• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Kod mene se baš ne voze Mercedesi S klase i BMW 7. Ima više Golfova i Opel Astri, al mislim da nije zato kaj su bolji… 🤭

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
9@smilan Kad ti je pun bubanj sajle, 400 mm, sila je nešto manja od 3 tone u 3 brzini. Na svakom paru zupčanika se gubi 3-5% momenta…
Ma već dolaze ponude od svih velikh proizvođača. Nemremo se odlučiti, nude se cifre, auti, tajnice… 😜
Znači kad mi je stablo daleko od vitla 20metara, ja mogu da iskoristim 3 t.
Vidiš zaista pogrešno koristim.
Umjesto omče14 mm mogu trupac vezati 9mm sajlom I on ide, nemogu je strgati.

Drage kolege i gosti nemojte da kupujete veće vitlove od 3 tone jer bacate pare. Samo 539 i krpan 3,5 tona i iz svakog jarka i potoka možete izvući 2kubika trupca. SLIKE Å UMA 014.jpg
Čak i kada je ovako strmo.

IMG_20210501_151142.jpg
Ili kada su ovako debeli. Prosto se igrate sa njima. Sajlanje trupca

Posljednje uređivanje od moderatora:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Hoćeš reći da u 3 brzini vitlaš drvo koje je 1,5 m promjera? Kod promjera bubnja 400 mm, i 100 o/min bubnja imaš brzinu vitlanja preko 2 m/s. Na videu baš ne izgleda da je tak brzo, zapravo baš i nejde… Nešt ne štima u podacima…

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Joj Tommy pusti ga, vidis da pomice planine s tim vitlom, mi ostali mozemo samo vuci grancice s krpanom, tsjfunom i sl..

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Prijatelju ja ništa nisam izmislio i samo kažem kako jest ovamo kod nas u BiH.Jednostavno niko ovamo kod nas te Slovenske vitlove ne smatra nešto specijalnim.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Pa očigledno ih nitko ne smatra specijalnim, jer ih nitko ni nema ni ne koristi.
Reći da je Gvozden profesionalno vitlo, a EH nema ni u svojoj ponudi, dok DH mu je očigledno znastvena fantastika, je reći u najmanju ruku glupo.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Boro, dal znaš da Slovenci jedni od najvećih i najcjenjenijih proizvođača šumarske opreme u Europi i da su skoro u svim državama svijeta (osim očito BiH ☺️) Imaš internet, proguglaj malo o firmama, obiđi neki sajam pa pogledaj malo kaj nude. Pusti selske birtije i to kaj si čuo po njima. Kaj misliš da bi bili tu gdje jesu da ne valjaju? Veliki postotak profesionalnih šumara koristi njihove proizvode i zadovoljni su njima. A ti mi reci kak jednom Fincu, Njemcu, Švicarcu valja takvo vitlo, a tebi ne valja? Koji sa tim vitlom sebi godišnje priušti zaradu koju možemo samo sanjati...

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Krpan je najveći svjetski proizvođač šumskih vitla a Slovenci općenito jedni od najačih proizvođača šumarske opreme u svijetu. Njihovo znanje i tehnologija je space šatl za Gvozdena i ostale garaža majstore. Praktički su “uništili” nekad jaku austrijsku i njemačku konkurenciju.
Pa ne stavljaju špage jer je špaga jeftinija od metra cijevi… 🤭 Oni su prestali proizvoditi vitla s ručkama jer je opasno i napravili su mehanizamm koji je lakši za upotrebu. Jel bolje ko sivonja navlačiti ručku cijeli dan pa da te drugi dan bole leđa i ramena ili uzeti špagu i odmaknuti se od traktora 2,3, 5 metara i potezati duplo slabije. O sigurnosti da ne govorim. Prošle godine me skoro ubila sajla dok je pukel lanac. Proletila je sajla sa čokerima točno gdje sam potezal ručku. Sreća pa sam se refleksno bacil u stranu ko nogometni golman. Da sam imal špage bil bi par metara dalje i u puno manjoj opasnosti.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Njihovo znanje i tehnologija je space šatl za Gvozdena i ostale garaža majstore
Kako kome.
Jel bolje ko sivonja navlačiti ručku cijeli dan pa da te drugi dan bole leđa i ramena ili uzeti špagu i odmaknuti se od traktor
Ko kaže da je teško vitlati sa ručkom, to možda kod Slovenskih vitlova,kod mog vitla jednom rukom potegneš ručku do kraja lakoćom a ako hoćeš možeš je i ostaviti u tom položaju da je ne držiš i može se vitlati iz traktora.
A tek kad bi probali hidrauličko upravljanje
Ima u ponudi i hidraulično upravljanje

