@iwanho, nisam pilar, nemam šume, nisam ni profesionalni, ni pomoćni, ni amaterski šumar, imam 2...3 pile i jako malo iskustva.
Svaka vodilica je bačvasta i po njoj stalno "handra" lanc cijelom duljinom, s obje strane. Ako je dulja, više članaka istovremeno "handra" i više zglobova lanca se mora gibati pa je logično je da je otpor veći, pogotovo ak se špicom (ubada) ili pili gornjom stranom, kad piljevina ide "od pile". Tad je otpor veći jer je napeto više članaka s donje strane vodilice. To je naročito vidljivo ili "opipljivo" na pilama male kubikaže/snage. I, pretpostavljam, to je ono o čemu
@nescafe2 govori.
S druge strane,
@smilan ima (skoro) dvostruko jaču pilu, pa je ta razlika motoru manje osjetna i tam duljina vodilice ne igra toliko bitnu ulogu, a vodilica čak nije niti dvaput duža. Otpori gibanja lanca su podjednaki u "praznom hodu" (mislim kad ne reže), i na velikoj i na maloj pili, pa to mala pila osjeti a velika ne.
S druge strane,
@smilan ima pravo kad tvrdi da dulji lanc je dulje oštar, jer istu količinu piljevine mora izrezati veći broj članaka, pa je broj rezova svakog zuba manji.
To je moje razmišljanje, meni logično, no ne znači da je točno.