• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
IMG_20210309_162416.jpg
Kupljenac svima si pravio topling za kacanje lanaca, a ti ga nekoristis, pa vezes lance u cvor.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Tvoje ideje, čini mi se. A za čvor pa namoj sitničariti, nevidnim ja dobro jel čvor ili kuka, i kako si vezao kad si vukao stablo.
A i oko rušenja previše brate mudrujete, kolika je prelomnica, koji ugao, koji pravac , pril vjetar itd. To je prošlost, sada idu nova vramana.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Očito si pomiješao nešto, ja radim po starinski kako znam i mogu, pazim na sebe da mi nešto ne padne na glavu dok rušim.Ili da drvo ne krene u drugu starnu da mogu pobjeći, ne pratim baš moderna čuda u šumi.
Danas isto išao malo gacije čistiti.

Mala al dela ko prava velika.

Odma i drugu rušim, i kaj mi se dogodi, nasloni se na bukvu u šumi, reko sad bu veselo.

Ali, ali tu je rakete da spasi stvar.

Moć i snaga ko da čačkalicu vućem.
To je neopisivo koja je to snaga, na ler gasu idem.

Evo nas na ravnici.

Strašno veliki komad.

Odma idem po drugu, e ta je još deblja, ali nema prepreke za raketu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Stavio sam dogranju toplinga, pa ko koristi lance ovo je dobra opcija kačanja i skrarćivanja lanca, a pogotovo za odvoz je dobar. To koristi večina ko se ozbiljnije bavi u šumi ali ima onih koji to nisu vidjeli pa eto možda i sebi to urade i pomognu.
A za rušenje onu trešnju od 50 cm na panju, treba složiti zatezanja da se nekoliko puta zatagne i pusti u ritmu i da žile popuste. Ali ono je završnica čupanja panjeva.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
A i oko rušenja previše brate mudrujete, kolika je prelomnica, koji ugao, koji pravac , pril vjetar itd. To je prošlost, sada idu nova vramana.
Daj nam onda objasni mi koji neznamo kakva su to nova vremena koja idu?
Siguram sam da malo ljudi zna te nove stvari.
Ja sam napisao da radim po starinski, drugačije neznam. Dal imaš ti neki sistem bolji koji kriješ od nas?

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
@Kupljenec pohvaljujem jer si izabrao jedini ispravni (najsigurniji) nacin "skidanja zaustavljenog stabla"...
A kaj se tice kako velite bjezanja od stabla cim krene padati nadam se da tada se udaljavate od stabla pod kutom od 135 stupnjeva od smjera obaranja...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pa kažem, ja sve po starinski radim kak sam naučio od tate, a on vjerovarno od dede, ja volim tu staru školu. Ali čini se da ima nekaj novo a da neznam, zato ja sve po starinski i nemam problema nikakvih. A kaj se tiče mojih drva ja sam gotov, tj još bi srušio jednu bukvu ili neki spigani hrast. Mada netebam, ali iskreno meni to gušt radit i sad bi samo rušio. I pitanje je koje je i dalje otvoreno jel mi treba pila nova ili ne.

Još ovo mislim ove dane odrezat, pa nek bude doma za drugu godinu.

Ili ovu bukvu jednu.

Sam sebi dajem nepotrebnih poslova stim kad mi više netrba drva doma, dopeljao sam sigurno 5metri ove dane, i još imam tolko lanjskih i to nam bude dosta, al meni baš gušt radit u šumi.
Kaj se tiče udaljavanja ja zbrišem u kontra starnu padanja stabla, koji to kut ja neznam, al uvjek pratim kam pada i onda gledam kam da brišem.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
E da je meni takva šume, ja nigdje ne bjezim i ne skidam do poda ja ga pilim na visinu da stojecki obaram a poslje panj maknem bez pritiska drva, lakse je na stojecki pilim i na tanjem dijelu obaram...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Ja sam napisao da radim po starinski, drugačije neznam. Dal imaš ti neki sistem bolji koji kriješ od nas?
Pa stavio sam video, kako se ruši čačkalice, a ona ih pili kako hoćeš.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Jučer gledam kolko toga imam za rušit a jednostavno sam nemoćan bez vitla. Pitanje kak bum i sa vitlom opće najbliže mogel dojti. Ili pak da prodam drva do kojih nemrem?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
a sad konačno jedan videouradak...kak se drva sama tovare...sinko mi se smilovao i uploadao... 🤭
huskqarna 361 (malo pritupa, kak sam ga prehitil uhvatilo malo zemlje) i vtz 2048...prikolica je dugačka 2.5 metara, hrast je taman stao među stupce.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Nemoj prodavati nije ti sila (nadam se), ma naletit ce negdje blizu netko jednom s sumskim traktoro pa ces platiti da ti to povuku na mjesto do kud raketa more dojti 🤫🤫🤫
Nego imam pitanje @Kupljenec ...ne vidim doznake nisu to sumari odradili??? Ishodis li popratnicu za voznju ili ovako na "crnjaka"

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
a sad konačno jedan videouradak...kak se drva sama tovare...sinko mi se smilovao i uploadao... 🤭
huskqarna 361 (malo pritupa, kak sam ga prehitil uhvatilo malo zemlje) i vtz 2048...prikolica je dugačka 2.5 metara, hrast je taman stao među stupce.

Bogme ti se ne šališ, a kaj da ti je rudo puknulo? 🤔To buš za deske prodal ili drva doma? Kolko je fi? Lepo veliki zgleda.
Nemoj prodavati nije ti sila (nadam se), ma naletit ce negdje blizu netko jednom s sumskim traktoro pa ces platiti da ti to povuku na mjesto do kud raketa more dojti 🤫🤫🤫
Nego imam pitanje @Kupljenec ...ne vidim doznake nisu to sumari odradili??? Ishodis li popratnicu za voznju ili ovako na "crnjaka"
Ma nemam niš, pa ja imam do šume 3i pol minute vožnje, mogu i sa tačkom. 😊Ali vozim na ler gasu da se čim duže vozim, onda stižem za 5minuta.
Pa kako ne bih mogao sa vitlom ako imaš preko 100 metara sajle.I ako ne može ni tada onda se spustiš dokle možeš ostala drva dohvatiti.
E ali nemam još vitla, mislim da ću te u brijegu za iduću godinu ostaviti. Ovu godinu sam napravio manje više sve.

Na vrh