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Hoćeš reći da u 3 brzini vitlaš drvo koje je 1,5 m promjera? Kod promjera bubnja 400 mm, i 100 o/min bubnja imaš brzinu vitlanja preko 2 m/s. Na videu baš ne izgleda da je tak brzo, zapravo baš i nejde… Nešt ne štima u podacima…
Zalostan je tvoj inžinjering. Po tvojim računima ja ne povlačim ništa teže od 1 tone, vitlo je teorija u praksi ga nema., odavno mi je pukla osovina. Ali praksa kaže 21 godina rada.
A tek kad bi probali hidrauličko upravljanje, daljinski, hidro izvlačenje... Pa čudili bi se tome ko oni bušmani flaši coca cole iz filma Bogovi su pali na tjeme...
Bilo bi poželjno pričati o onoma što je tvoje i sa čime se ti susreće. Šta postoji u svijetu, Kanada, Brazil, Austrija.. i gdje si ti u tim pričama, i ko si ti u tim pričama.
Valjda u ovom forumu pričamo o sebi i svojim iskustvima, svom umeću i načinu rada. Poželjno bi bilo svoju ulogu predstaviti. Ja pišem i pričam svoju priču i svoj stav i svoja mišljenja, svoja iskustva i moje poznavanje, moje poznavanje i rad svojih ruku. I ti i mnogi imate prazne priče, a dela vam nedostaju.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,712
Pri nama se veli da je svatko gazda pod svojim škrlakom (šeširom). Svatko dela onako kako može i misli da treba, ali u tome se ne bi smjelo omalovažavati tuđe i drugačije. To je moje skromno mišljenje i stav.
Prisjetim se da je tak svojevremeno moja susjeda meni držala predavanja sve dok joj nisam rekel pusti priču pređimo mi sa riječi na tijela. :love:

Posljednje uređivanje:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Žalosno je jedino kaj nikak da naučim da sa “mudrijašima” ne ulazim u argumentirane rasprave.
Kad već ulazimo u filozofiju a ne činjenice… Kao što kaže @Ghost , meni je cilj zaraditi i da mi je postupak što lakši a ne prerađivati otpad. Imam vitlo sa daljinskim na kalaču i to je fenomenalna stvar. Nisam ga sam napravil, ne želim ga sam raditi, postoje ljudi koji se bave time. Da mi treba sutra bi kupil slovensko vitlo sa daljinskim i sa pravih 6,5 ili 8,5 tona sile. Ne želim šarafiti cijeli dan po vitlu ili pili jer ja sam u šumi za taj jedan dan napravim za 500-600€ drva. Al svaki bedak ima svoje veselje.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Zalostan je tvoj inžinjering. Po tvojim računima ja ne povlačim ništa teže od 1 tone, vitlo je teorija u praksi ga nema., odavno mi je pukla osovina. Ali praksa kaže 21 godina rada.

Bilo bi poželjno pričati o onoma što je tvoje i sa čime se ti susreće. Šta postoji u svijetu, Kanada, Brazil, Austrija.. i gdje si ti u tim pričama, i ko si ti u tim pričama.
Valjda u ovom forumu pričamo o sebi i svojim iskustvima, svom umeću i načinu rada. Poželjno bi bilo svoju ulogu predstaviti. Ja pišem i pričam svoju priču i svoj stav i svoja mišljenja, svoja iskustva i moje poznavanje, moje poznavanje i rad svojih ruku. I ti i mnogi imate prazne priče, a dela vam nedostaju.
Da stari moj samo ti delas u sumi..mi ostali se secemo i brojimo lisce na drvecu.
Ovdje na forumu se svi bave nekom vrstom poljoprivrede.
Kad te agrumetirano poklope onda bacas fraze svi imate price a dela vam nedostaju.
Stari moj, svi koji su bili u raspravi zadnjih par stranica rade vrijedno, mraljivo i ne predbaciju nikomo kako oni rade i kak bi ostali trebali raditi.

Radimo da zaradimo strojeve da se malo mucimo i uzivamo u tome kaj radimo.
To kaj si slozio mad max vozilo, svaka cast, sluzi svrsi pomognes si ali da zakoni funkcioniraju nebi tebe nitko pustio u sumu s tim strojem.

Na vrh