• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Jedan zanimljiv video friški, meni nije jasno ili se dobro ne vidi ili u čemu je kvaka da tak teško ide prazan?
Vozač je trebao da procjeni klizavost, i šta će se desit kad se bude vraćao sa teretom. Sve je olako svatio i dobr se završilo. Jadnostavno se moraju poznavat mogućnosti, i predvidjet šta se može desit. Ovo je opasno duga dionica na kojoj se može dobit na velikoj brzini i onada je s... Pogotovo kolika je nizbrdica po dužini , gdje može i kao stati. Može se o ovom mnogo komentarisat ali kako će ko procijenit situaciju je presudno.
Zato sam ja pravio ćereslo sa vitlom i sidrom, da se mogu po potrebi spustit sajlom i da u bilo kom momentu stati, ako prokliže uzbrdo sidro neda vratit unazad . Mnogo sam puta otkazao poslove zbog male kišice. Kad padne prvi snijeg sezona završena nema više šume. U dobrim uslovima vadim maksimum, ako procijenim da nemogu radit dobro ostavljam to. Sa natovarenim drvima mene i klogu sa traktorom znalo je nevrijeme uhvatit u šumi pljusak napravi od prašine oranje, pa onda ja vitlom spustim kolegu sa traktorom po 100 metara , pe sebe spustim i tako dok nedođemo do tvrdog puta. To nisu rizici , jer vitlo drži koliko sjala može izdržat, odnosno ja samo nedam da dođe do ubrzavanja, ali tad se vozi 2 redukoavana. Kad sam postavio video prvi čupanje trešnje, malo bolje nek se pogleda kako se ponaša ćereslo, nema propinjanja, ili neželjenih trzavica ili slično, ili kako neki misle nebezbjedno, pucanja sajli ili fijukanja itd. Desetak puta sam natjerao na maksimum dok stablo nije popustilo. Jedan kloega reče da se pravim prepametan, neznam vjerovatno tako izgleda od strane onih koji čitaju, ali znam da su rijetki oni koji imaju ozbiljno iskustvo u šumi. Sagledat jasno sve potrebe šume, napravit kvalitetno vitlo je zaista rijetkost, ali to je sitnica već je dobro znati njegove mogućnosti, znati ga iskoristit, kao i sve druge alatke koje se primjenjuju.

TomGun

Aktivni član
Tu od
24 Svi 2019
Poruka
75
Niska je prelomnica, zato sam to rekao, skoro da je nemaš jer je u nivou, rez sječenja treba da je iznad reza klina, treba biti višlja, zato ti se drvo vratilo unazad a kad je dobra prelomnica ostaje zakačena i puca tek kad krošnja dodirne zemlju. Pukla ti je prelomnica mnogo prije zemlje , ako sam dobro vidjeo, kada je došlo do dodira sa druga dva stabla i zato je išlo unazad, To sam vidjeo, možda griješim . Malo ti je i pravac upitan, još ulijevo, da ti se ustavilo na stablo trupac bi još išao unazad čak i do tebe, jer je nekontrolisan. Izvini možda pametujem ali je gledam neke detalje, eto iz mog ugla gledanja, no možda ti i neradiš ovako,. Ja nepraktikujem u brijeg nikada već samo bočno, kada je klizav teren zna se vratit mnogo unazad i onda je opasna situacija. Naravno ti najbolje vidiš kakav je teren, ja samo djelić. Ovo je dobar video za komentar nedostataka a ne da kažem kako si ti griješio. Molim te nemj ovo svatit kao kritiku već je dobar video da drugi koji budu gledali obrate pažnju na nedostatke, a pogotovo poslije rušenaj kako odozgo padaju prementi i da treba brzo da se odmakne. Naravno i ti si gldedao šta je gore ostalo i kuda ide i gdje pada.
Sve receno je istina i u teoriji i praksi se tako radi. Ovdje je bila situacija da drvo zbog grana nije imalo mjesta za slobodan pad. U slučaju da je prelomnica bila više drvo bi vjerojatno ostalo visjeti na pola puta jer bi ostalo naslonjeno na granje a zbog visoke prelomnice ne bi moglo prema natrag. Ovako je s malo više odrezanim panjem i s mogućnošću micanja prema natrag ipak dobilo dodatni prostor i moment za pad na tlo. Zato se i nisam maknuo prema natrag nego u lijevo od stabla i gledao gore radi grana na koje se oslonilo drvo. Svaka kritika i komentar je dobrodosao. Lijep pozdrav

