• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

registracija OPG-a?

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
od 2013 ce se moci radit bez pdv.a do 230 000kn dosadasnjih 85 000 +pdv, znači ako ja nebudem prelazio kada sve prodam taj iznos ne trebam bit u sustavu, ili s njim sam vec u sustavu?

L

Lavandica

Guest
Novi OPG stari nasad

Dakle, ne znam nista o OPG, ali jucer me prijatelj malo "bocnuo" s idejom o tome.
Naime, ove godine sam posadila lavandu (na kontinentu, 100 kom) za ogradu (sama zapelcala i sve se primilo :eek:).
Obožavam lavandu. Već ovu jesen namjeravam posaditi jos 2, 3 reda(opet od mojih reznica)
Zanima me da li na osnovu tih lavandi mogu otvoriti OPG (zemljište moje, u stalnom radnom odnosu sam); tj. da li preko OPG-a preko npr. web shopa mogu prodavati moje vrećice s lavandom.
Također obzirom da imam stalni posao, koje su moje obaveze prema državi tj. troškovi.

hvala i pozdrav

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
moj savjet ti je,,da se drzis radnog odnosa,,a lavanda neka ti bude hobi,,raspitaj se kod savjetodavne svoje,,o poticajima,,kak ide po komadu ili hektaru lavande,,pa ces vidjet,,dali ce ti se isplatit preko opg-a,,,

L

Lavandica

Guest
ok, ma i mislila sam ovo kao hobi, pa me zanimaju obveze prema državi, tj.da si ne nagomilam neke obaveze za par vrećica lavande koje bi sama uzgojila

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
velike su obaveze,,za tebe nepotrebne,,,,kao sto reko,,raspitaj se u savjetodavnoj,,o poticajima,,mos ih koristit,,a da ne ulazis u pdv,,za nas stocare je 48000,00kn,,a valjda je za sve isto,,pa vjerujem da nes to premasit,,,:p:p,,,uostalom,tko zna,danas sutra,hoces:rolfer::rolfer:

L

Lavandica

Guest
velike su obaveze,,za tebe nepotrebne,,,,kao sto reko,,raspitaj se u savjetodavnoj,,o poticajima,,mos ih koristit,,a da ne ulazis u pdv,,za nas stocare je 48000,00kn,,a valjda je za sve isto,,pa vjerujem da nes to premasit,,,:p:p,,,uostalom,tko zna,danas sutra,hoces:rolfer::rolfer:

ma ja vjerujem da ce moja lavandica rasti i rasti....

O

oseloth

Guest
pozz

da li opg može biti kao sekundarno zanimanje uz već postojeći posao. Završavam med faks i posao ću sigurno imati ali htio bi se baviti i poljoprivredom točnije industeijskom konopljom. Proizvoditi ulje i eksperimentirati sa bio gorivom. za početak 1ha, testa radi. Odnosno OPG mi treba da bi uopće dobio dozvolu za uzgoj.

Postoje li kakva davanja prema državi ako se ništa ne proda od proizvoda.

sjeme bi bio glavni proizvod a biomasa bi Išla ili u prodaju za grijanje ili bi to sam testirao kao ogrijevni materijal.

hvala

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Dakle, ne znam nista o OPG, ali jucer me prijatelj malo "bocnuo" s idejom o tome.
Naime, ove godine sam posadila lavandu (na kontinentu, 100 kom) za ogradu (sama zapelcala i sve se primilo :eek:).
Obožavam lavandu. Već ovu jesen namjeravam posaditi jos 2, 3 reda(opet od mojih reznica)
Zanima me da li na osnovu tih lavandi mogu otvoriti OPG (zemljište moje, u stalnom radnom odnosu sam); tj. da li preko OPG-a preko npr. web shopa mogu prodavati moje vrećice s lavandom.
Također obzirom da imam stalni posao, koje su moje obaveze prema državi tj. troškovi.

hvala i pozdrav
Već neko vrijeme pratim ovu temu pa evo da se uključim. Koliko vidim većina od vas brka pojam OPG i poljoprivrednog obrta. OPG možete otvoriti na svoje ime ako ste zaposleni ako ste u mirovini ako ste nezaposleni sl. mislim da je uvjet punoljetnost i NEMA DAVANJA državi (mirovinsko,zdravstveno i sl.) ako godišnji prihod prelazi 85 tisuća kn onda ulazite u sustav PDV-a.ako vam poticaji koje primate na godišnjoj bazi prelaze 20 tisuća morate otvoriti poljoprivredni obrt. Mi se bavimo proizvodnjom povrća mama prodaje na tržnici i teoretski može na dnevnoj bazi imati prihod od 700 kn i nema davanja državi jer prodaje vlastiti proizvod i nema kontrole ne izdaju se računi. Teoretski kažem teoretski ide 300 dana na plac dnevno zaradi npr 350 kn x 300 dana to je 105 tisuća kuna i nema obaveza prema državi nema poreza, samo vaš opg mora biti registriran za proizvodnju npr lavande ,luka kelja i sl. nemogu se prodavat mandarine ako ste sa kontinenta. Odite u županiju u ured mislim da se zove ured za plaćanja u poljoprivredi ponesite vlasnički list od neke obradive zemlje nema limita min ili max popunite obrazac otvorite žiroračun u nekoj banci i doma dobijete karticu OPG sa brojem opg-a i to je to orite i sadite kako veli Josipović

O

oseloth

Guest
Znači ako imamo OPG ne plaćamo porez državi na prodani proizvod. Gotovo da ne mogu vjerojavti. Guglao sam i vidim da se može otvoriti kao dodatni posao uz postojeći. To je to. Odoh ja polako prikupiti papire i saznati šta je sa tim hektarom zemlje.

