• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,602
nije ovdje stvar samo u debljini, problem je to je drvo kvrgavo i neće da puca da ga okreneš ne znam kako, raspilim 70cm od metra cijelom debljinom, udaram cjepačem od 5 kila i ne ide, klin udariš on odleti 20 metara. Ne govorim za ovakva drva kao iz videa, na onakva ravna niti ne pomišljam da ih prosjecam kad niti ima kvrga niti ikakvih nedostataka. Ali kad imaš topolu 80-90 cm debelu pa u nju nabiješ cjepač a on se zabije kao u zemlju a izvući ga van kao excalibur...onda shvatiš da ne ide sve na snagu. Bez uvrede
 

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
982
Vidite kak je onaj Bažulić i ministar i još predaje na pet, šest katedri. Sve se stigne kad se hoće. :ppozdrav:
Je, ali ni on ne stigne u sumu...drva mu hsukneju dok se odluci jel bu isel po njih ili ne...

@Ghost...a kak bi to.islo sa spiralnim cjepacem? Ne koristi li se on bas za kalanje u sumi na metrice?
 

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,602
Je, ali ni on ne stigne u sumu...drva mu hsukneju dok se odluci jel bu isel po njih ili ne...

@Ghost...a kak bi to.islo sa spiralnim cjepacem? Ne koristi li se on bas za kalanje u sumi na metrice?
vjerojatno bolje, to nije upitno. Ali uz takav cjepač bi trebao još jedan traktor, cjepač mi ne vrijedi bez vitla na njemu pa je to 5-6000 ojra + za traktor barem još toliko i opet bi se našlo onih kojima ni takav cjepač ne bi mogao pomoći..ali ok, sigurno da bi bilo brže i lakše...a ta mogu kad uvijek treba neka nova pila 😅
Ghost ti si jednostavno moras kalac kupiti, da ne tuces bezveze po drvima. Nemoj sve peneze u čarapu metati. Daj nesto u zelezo...
a jbg kad je čarapa duboka 😁
 

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,258
Ja imam najobicniji cjepac, rucni rad 16T, i nije se dogodilo da neki komad nemre. Ili prekoli ili sjekira prereze. Ak je bas tak velik, malo ga zapilim i nema da ne pusti.
Cjepac i raketljin pogoni. A tebi bi najbolje dosao traktror s prednjom hidraulikom pa da imas kombinaciju.

Carapa je duboka i svi je punimo ali ti ces se strgati od tih drava, a neces ju stici napuniti da te novci izljece...
Ovu skolu su mnogi prosli ali nitko nije naucio na tudjim pogreskama...
 

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
203
Mome ocu je prsnula tetiva ramena prije nekoliko godina. Dugogodisnje mahanje rucnim kalacem je uzelo svoj danak. Tijelo sve pamti, toga moramo svi biti svjesni. Ponukan tim događajem, iduci dan sam odmah kupio hidraulični kalač. Zdravlje nema cijenu.
 

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
517
Ghost za dvije tvoje motorke si si mogel kupiti cjepač i bio bi olakšao i sebi i motorkama (motorka se tako najviše muči). Ti si valjda jedini, kako to kupljenec kaže "profi šumar", koji radi metrice bez cjepača, mislim tvoj trud je neupitan, ali moraš malo misliti i na svoje zdravlje. Vjeruj mi da bi ti u početku i cjepač bez vitla bio od velike pomoći. Pripelaš se sa cjepačem do drva...
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Definitivno sam misljenja da tko radi vise od 30/40m2 godisnje ili ima svoju sumu pa mrdari sa drvima stalno treba pod obavezno imati hidraulicni cjepac jer to su takve kolicine drva da je to dobrovoljna robija. Od 30/40m2 godisnje koliko mi prodje kroz ruke realno se rucno iskala oko 15/20m2 i kako sam presao 50-tu i to sve postaje teze... Ajd jos unazad par godina je to islo pjevajuci ali od ove godine kako je sin u DE - radio sam sam samcat te ponekad sa radnikom za nadnicu.

