E pa to se njih ne tiče kako ćeš platit oni ti fino lupe ovrhu na račune pa onda na pokretnu imovinu i na kraju i na nepokretnu.
Naravno, jasno mi je to.
Nego, baš i nije dovoljno istaknuto da ako si nezaposlen i otvoriš OPG gubiš prava na burzi.
E pa to se njih ne tiče kako ćeš platit oni ti fino lupe ovrhu na račune pa onda na pokretnu imovinu i na kraju i na nepokretnu.
Mirovinu? Sve se nesto bojim da ce bit zesca mirovina nesto poput izhlapjele mineralne!
Da, ja sam 2.3. izasao iz bratovog OPGa i otvorio svoj jer brat nece u pdv i naravno pred nekih tjedan dana vec su mi stigle uplatnice za mirovinsko i zdravstveno otprilike po 750kn svako plus nekih 250 za neznam sta da budem iskren nit me ne zanima, znam da to moram platit. Dok sam imao obrt placao sam oko 1850kn mjesecno a sad je oko 100kn manje.
750 + 250 = 1000 kn.
Što još plaćaš do tih 1750kn?
Plaća se mirovinsko I + II stup +zdravstveno + neko dodatno za ozljede na radu + predujam poreza na dohodak! sve skupa cca 1750kn
Super, znači odustajem od ideje otvaranja OPG-a!
Trenutno mi je glavni problem što imam grunt sa starim voćnjakom, a nemam para ulagati u njega. Imam li ikakvu drugu mogućnost za dobiti neke poticaje i uložiti u voćnjak, a da me ne kresnu sa svim tim doprinosima?
Mountain
Doprinosi su oko 750kn mirovinsko + 750kn zdravstveno + 250kn neka izmisljena majcina.
A dal pare od poticaja možeš/smiješ potrošiti na te doprinose?
Koliki uopće jesu poticaji za npr. 1,5ha jabuka?
evo mene D
ja gledam za neki opg al barem 10 puta moram sve da dobro provjerim jer me je sve nekako strah da gres samo u minus s opg-om...
za sada ovo: moja obitelj ima 16ha zemlje, sta sume sta pasnjaka sta nekada bile oranice.... i sada to bi sve stavili na mene i di je lijepo bavili bi se ratarstvo a di je strmno bile bi voćke, suma je jos malo pa posječene i tu bi bile isto vocke ili kada neka kozica na paši...
ja bi bio jedini koji bi bio u tom opgu, jer svi ostali rade ili su u mirovini
sada ja to sve prijavim, koliko nafte mogu dobiti te kako ide ako je na jednoj parceli oranica i vocke, jel treba tu parcelu onda dijeliti ili sta te koliku su poticaji, ja mislim da bi isao na njih...?
drugo, od pok noneta sestre brati i neki moji prijatelji dali bi mi svoju zemlju u zakup na recimo 10-15g, i sada to je sve dogovoreno ca se tice moga plaćanja njima, al kako napraviti taj zakup i koliki pdv ja plaćam na njega, jer sumnjam da se moze staviti da je nula kuna njihova potraznja...
ukupno bi dosao na nekih 22ha i da naglasim da je velicina parcele u prosjeku manja od pola hektara, dali i tu dolazi do kojih problemi... ?
vocke bi prodavao na trznici ili tak restoranima i sl... a pšenicu kukuruz ječam itd to imam rijeseno, znaci za to ko da mi je vjetar sve odnio ...
notica u vezi stočne hrane...ako proizvodiš na više od 5 hektara MORAŠ imati i upisnik proizvođača stočne hrane (pored "običnog" upisnika), ako proizvodiš i prodaješ povrće i voće isto tako postoji upisnik, ako proizvodiš grožđe još jen...ako imaš šumu, upisnik šumoposjednika....etc.etc...nema tome kraja...