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ko nema ruske traktore, nemore ni stat na nizbrdici... 🤭
ak kome nije jasno, savo će mu nactrat...;)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Sve receno je istina i u teoriji i praksi se tako radi. Ovdje je bila situacija da drvo zbog grana nije imalo mjesta za slobodan pad. U slučaju da je prelomnica bila više drvo bi vjerojatno ostalo visjeti na pola puta jer bi
Prijatelju moje mišljenje da je prelomnica 10 cm, razlika visine rezova, vertikalna vlakna drveta koje nisu odrezana ( pričamo o bukvi kojoj je zilav korijen, naka druga vrsta drveta to ima drugačije) ne lome odmah, već imaju mogućnost savijanja, sve do te mjere dok se dva reza kojim je izvađen klin ne sastave, neka vlakna popucaju ali ih polovica ostaje sigurno i drže trupac uz panj, kad se ta dva reza ( klina) sastave onda dolazi do pucanja svih vlakana prelomnice. Zato jeste prelomnica a kad takva vlakna drže onda i ona usmjeravaju stablo u određenom pravcu, odnosno u kojem je klin navodi. Nikako nemogu zaustavit ili uticat na pad stabla. Dešava se da utiču na pad stabla ali je tada mali klin i nema prelomnice, tako se recimo trupac hrasta obevezno pocijepa ili zna izčupat vlaka i više od jednog metra iz sredine trupca i time je trupac otišao u lošu klasu, pošto je dosta cjepak.
Već kad sam spomenuo hrast to znaju oni koji rade i ruše hrastovinu, da je stablo izvaljeno ili mnogo nakrenuto , i stoji recimo oko 60 stepeni nageto, tada se mora ozbiljno prići u rušenju. Napravit klin, ući sa vodilicom u stablo na recimo jednoj trećini i doči rezom do prelomnice , a potom se vtarit i rezom odsjeći ostavljeni dio. Zato ponekad trebaju ozbiljne vodilice, pa sam i pitao za dužinu vodilice. Kada bi se ovako naget hrast normalno poslije napravljnog klina zarezao , sigurno bi pukao -pocijepao vertikalno i nekoliko matara u dva dijela i totalna šteta u trupcu, ali i ozbiljan odskok dijela koji puca i pravi neželjene scene, maltene kao i zatege.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Samo Kamionet. Poljoprivredom se nabavim, odnosno jako malo. a za šumu i bilo koji prevoz ovo je ispred traktora. Brzina, mala potrošnja, kompletnost za šumu, 2 kubika šljunka je ozbiljan teret, još kad ide ravnicom oko 50 km. Na ovom poslednjem videu gdje se sajla, na ovom terenu tovarim oko 4 metra drva i izvozim, Recimo gdje 539 prodje solo ja vozim najmanje 4 matra drva na tovarnom dijelu. odnosno on to nosi na sebi.
Namoj molime te kao kamion, ovo je raketa jer može da ide i do 100 km/h, naravno nevozim preko 50 , ovo je za šumu sa vitlom ispred svih traktora do 70 konja.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Još da ima dobre gume neke sa ripnom, sanduk kako spada mozda neka zeljeza ili kabinu radi udobnosti a najviše zbog sigurnosti...dobari temelji za dalje
Vjerujem da bi 6x6 pomoglo i niža brzina, ako ništa drugo ima bi više trakcije i kontrolirano bi se spuštao a da ne kazem da bi vise vozio

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Idem daleko i do 20 km ali to su lokalni seski putevi gdje oni ne idu. A i kad dodju , ništa posebno , svi me poznaju i sa svima sam u dobrim odnosima.
A i šta bi napisal koje vozilo, nema kvalifikaciju, ručni rad, takve vrste nama u zaknu., neće se samnom baviti. Poznajem zakone boje od većine njih, a i oni to znaju, .. dolaze do mene, trebaju me često.,
Bit će stranice bolje kad nebude išlo u šumu, ovako samo jedna daska slomljena, manje više.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
"nemaš ti kaj sa svojim motorom delat u mojoj šumi i rovat mi puta bezveze"...
način razmišljanja prosječnog privatnog šumovlasnika

dečeci koji se hoćeju vozat po šumi, slobodno to rade u državnoj, i vrlo jednostavno s aplikacijom katastra vide koje su to državne šume i javni putevi...vjerujem da bi tada bili malo sigurniji od sajli i ostalih prepreka...nikad 100%, ali puno više nego danas...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A da postavimo drugačije pitanje: zašto se voze po privatnim šumama?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
odnos privatnih i državnih šuma je 25% naprema 75% u korist državnih šuma...
ali, uvjek su putevi lošiji i "užitak" je veći na blatnim putevima s jamama i kolotečinama u privatnim šumama, nego na uređenim putevima kojima se služi šumarija.
i sad ti nekom tko ima ili nema balkon objasni razliku... :hahah:

amerikanac bi ga prvo oborio sajlom, onda dobro natukao bezbol palicom, nakon toga pustio cucke na njega i onda ga upucao prvo sačmaricom onda automatom...jer je dirnuo u njegovo privatno vlasništvo...