Kako god okrenes valja platiti da bi bilo lakse, bio to hidraulicni cjepac ili nadnicar...

Mislim ja sebe smatram "vikendas sumski radovi" jednom godisnje ali vi tu koji ste profesionalci, ne mogu zamislit rad bez ozbiljnije mehanizacije.
 

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,602
Šalu na stranu, sve ste vi dečki u pravu, sve ja to znam ali ima tu više faktora zbog kojih ja radim tako kako radim. Ne radim sam, trenutno nas ima 4 u ekipi, edan sječe u metre, drugi raspiljava, treći cjepa četvrti tovari, kako se završava sa sječenjem/cjepanjem tako se svi prebacujemo na utovar, u 3-4 sata posla natovarimo 17-18 metara drva, nitko se ne premori, posao ide...a ja...ja još plaćam neke greške iz mladosti tak da...*ebiga :ppozdrav:
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
trenutno nas ima 4 u ekipi
Super ako i dok mozes tako...

Kod nas mozes ti imati ekipu ili nadnicare ali ni jedan ne smije primirisati motornoj pili osim ako nije clan kucanstva, imati polozeno za pilu ili ajd jos prodje bratic recimo ali isto da bi pilu smio koristiti u placu kod tebe mora imati polozeno za nju.

Sin je sa 18 pdmah polagao za pilu i znao istu upaliti i odrezati sjecku kakvu... radio je netko drugi sa tom drugom ali kad bi lugar bio u blizini sin se vatao pile odmah.

Tamo negdje jos 2015/16 sam znao okupiti ekipu, dodjemo sa 4 motorke u plac i zrusimo sve u jednom prijepodnevu onak sve ukrsteno ostane i onda ja laganini tjedan/dva pravim reda, nema vise toga ni pod razno...
 

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,602
Dečko koji radi sa pilom ima završenu školu za šumarskog tehničara i položeno za rad na pili, što se toga tiče sve je pod kontrolom, sa druge strane ja sam ga naučio radu sa pilom u praksi pa i to mi nešto, zapravo puno znači,. Inače ne volim motorke davati svakome u ruke ali sa njim nemam brige. Većinu posla obavljamo uslužno po privatnim šumama pa ni tu nema problema da netko zanovjeta da li i tko smije raditi što.

Znam da ovaj sistem neće moći funkcionirati još dugo, u planu je raditi neki obrt, j.d.o.o. ili neto slično ali prije treba rješiti grijehe iz prošlosti
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,358
Mome ocu je prsnula tetiva ramena prije nekoliko godina. Dugogodisnje mahanje rucnim kalacem je uzelo svoj danak. Tijelo sve pamti, toga moramo svi biti svjesni. Ponukan tim događajem, iduci dan sam odmah kupio hidraulični kalač. Zdravlje nema cijenu.
Prvo da ne ispadne nešto da tvoje komentare uzimam za krivo, već si oni za dalju priču meni.
Može od rada nastupit i povreda, može i oboljenje zbog ùčestalog naprezanja ali ako se osvrnemo prema velikoj većini koja ne radi ništa teško a takođe obolevaju i povređuju se mnogo više. Šuma jeset nezgodna.
Ali recimo primjer sa mog posla, od nas 30 radnika, ništa teško, meni stalno govore da ću ostati bez leđa, njih dvojica su operisala kičmu pršljene. Trojica imaju problema sa cirkulacijom i krvnim sudovima. Jedan ima ugrađen plastični kuk, sad ćopa i na drugi. Sve su ovo posledice ne rada, koje su uzele daleko veći danak. A tek koliko imaju problema sa gojaznosti pa su na nekim dijetama, te navečer trće šta već rade ali ništ korisno.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ovo ne stoji, mozda sa teorijskog tvojeg stajalista mislis da je to istinito ali nije. U praksi je pila sa kracom vodilicom brza, manje gasa je potrebno dati za xy konstantnu brzinu piljenja. S obzirom da je vodilica kraca, lanac ima sveukupno manji otpor i brzi krug na istoj razini - levelu gasa vs duza vodilica. Dakle ovdje govorimo o "otpadnom" otporu u radu pile na nekoj zadanoj razini gasa bez ulaska u drvo. Ako je isti manji, vise snage

