• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Imaš pravo.za tri-četiri reza nebi bilo dosta
Ja kad ih radim u šumi,pilim ih na 90 cm i onda idu dva reza(drva na 30 cm)
Ne slažem ih na kozu nego ih pilim kako su složeni na kad ih dovezem iz šume na "metrice",tako da ih ne preslagujem dva puta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ak si pilil na kozama opet moraš preslagivati. Da mi je imal tko dodavati odmah s klaftra, ne bi ih bil moral slagati oko pile.
Drva s prikolice idu u štagalj, na dvije palete, visoke po 3m, a dio prije toga i na kalač, pa tek onda u palete.
Realno gledano i ti svoja moraš dvaput preslagivati jer ih tovariš na prikolicu pa kad ih tam pregledaš opet s njma na kalač...

Ja redom kak pilim bacam na dvije hrpe. Posebno ona koja mi idu u peč, a posebno ona koja kalam prije pospremanja.

Kak god pogledaš najbolje se na plin grijati, ko si more to priuštiti.
Drva preslagivaš zadnji put tek kad pepel iz kuče izbaciš.
Ali, kal veli kolega, meni je gušt tih par dana godišnje s njima se baviti, a najlepše od svega uz moju pramenku zimu provoditi dok ona unutra pucketaju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Na kalač ide mala količina. Kad slažem u paletu, preberem one koji idu, a ostavim one za kala je, pa onda riješim hrpicu po hrpicu.
Još jednom idu prek ruk kad se nose svaki dan, pa onda dok idu v peć...a i pepel, kak veliš...

Plina pri nama nema...a i tko bi ga platil sad.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Pravi komadi za dizati na stol, ali dobro, taj kotač kad skaluckaš iz njega izađe hrpa drva (y)

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja imam stol al ga ne koristim. Lakše mi je takav komad kalati dolje i par puta se sagnuti nego ga dizati na stol. Pogotovo ako je veći, onda moraš polovice ili četvrtine skidati sa stola jer smetaju za kalanje pa opet vraćati gore…
PS Već sam se tak ispraksiral pa kad raskalam na polovice ili četvrtine, morem nogom zakretati dok kalam na krajnju mjeru pa se ne moram saginjati… 😎

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
I opet se saginješ dok komadiče sa poda utovariš u prikolicu dok Boro samo prebaci sa stola na prikolicu.
A i stol mi izgleda dovoljno velik da se ima kam polovica maknuti dok drugu ne skalaš.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Pravi komadi za dizati na stol, ali dobro, taj kotač kad skaluckaš iz njega izađe hrpa drva (y)
Da a bilo je i većih i sve nas dvojica dizali, da bi se na kraju sjetili za neka dva što su ostali da sa rukom za dizati metrice sa Zetorom dignemo

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Koliko je jak motor?
A čemu služi onaj španer?
7,5kw je motor,ali je prejak i pretežak medjutim takav je bio na tržištu. 5,5 kw bi bio mjera. Španer služi za napinjanje remena,ali smo mijenjali remene pa nije tu na sliki bio u funkciji.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
Pitao sam o snazi motora zato što imam takav kalač svrdlo na traktor pa jednog dana možda složim, a imam i motor 7,5 kW.
A španer "u zraku" mi je bio zanimljiv :hahah:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ja imam stol al ga ne koristim. Lakše mi je takav komad kalati dolje i par puta se sagnuti nego ga dizati na stol. Pogotovo ako je veći, onda moraš polovice ili četvrtine skidati sa stola jer smetaju za kalanje pa opet vraćati gore…
PS Već sam se tak ispraksiral pa kad raskalam na polovice ili četvrtine, morem nogom zakretati dok kalam na krajnju mjeru pa se ne moram saginjati… 😎

U ovakvoj kombinaciji nema problema koje spominjete, niti s debljim od ovih.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Jel zna neko kaj sve treba ak oću prodat drva za izvoz? Kaj sve od papira treba i dal opće može to privatna osoba? Npr imam nekog Bosanca iz Njemačke kaj bi kupil par kamiona drva, tj metrice.

Najnoviji postovi

Na vrh