Evo da se i ja malo uključim u ove pravne zavrzlame u kojima se ne snalaze ni oni koji primaju plaću za to. OPG-a ima tri vrste 1. Neregistrirani OPG - samo upisani u upisnik OPG-a (tko god hoće nešto od svojih proizvoda legalno prodati na placu, kućnom pragu, zelenoj tržnici, mora biti upisan u Upisnik OPG-a, ako prodaje svoje voće i povrće mora biti upisan u upisnik trgovaca voćem i povrćem). Do 80.500,00 kuna prometa nije obavezan plaćati porez na dohodak. Ostaje upitno kako kontrolirati koliko je tko keširao na placu - nema obaveze izdavanja računa, na zelenoj bi se trebalo poslovati otkupnim blokom. U poreznoj kažu da bi trebali pisati promet s placa i polagati na žiro račun. Doduše bila je zbunjena kad sam ju pitala koje evidencije trebam voditi.
No da ne kompliciram radi se o tome da neregistrirani OPG imaju mali proizvođaći koji svoj višak mogu prodati sami i po zdravoj logici ne mogu se obogatiti niti utajiti porez. Po novim pravilima ne mogu dobiti poticaje. Ako su zaposleni (vrijedi za nositelja i za članove) ne plaćaju doprinose za mirovinsko i zdravstveno, a ako nisu moraju plaćati bez obzira koliko zarade na OPG-u.
2. OPG u sustavu poreza na dohodak - (slično obrtu) plaća se porez na dohodak po ostvarenom dohotku ako se vode knjige, ili paušalno. Paušalist može biti do 149.000,00 kn prihoda godišnje. Od knjiga vodi se samo knjiga prometa u koju se upisuje dnevno svaka naplata. Paušalist za svaku prodaju osim na placu ili kućnom pragu izdaje račun. Od 01.07. postaje i obveznik fiskalizacije ali to rješava tako da u poreznoj ovjeri blok računa i izdaje račune samo iz tog bloka. Na osnovu knjige prometa na kraju godine, odnosno na početku slijedeće treba ispuniti novouvedeni obrazac PO-SD. Tada poreznjaci određuju konačnu cifru poreza jer su uvedeni razredi za paušaliste. Minimalno za plaćanje je 1560,00 kn poreza godišnje u 4 rate ako promet nije veći od 80.500.00 kn. Obavezno je plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ako je osoba zaposlena plaća cca 4.200,00 kn godišnje, a ko nije mislim da su doprinosi cca 1.200,00 kn. Vrijedi za nositelja i članove OPG-a.
3. OPG u sustavu PDV-a - boli glava od papirologije. Mislim da oni moraju imati knjigovođu da bi preživjeli. Obavezno plaćaju doprinose za mirovinsko i zdravstveno, porez na dohodak ili dobit (po izboru ili veličini) na osnovu podataka iz poslovnih knjiga.
A što se tiče starih OPG-ova, mislim da će svi doći na red, ovisi o brzini i radinosti referenta.
Radi se na tome da OIB profunkcionira. Objedinjuju se svi podaci i ideja je da NETKO s pristupom tim podacima kad ukuca OIB vidi sve - imovinu, dugove, kazne, prekršaje, nevraćene knjige u knjižnicu... Možda bi bilo najbolje onima koji su u OPG-u, a nisu osigurani po drugoj osnovi i ne žele ili ne mogu plaćati mirovinsko i zdravstveno uzeti 70 kn biljega i ispisati se iz OPG-a dok je moguće jer (nije provjereno) će se isti plaćati retroaktivno.