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Znači ako imamo OPG ne plaćamo porez državi na prodani proizvod. Gotovo da ne mogu vjerojavti. Guglao sam i vidim da se može otvoriti kao dodatni posao uz postojeći. To je to. Odoh ja polako prikupiti papire i saznati šta je sa tim hektarom zemlje.
samo se raspitaj prije dobro u županiji već gdje se to vodi i izdaje, nova vlast nova pravila i zakoni možda se nešto promjenilo, sretno

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

samo što češ ipak morati plaćati mirovinsko i zdravstveno. a granica što se tiče poticaja je sada nekih 40 000kuna a ne 20 000,a što se tiče prihoda još malo vrijedi ono o 85 000,ode to na 230 000 uskoro.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nešto bi zaista trebalo provjeriti.Ja sam npr, OPG,nisam u sustavu PDV-a,od ove sam godine u sustavu potpore dohodku-prvi stup,pošto sam navršivši pedeset godina stekla uvjete(do sada sam bila u sustavu poticaja manjih od propisanih za ulazak u sustav),ali već trideset i jednu godinu plačam i mirovinsko i zdravstveno osiguranje.Nikada nisam niti razmišljala o tome jesam li obevezna plačati ili ne,ali znam da neki koji su samoinicijativno prestali plačati sada imaju problema sa poreznom upravom.Najbolje je pitati u agenciji gdje se predaju zahtjevi za poticaj,pa će sve biti jasno.I za svaki slučaj pitati još u poreznoj upravi.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ma nema šta pitati,mora plaćati,čak i retroaktivno od kad je prijavio OPG. zakon o mirovinskom osiguranju iz 2010g.

V

vikta

Guest
otvaranje opg

pozdrav svima,molim znalce za pomoc,uskoro bih otvorio opg,uzeo bih od cure u dugogodisnji najam vise od pola jutra zemlje,otvorio bih opg samo na sebe,zaposlena sam osoba u firmi,sadio bih povrtne kulture,napravio bih ugovor s jednom firmom o otkupu mojih proizvoda,dakle oni meni na dug sjeme itd,ja njima gotov proizvod,zanima me sto sve moram napraviti za otvaranje navedenog i koliko sve to kosta,opg bi bio na podrucju od posebne drzavne skrbi,hvala svima za pomoc,lijep pozdrav

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
a nemoš prodat toj firmi bez OPG-a?
nije bitno imat OPG nego volju i zemlju...:vragek:

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Izgleda da se promijenilo nešto i da će svi članovi OPG-a koji nisu zaposleni morati plaćati mirovinsko i zdravstveno, našli su način kako da pozatvaraju OPG-ove.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Mislim da neće biti promjene nosilac OPG-a ako je zaposlen ne mora plačati ništa zasada,član ako je nezaposlen nije obvezan.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Mislim da neće biti promjene nosilac OPG-a ako je zaposlen ne mora plačati ništa zasada,član ako je nezaposlen nije obvezan.

Ne znam, mene zvali iz agencije za plaćanje da odjavim sve nezaposlene iz OPG-a inače će morat plaćat mirovinsko i zdravstveno, mogu glatko i OPG odjavit jer ne vrtim tu neku lovu da plaćam sve to.

M

MOCO

Guest
kod nas isto zvali susjeda da dođe i uredi članove i nositelja i sve kako je u stvarnosti ili da briše opg ako više ne radi, on je star i ne prima poticaje ni ništa, a od svih članova samo je još on živ :lol:
Znači da se ipak pravi nekog reda jer navodno ima i umrlih nositelja, a djeca ni ne znaju da je djed imao opg i svašta

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
kod nas isto zvali susjeda da dođe i uredi članove i nositelja i sve kako je u stvarnosti ili da briše opg ako više ne radi, on je star i ne prima poticaje ni ništa, a od svih članova samo je još on živ :lol:
Znači da se ipak pravi nekog reda jer navodno ima i umrlih nositelja, a djeca ni ne znaju da je djed imao opg i svašta

Nije problem u pravljenju reda već u plaćanju, dakle da odjavim nekog moram platit 70 kuna biljega a kad se prijavljivalo nije trebalo ništa plaćat, nek se fino j... neće me skoro vidit tamo.

Najnoviji postovi

Na vrh