• Like
Reactions: ZJ

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Da se razumijemo, postavljanje sajli je bolesno. Možeš ubiti ili osakatiti nekog, a šuma sigurno nije vrijedna toga.
S druge strane, ljudi se voze po privatnim šumama, rade staze, uništavaju mlada stabla... S tim da se ne voze po šumskim putevima nego direktno kroz šumu. Po putu nije zanimljivo. Osobno sam videl kad je kroz šumu došlo 20-30 motora u grupi dok sam radil drva. Prvi u grupi nije skuzil traktor na vrijeme (naravno u sred šume) pa je uletil u grmlje, opal s motora, malo se natukel, na srecu nist ozbiljno. Grupa iza njega je uspjela stati na vrijeme. I gledam ih, oni nastave na put i direktno s puta u susjednu šumu. Kao što sam rekel, po putu nije zanimljivo... I onda, poznavajući efikasnost naše države, ljudi kad vide staze kroz svoju šumu, uzimaju zakon u ruke...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
U ovoj je državi puno toga naopak: kazne te ak ne nosiš masku, a ne kažnjavaju vožnju po privatnom posjedu. Da se razumijemo, voze se i po livadama, pa čak i po posijanoj pšenici!!!

Umjesto da se u novinama piše da je netko napravil štetu u privatnoj šumi, oni se zgražaju nad postupkom zaštite privatne imovine. Najbolje je da još kazne vlasnika ako se budala zaleti u drvo!!!

Ne odobravam sajle po šumi, da se razumijemo, jer se ne vide, ali i one su vrsta ograde koje omeđuju posjed.
Da je postavljena i pletena žica za ogradu, vidli bi ju prekasno...baš kak je Tommy rekel
@Tommy , nadam se da te nisu htjeli istući jer si "nepropisno parkiral traktor" u svojoj šumi :hahah:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nisam ni ja rekal da odobravam sajle po šumi.
postoji niz drugih riješenja, od tabli upozorenja pa do upadljivo označenih prepreka...
samo upozoravam da postoji i druga (oštećena) uz prvu (ozlijeđena) strana.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
A da postavimo drugačije pitanje: zašto se voze po privatnim šumama?
Zato jer nije ograđena ;)

Kud da se deca voze? Na cesti ih milicija čeka iza svakog čoška, selskom cestom stvaraju buku, poljske puteve uništavaju, livada i oranje problem, šuma sad opet problem.....
Ja da imam prikladnu šumu interasantnog terena dal bi im đabe da se vozaju do mile volje.
A opet, pitanje je kaj bi na to rekli ostali privatnici jer ovi ne mogu doleteti na stazu....

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Zato jer nije ograđena ;)

Kud da se deca voze? Na cesti ih milicija čeka iza svakog čoška, selskom cestom stvaraju buku, poljske puteve uništavaju, livada i oranje problem, šuma sad opet problem.....
Ja da imam prikladnu šumu interasantnog terena dal bi im đabe da se vozaju do mile volje.
A opet, pitanje je kaj bi na to rekli ostali privatnici jer ovi ne mogu doleteti na stazu....
A kaj da je neki od ovih 30-ak kaj su “doleteli” kroz šumu, umjesto sebe, razbil mene? Nek se deca voze? Ja nemam ništ protiv da se voze po putu koji koriste i traktori...

O
U ovoj je državi puno toga naopak: kazne te ak ne nosiš masku, a ne kažnjavaju vožnju po privatnom posjedu. Da se razumijemo, voze se i po livadama, pa čak i po posijanoj pšenici!!!

Umjesto da se u novinama piše da je netko napravil štetu u privatnoj šumi, oni se zgražaju nad postupkom zaštite privatne imovine. Najbolje je da još kazne vlasnika ako se budala zaleti u drvo!!!

Ne odobravam sajle po šumi, da se razumijemo, jer se ne vide, ali i one su vrsta ograde koje omeđuju posjed.
Da je postavljena i pletena žica za ogradu, vidli bi ju prekasno...baš kak je Tommy rekel
@Tommy , nadam se da te nisu htjeli istući jer si "nepropisno parkiral traktor" u svojoj šumi :hahah:
Pa bilo je malo cudnih pogleda i klimanja s glavim u stilu “koji k tu delaš”...

Najnoviji postovi

Na vrh