Dakle to je PRAKSA a sad ostavljam mogucnost da netko ima osobito zadovoljstvo dokazati suproto na matematicko empirijski nacin i OK. Ja i dan danas na toj pili drzim tu kracu vodilcu dok me praksa ne uvjeri u suprotno.


Možda je tebi lakše sa manjom vodilocom raditi. Ali upošteno ko ima dobru sinhronizacija nema veze dužina vodilice bilo 20 ili 40 zuba, uglavnom se prati ista brzina rezanja. Naravno kad je trupac deblji od vodilice to se mora uzeti u obzir da treba više vremena, brzina treba biti ista, i nema šta da se pati. To se događa ako se pritisne vodilica i zagrize više ali kad ide sama onda nema gušenja ni na 45 zuba.

Ja sam samo napisal kaj mi je logično. Prakse nemam puno, duljinu vodilice nisam nikad mijenjal.
Zanimljiv mi je post kolege @smilan, koji je ima dosta prakse.
Jedan od vas dvojice je u pravu, a najbolje je da svatko dela onak kak mu najbolje paše.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,703
@iwanho, nisam pilar, nemam šume, nisam ni profesionalni, ni pomoćni, ni amaterski šumar, imam 2...3 pile i jako malo iskustva.
Svaka vodilica je bačvasta i po njoj stalno "handra" lanc cijelom duljinom, s obje strane. Ako je dulja, više članaka istovremeno "handra" i više zglobova lanca se mora gibati pa je logično je da je otpor veći, pogotovo ak se špicom (ubada) ili pili gornjom stranom, kad piljevina ide "od pile". Tad je otpor veći jer je napeto više članaka s donje strane vodilice. To je naročito vidljivo ili "opipljivo" na pilama male kubikaže/snage. I, pretpostavljam, to je ono o čemu @nescafe2 govori.

S druge strane, @smilan ima (skoro) dvostruko jaču pilu, pa je ta razlika motoru manje osjetna i tam duljina vodilice ne igra toliko bitnu ulogu, a vodilica čak nije niti dvaput duža. Otpori gibanja lanca su podjednaki u "praznom hodu" (mislim kad ne reže), i na velikoj i na maloj pili, pa to mala pila osjeti a velika ne.
S druge strane, @smilan ima pravo kad tvrdi da dulji lanc je dulje oštar, jer istu količinu piljevine mora izrezati veći broj članaka, pa je broj rezova svakog zuba manji.

To je moje razmišljanje, meni logično, no ne znači da je točno.
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
To je naročito vidljivo ili "opipljivo" na pilama male kubikaže/snage.
Sve nesto razmisljam da imam 550XP ili jacu da se uopce nebi zamarao sa duljinom vodilice niti uopce mislio o tome ili bilo sta kombinirao a u odnosu na velicinu i kolicinu drva koja radim.

Problem je kada od stroja za povremenu upotrebu i rada u vocnjaku ocekujes da je jednako dobar i u sumi. Onda dolazimo do opterecenja pile, manje vodilice itd... i kemijanja kako 110% iskoristiti motorku. Nadalje, da je rad sa jacom super i nema vise nikakvih briga onda bi vjerojatno kukao kako mi je 6kg pretesko za vitlati/raditi.
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
@ZJ,
fino si to elaboriral i logika štima. (y) Hvala. :ppozdrav:
Za izradu 3-4 klaftra ogrjeva godišnje se vjerojatno o tome ne isplati razmišljati, ali dobro je znati zakaj je nekaj tak.
 
  • Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh