Pozdrav,
Nisam prije pratio ovu temu, ali dopustite da ovako na ulet spomenem par mojih iskustava s "ispitivanjem i atestacijom" određenih samogradnji "vozila".
Prije puno godina sam kroz zimu, u podrumu kuće izradio jednu jako lijepu prikolicu za auto. Imala je sve: opruge, amortizere, tip top signalizaciju, aluminijske blatobrane, aluminijske stranice... Vozio sam ju neregistriranu puno godina... Onda sam se susreo s problemom da je svako malo netko "od mojih" trebao tu prikolicu, a nije registrirana. I dojadilo mi je. Našao sam u oglasniku jednu jeftinu atestiranu i registriranu samogradnju prikolicu u Čakovcu, otišao po noći, oko 21 sat po nju, kupio ju "na neviđeno" i dovukao doma. Bila je "sklepovana", ali bila je atestirana i registrirana, "legalizirana". Svoju sam samogradnju još par mjeseci gledao, a onda ju s terolitkom "zrezao" na komade i bacio u otpadni metal.
Tamo negdje 2003. ili 2004., nije ni bitno, vrag mi nije dao mira, pa sam izradio jedan buggy-roadster. "Kaj sad, mi bi se vozili, nikaj, z njim na ispitivanje, atestaciju i registraciju." Otišao sam prvo na razgovor u stanicu za tehnički pregled. Naišao sam na super korektnog mladog inženjera, voditelja stanice. Rekao mi je napravite zahtjev, napravite nekakav "elaborat", donesite da vidim, pa onda razgovaramo dalje. To sam sve napravio i dao mu. Zvao me drugi dan, čekalo me još par njegovih kolega s hrpom pitanja. Pa kako ste odredili površinu ojačanja na karoseriji, pa kako ste odredili promjer cijevi, pa kako ste ovo, pa kako ste ono. Ja sam njima sve strpljivo pojasnio i dokazao da sam sve napravio cca 30% iznad zahtjeva FIA pravilnika za međunarodne utrke za natjecateljska vozila,"za trkače aute". Složili su se da sam u pravu i poslali moju "dokumentaciju" u CVH. Za dva ili tri dana je došao pozitivan pisani odgovor, te atest i dobio sam registracijske pločice. Naglašavam da sam surađivao sa izuzetnim mladim i sposobnim inženjerom, voditeljem naše stanice za tehnički pregled, te napravio svu potrebnu dokumentaciju i foto priloge o čitavoj preradi.
Početkom 2006. sam nabavio (u Ludbregu) jednu tamno plavu "strijelu" u namjeru da od nje napravim jednu novu jurilicu, preradu. Imao sam i "originalni račun", ali ni nakon svih peripetija nije postojala "ni mrvica šanse" da ju legaliziram, ispitam i atestiram. Odustao sam od nje, kao donora projekta i našao preko oglasnika drugu "crvenu strijelu" u Karlovcu. Nju sam kupio normalnim kupoprodajnim ugovorom i preradio. Izradio sam potreban eleborat o preradi, poslao ga u CVH "na analizu i čitanje". Nakon tri tjedna je crvena strijela bila pozvana u CVH u Veliku Goricu. Tri dana je tamo ispitivana, napravljen je nulti tehnički pregled i dobila je atest. Registrirao sam ju doma, poslije primitka dokumentacije, bila je to prelijepa čestitka, došla mi je baš na imendan
.
Vidim da mnogi ljudi imaju mnogo različitih problema oko ispitivanja i atestiranja samogradnji, ali uvijek je bilo tako, nikad to nije išlo jako lako. Razlozi tome su koje kakvi, uglavnom ljudi ne uspiju zadovoljiti sve zahtjeve, a s vremenom zahtjeva ima sve više i sve su stroži. Vozila su potencijalna sredstva od kojih mogu neki drugi sudionici u prometu i teže nastradati, da ne mudrujem previše. Svi Vi to jako dobro znate.