@MUHA Nije kriv doktor, kriv je sustav…
U pravu si, tak je kriv i za one jadnike kaj moraju na crno delati, a ljudi nepismeni.....
To nepismeni me boli........to nisam smel pročitati, a naročito se to nisam nadal od kolege ZJ-a da bum čul.
Ko za kakve novce dela me boli ona stvar ako je sposobniji za zaraditi od onog drugog.
Kupiš šumu, kupiš dva tri traktora (po mogućnosti dupljaka), prikolicu, vitlo za barem 3-4000€, kalač za 2-3-4000€, dve dobre motorke za 2000€, nađeš dva znastvenika, daš svakom 200€/dan, oni naprave 10 m drva na dan, prodaješ po fer cijeni od 300-350 kn/m i Bog te veseli. I svako malo se nešt strga na traktoru, vitlu, kalaču, pa lanci, sajla, gorivo…Lova do krova…
Rekel je onaj moj gore spominjani "MORŽ", gde je blaga tu je i kvara
Ti gledaš sve kroz neka svoja ulaganja (koja si predpostavljam uložil pa znaš kolko košta) i htel bi da sve savršeno radi bez kvara i loma dok je tebe i tvog pokoljenja.
Ja isto u svojem poslu imam troškova, lomova, reklamacija zbog nekvalitetnih dijelova, gubljenja vremena zbog pripasivanja ili naknadnog šarafljenja zbog reklamacija......
Alat isto košta novce i da bi bil ukorak s tehnikom zahtjeva novi jer stari ne paše, ključ 13 je prošlost,
Ja kupim alat, naprimjer, da bi motor stavil u fazu, naravno da ga ne naplatim na jednom poslu i onda Boga molim da dojdu još barem dvojica da bi možda bil na nuli.
Tvoj dupljak, tvoja prikolica, tvoja motorka i tvoja šuma su isti kakvi su bili prije sto godina i kakvi budu za sto godina.
Šuma sve tanja, ali strojevi koji budu mogli na taj teren budu tu negde i kroz tih dvadesetak let se budu više puta otplatili ako se baviš sa tim poslom.
Tak da, sjetim se puno put svog "MORŽA"