• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rasipači

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
RASIPAČ VICON PS603
Za sijanje,ovakvo nešto.Manji broj okretaja,i pokriva 6 m,točno u zrno.Poslije proči sa branama ili još bolje čisto plitko tanjuračom da ostanu redovi.

Posljednje uređivanje od moderatora:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
aha...pa vidim da rasipac pokriva 12 mefara...a sijacice 2-3m...pa reko bolje ovo..
a kad se sije rasipacem,znaci samo se prodje sa njim..ili treba jos nesto poslje proci?

da pa moraš proći brnačom da zabrnaš sjeme da uđe što više u zemlju.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
aha...pa vidim da rasipac pokriva 12 mefara...a sijacice 2-3m...pa reko bolje ovo..
a kad se sije rasipacem,znaci samo se prodje sa njim..ili treba jos nesto poslje proci?
Ti bi sad bio pametniji od stotinu godina razvoja sijacica pa uzeo rasipac i sijao 12 metara. Bez ljutnje al neide to bas tako.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
pozdrav svima
sta kazete na ovo

http://www.njuskalo.hr/zastita-gnoj...og-gnojiva-500-kg-plastificiran-oglas-7353689
da li se moze sijati zito s tim..psenica.jecam....soja....?
i ne kuzim nesto...ako moze,pa onda bi svatko to kupio a ne one skupe siiacice po par tisuca eura....
i jel ovo moze posluzziti za vece povrsine..20ak ha..ili ipak ne....?
hvala

Ako kanis kupiti tu marku rasipaca ja bi ti prepotucio da ne kupujes.. Pogotovo ako su iste kvalitete kao prije cca 15 godina.. Mi smo kupili novog i uvijek poslije svakog rasipavanja umjetnog ga temeljito prali i jos sam ga ja mazao s uljem da se uopce mogu oni otvori otvarati, ali jednostavno mu se sva boja s propelera raspala i oni razbacivaci limeni samo sto ne opadnu.. Nadam se da bude jos ovu sezonu izdural i onda si moram kupiti neki pristojni rasipac, ili sa klatecom cijevi ili sa dva diska..

goran007

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
80
Ti bi sad bio pametniji od stotinu godina razvoja sijacica pa uzeo rasipac i sijao 12 metara. Bez ljutnje al neide to bas tako.

nema ljutnje nit se pravim pametan.
nego ja stvarno malo znam o poljoprivredi ali imam veliku zelju poceti se baviti sa tim..pomalo si prikupljam opremu itd..
znam da nekad ljudi postave mozda nekome glupa pitanja ali to je zato sto ne znaju...neznamo svi sve

uglavnom..moze se sijati sa rasipacem i onda proci brnacama,ali to to..kao sijacicom.
jel.?
ili mozete li mi preporuciti sijacicu koja moze sve sijati...psenicu.jecam...soju......i dali postoji takva.....?
s cime se sije uljana repica ?
hvala..ps
......eto jos nekome glupih pitanja....... .:)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Može. Imamo Vicona 402 i to može sijati čak i zob (koja ima lagano zrno). Nemreš jedino po vjetru. Doziranje mu je vrlo precizno, samo trebaš malo uloviti rutine i odabrati dobar omjer gasa (koji određuje širinu rasipanja), vozne brzine i otvora kulise na dnu.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nikad rasipač, da je bilo kakav neće posijati tako precizno kako posije sijačica! :)

Evo kum ima Isariu, malu od 2 m zahvata i sije 8-10 rali ljulja godišnje, 3 rali pšenice, 4 rali tritikala i 6 rali ječma i sve to posije s njom i malim TD 45, tako da...a sijao je i lucernu i dts s njom i može uglavnom sijati sve ratarsko-stočarske kulture.

Ja imam HASSIU 2,25m zahvata i znam godišnje preko 30 rali posijati s njom, a samo svojega sijem oko 15-20 rali godišnje.

Tako da, uvijek radije mala i starija sijačica nego rasipač!

Rasipač imam, neki stari iz njemačke oko 250-300 kg ide u njega i razbaca sve umjetno o dovoljan nam je koliko treba.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Šanana, nitko to niti ne veli. Rekel sam samo da se može.

Ak se moglo rukama posijati, rasipačem je sigurno bolje i ravnomjernije. Može i običnim, jeftinim rotacijskim. S Viconom puno preciznije. Ak zapreš dvije rupe, z njom možeš sijati i detelju, par kg po rali.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nije se ovo odnosilo na tebe, to sam opčenito napisao!

Naravno da se može rasipačem sijati, sve je bolje nego ručno ili plačati nekome ako se nema vlastita sijačica.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ja sam sijao sebi rasipačom , amazon sa dva rotora , prilično dobro raspoređuje nema šta ali sledeći put ide sijačica garant
Na malim i ćošlastim parcelama teško jednako baciti da sve bude popunjeno a da nije uduplavano , teško odrediti količinu sijanja , posle treba opet drljačom zatrpati sjeme
Predprošle godine sam sijao sijačicom i razlika je znatna , u planu sam nabavku i sijačice za stna žita samo dok se pomirim sa finansijama

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Rasipač ima jednu prednost u odnosu na žitnu sijačicu: može se sijati po brazdi, odnosno na loše pripremljenom tlu.
To baš nije moguće sa sijačicom. Ali tu svaka prednost završava.

goran007

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
80
vidim da postoje pneumatske sijacice...
da li se to odnosi saamo na kukuruz..ili se i kodd sijacica za zito mora gledati da je
pneumatska..?
ili postoji sijacica za zito i kukuruz u jedno ?
hvala

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Sijačice za žito su večinom mehaničke, ima i pneumatskih, al su komplicirane, s puno cijevi.. Po meni nepotrebno.. Za kukuruz je bolja pneumatska, brže i preciznije sije. Mislim da ne postoji sijačica koja može sijati kukuruz i žito, jer je princip sjetve različit.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Svida mi se ovakav rasipac. Mislim da toga nema gdje nagrizati gnojivo i da bi takav jedan mogao dosta potrajati. Meni bi bio dobar i od 400 l.
Ja imam onoga Megametala plavo crvenog i jos ovu godinu ako izdura i mogu ga baciti. Sav je istrunuo, a poslije svakog bacanja gnojiva je pran i brisan sa suhom krpom..
Bas me zanima jel ima zastupnik za te Ormarice kod nas u Hrv..

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Danas stigao.... Kvalitet je stvarno dobar posebno sto ima INOX delove...
Ja sam zadovoljan sa popustom (koji jos malo traje) me je izasao 270e a redovna cena mu je 310e i za te pare nemoze se nista bolje kupiti ja sam dosta trazio.. Moj je od 500l...

Evo nekoliko slika...

img2885.jpg

img2886.jpg

img2884.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh