• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,346
Ja sam imao sličan slučaj i jagnjed je jako visio na kuću , zato smo ga vezali na možda nekih 6-7 metara visine . Isto sam morao preko koloture vući, ali sam stavio još jednu sajlu prema smjeru koloture i zakopčao za drvo ako slučajno dođe do problema i počne me vući ili sa vitlom ne mogu povući da ne padne na kuću. Moj traktor nije prevelik, 2,3 tone ali s vitlom sam ga bez problema okrenuo prema brdu.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Zahvaljujem svima koji su se uključili i pomogli u sagledavanju mogućih problema prije donošenja odluke. (y)
Posebno hvala onima koji su dali konkretne prijedloge, čak i iskazali spremnost pomoći na licu mjesta. (y):ppozdrav:

Dosta sam vas zagnjavil, ali to je zato kaj, čak i ako posel povjerim nekom drugom, želim prije početka biti svjestan kaj sve može poći po zlu.
Dakle, ostale su mi dvije opcije:
1. povjeriti rušenje u planiranom smjeru susjedu koji ima vitlo. Provjeril sam, ima još jedno drvo na koje se može prčvrstiti kolotura. To drvo je udaljeno cca 20 m. Ono bliže drvo (nije 3 nego 4 m udaljeno) bi moglo poslužiti za kopčanje druge sajle kao osigurač, kak je to lijepo prezentiral @jocc (y) :ppozdrav: (jako dobro sigurnosno rješenje za susjedni objekt)

2. rušiti hrast prema voćnjaku uz rizik da ošteti jednu jabuku koja je na bližoj strani voćnjaka. Šteta ne bi bila prevelika, a ako padne u planiranom smjeru plus, minus 5° štete ne bi bilo. Hrast je nagnut skoro u tom drugom smjeru. Odstupanje je oko 15°. To bi vjerojatno mogel sam, a ak padne na jabuku, sam si bum kriv. 🤭
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,774
Ne mogu se više suzdržati, a da ovo ne napišem.

Prije 20, ili možda i 25 godina, je kod mojih roditelja na dvorištu trebalo srušiti jedan zaista ogroman orah. Prijetio je garaži, radioni, kući, pumpi za vodu, gdje god da padne bude nastao lom i polom. Došli su, vidjeli i otišli su, nekoliko njih "etabliranih rušitelja". Svi su pogledali, odbili i odustali.
Onda sam ja seljak, bedak - nikad rušitelj i drvosječa, preuzel odgovornost. Otac je imao motornu (austrijsku žutu Alko) ma žblj, nikaj več za ovaj forum - pilu.
"Vruhnul sam ja toga oreha", kresnula je pri padu jedna grana po lampi i žarulji za rasvjetu dvorišta na rubu krova kuće i potrla staklo i žarulju. To je bila sva šteta.

Pri meni doma je do ceste zrasel ogromni orah, bil je prijetnja našoj kući, ali bome i prometu. Posudil sam si malu motorku od prijatelja, tate od starijega zeta, fino sam orehu podkresal krila - grane i vruhnul ga dol, u nekoliko koraka, "kaskada", bez štete, s malo više straha kojeg nisam smel pokazati ostalima. Eto bil sam u životu dva put drvosječa, rušitelj, dok je drugima zmanjkalo kuraža, za dalje - nisam zainteresiran.

Svaka čast ovdašnjim forumašima i drvosječama, ja nisam ta kategorija, kolega su za mene vanzemaljci (y)👌.
 

KR003

Član
Tu od
15 Lip 2018
Poruka
50
View attachment 53761 20221012_174303.jpg
Evo jedne 15 metarne jele prošli tjedan između 3 objekta.
Predveće bez vjetra, malo znanja i puno sreće :devilish:
Ako sumnjaš u sebe bolje ne probat. Daj nekome koju stotinu kuna i još budeš profitiral :ppozdrav:
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Nije sve crno - bijelo, ima i sivog! ;) Ova oborena jelka je "pusy smog" prema onom hrastu hrastu kojega namjerava srušiti kolega # iwanho. Jelka je ravna ko svijeća i plus ima ravnomjerno raspoređene grana na sve strane. Dok onaj hrast em što je velik, jako visi, grane ne ravnomjerno raspoređene, oko njega ima drugog drveća a i teren nije na pijatu.
Tako da svaka situacija zahtijeva primjereni pristup.:geek:
 

KR003

Član
Tu od
15 Lip 2018
Poruka
50
Slažem se sa svime (y)
Neko drvo može ići na sve četiri strane, većina na tri strane a neka samo na jednu - normalno bez sajli i sličnih čuda.
Ideja je bila da ako netko nije barem 80% siguran gdje će završiti da to prepusti onome tko ima znanja, volje, opreme i ekipu ;)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
nego kak, i problem riješen...
a za popravak eventualne štete, nova akcija... 🤭
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,017
Slažem se da je jelka ravna ko sviječa ali ova je rasla na nezgodnom mjestu kod susjeda. Nemaš kam ni grane obrezati da štetu ne napraviš....
Došli su dva priučena hajvana, sa par donjih grana se malo poigrali i onda ju polegnuli na jedino mjesto na koje je smela opasti.
Objekti su nedirnuti, čak ni jedan crijep nije opal sa krova.

 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,293
Nikad ih nisam vidio. Ne znam tko su, ali ovaj kaj rusi tak mi svi vecinom rusimo, bez kajli, zasjek, pada di oces.
Rijetko tko nosi zastitnu opremu. Ja kad dodjem u sumu s kacigom, krvi mi se napiju, vele gle ga, otisao u zg i sad po sumi nezna hodati...
Prava ekipa je😉
Treba tak držat do nekih običaja.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Evo ih , još nisu ni zagrijane a treba krenut, a i nije potrebno zagrijavanje je su temperature prilično visoke. Jedna je 365 i druga 572 (sa sada kratkim mačem).

Pa se polako krenulo, to je bilo danas. Ali se je jedan dio pripremio jučer, dio koji je iznad puta i nije trebalo vitlati. Tako da je danas bilo vitlo u akciji.

Ovaj komad se poprilično dugačak, tako da ovo što se vidi na slici je cca 2/ 3.
IMG_20221019_113001[1].jpg

Eh da tu je onaj što nije stao u objektiv.

Prva tura dovezena.

Ostalo j e još ovih komadića koji su izvučeni na proširenje.
 
Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Jučer nismo uspjeli izvesti sva drva koja su porušena i ostao jedan dio koji je izvučen na jedno proširenje, pa smo večeras išli u obilazak da se nije kojim slučajem netko počastio drvima.👊
IMG_20221020_184757[1].jpg
Put je prilično dobar i relativno suho.🤭
 

Najnoviji postovi

Na vrh