noviuposlu
Član
- Tu od
- 7 Tra 2011
- Poruka
- 759
od 2013 ce se moci radit bez pdv.a do 230 000kn dosadasnjih 85 000 +pdv, znači ako ja nebudem prelazio kada sve prodam taj iznos ne trebam bit u sustavu, ili s njim sam vec u sustavu?
velike su obaveze,,za tebe nepotrebne,,,,kao sto reko,,raspitaj se u savjetodavnoj,,o poticajima,,mos ih koristit,,a da ne ulazis u pdv,,za nas stocare je 48000,00kn,,a valjda je za sve isto,,pa vjerujem da nes to premasit,,,,,,uostalom,tko zna,danas sutra,hoces:rolfer::rolfer:
Već neko vrijeme pratim ovu temu pa evo da se uključim. Koliko vidim većina od vas brka pojam OPG i poljoprivrednog obrta. OPG možete otvoriti na svoje ime ako ste zaposleni ako ste u mirovini ako ste nezaposleni sl. mislim da je uvjet punoljetnost i NEMA DAVANJA državi (mirovinsko,zdravstveno i sl.) ako godišnji prihod prelazi 85 tisuća kn onda ulazite u sustav PDV-a.ako vam poticaji koje primate na godišnjoj bazi prelaze 20 tisuća morate otvoriti poljoprivredni obrt. Mi se bavimo proizvodnjom povrća mama prodaje na tržnici i teoretski može na dnevnoj bazi imati prihod od 700 kn i nema davanja državi jer prodaje vlastiti proizvod i nema kontrole ne izdaju se računi. Teoretski kažem teoretski ide 300 dana na plac dnevno zaradi npr 350 kn x 300 dana to je 105 tisuća kuna i nema obaveza prema državi nema poreza, samo vaš opg mora biti registriran za proizvodnju npr lavande ,luka kelja i sl. nemogu se prodavat mandarine ako ste sa kontinenta. Odite u županiju u ured mislim da se zove ured za plaćanja u poljoprivredi ponesite vlasnički list od neke obradive zemlje nema limita min ili max popunite obrazac otvorite žiroračun u nekoj banci i doma dobijete karticu OPG sa brojem opg-a i to je to orite i sadite kako veli JosipovićDakle, ne znam nista o OPG, ali jucer me prijatelj malo "bocnuo" s idejom o tome.
Naime, ove godine sam posadila lavandu (na kontinentu, 100 kom) za ogradu (sama zapelcala i sve se primilo ).
Obožavam lavandu. Već ovu jesen namjeravam posaditi jos 2, 3 reda(opet od mojih reznica)
Zanima me da li na osnovu tih lavandi mogu otvoriti OPG (zemljište moje, u stalnom radnom odnosu sam); tj. da li preko OPG-a preko npr. web shopa mogu prodavati moje vrećice s lavandom.
Također obzirom da imam stalni posao, koje su moje obaveze prema državi tj. troškovi.
hvala i pozdrav
samo se raspitaj prije dobro u županiji već gdje se to vodi i izdaje, nova vlast nova pravila i zakoni možda se nešto promjenilo, sretnoZnači ako imamo OPG ne plaćamo porez državi na prodani proizvod. Gotovo da ne mogu vjerojavti. Guglao sam i vidim da se može otvoriti kao dodatni posao uz postojeći. To je to. Odoh ja polako prikupiti papire i saznati šta je sa tim hektarom zemlje.
Znači ako imamo OPG ne plaćamo porez državi na prodani proizvod. Gotovo da ne mogu vjerojavti. Guglao sam i vidim da se može otvoriti kao dodatni posao uz postojeći. To je to. Odoh ja polako prikupiti papire i saznati šta je sa tim hektarom zemlje.
Mislim da neće biti promjene nosilac OPG-a ako je zaposlen ne mora plačati ništa zasada,član ako je nezaposlen nije obvezan.
kod nas isto zvali susjeda da dođe i uredi članove i nositelja i sve kako je u stvarnosti ili da briše opg ako više ne radi, on je star i ne prima poticaje ni ništa, a od svih članova samo je još on živ :lol:
Znači da se ipak pravi nekog reda jer navodno ima i umrlih nositelja, a djeca ni ne znaju da je djed imao opg i svašta