• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Roto kosa - roto malčer za Tomo Vinković

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
a jel mu nije prebrz kardan u prvoj brzoj.

Posljednje uređivanje od moderatora:
S

staffmen

Guest
tada se djelomično freza sa malčerom a tu 18 ks se osjeti.Tako da planiram nabaviti 21 ks motor i tada će ići super.Također ga koristim za malčiranje kukuruzovine ali samo 1 red.

koji motor imas trenutno gore!?
lda100!?
ako je taj onda imas motor od 16ks a ne od 18!!

na koji motor mislis pod ovo 21ks!?
mozda 4ld820 (lda820)

taj motor nema 21ks nego 18.

to je jeda cesta greska kod ljudi.
jbg al nema veze zna se na kaj mislis

sokol2503

Član
Tu od
21 Srp 2010
Poruka
90
jedno pitanje za sve vas koji imate doma roto malčer i koji ga koristite i za one koji ste ga izradili...

konkretno me zanima problem kod malčera na Tomi vinkoviću, od 18-32 ks
stavljali ste gore od nekih 100-160 cm radnog zahvata ako se ne varam
jasno mi je da 20ak cm veči malčer obavlja 20-ak posto brže posao zbog samog zahvata, ali se isti i jače guši, odnosno traktoru stvara veči pritisak na sami kardan a time i na motor, pa kao rezultat dobijemo isprepletenu travu, sporiju brzinu okretanja i lošiji rezultat samog posla
nije li bolje uzeti tih 20cm manji malčer, kojeg će traktor sa sigurnošću moći dovoljno brzo i snažno pogoniti, a i samim time kao rezultat će dobiti čistu površinu iza sebe i neće se morati 2 puta vračati po istoj stazi...
što znači, da je zapravo bolje imati mali čvrsti malčer koji će svoj manji radni zahvat nadoknađivati većom brzinom vrtnje, odnosno rada i kvalitetnijim rezultatima od prve

uglavnom, jedno moje razmišljanje na temu o veličini malčera

htio sam vas pitati kako bi se ponašao jedan takav roto malčer od 100cm širine, kružne izvedbe, sa otvorenim ulazom od 100cm i izlazom sa valjkom, podeševajuće visine pomoću prednjih skija i valjka, te elisom sa gibljivim (preklopnim) noževima... u pitanju je TV 732

je li bolje napraviti takav ili možda 120-140cm?
susjed me pitao bi li mu mogao preko zime napraviti nešto takvo. nije mu bitna veličina već, kao što sam napomenuo, funkcionalnost i snaga, tj temeljita obrada terena u prvom prijelazu
u pitanju je košnja trave od 10-20 cm (ribnjak i eko gospodarstvo, vočnjak), kukuruzovina, ambrozija po potrebi, ako bude malčer mogao, čak i kupinje ponekad... naravno, malčer će biti dostupan i meni kada bude zatrebalo :D
(čovjek nije previše zahtjevan, ali ne želi 2 puta ponavljati isti posao... )

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
jedno pitanje za sve vas koji imate doma roto

uglavnom, jedno moje razmišljanje na temu o veličini malčera
Sokole ovo je dobar pristup problemu , šteta kaj nemam iskustva da ti pomognem .
U svakom slućaju mislim da malčeristi pretjeruju s širinom .
Ako malčer namota travu onda se presporo vrti , i da imaš malčer od 50 cm ti moraš dati gas da dobije okretaje , inaće ništa od malčanja .

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
čujte kod roto kosilica a tu spada i roto malčer važna je obodna brzina noža
ako se nevaram ona je 60-80m/s, prema tome se računa broj okreta noža

e sad kod TV to je specifično, zato jer ima takav raspored brzina
ako uzmemo TV730 u sporim brzinama ima okretaje kardana kao normalni traktori
dakle koristi standardne malčere
i sad imate brzinu 1s.=1,5km/h
2s=4km /h sve pri 2500 okr

to je dosta sporo

ja sa dajcom neke normalne stvari radim 6-8km/h
malo teže stvari oko 4km/h
a ono najteže što može 1-2km/h

dakle uz isti broj okretaja motora ali i malčera ,opterečenje možete smanjiti brzinom kreetanja

dakle moje mišljenje pošto je tv30 jak ali spor da komotno može vući roto malčer od 1,5m 2sporom a kad zagusti prva

isto tako i tv20 mora vući od cca 1,25m, iz iskustva znam da malčer od 1m i ne osjeti

darkohittner

Član
Tu od
5 Srp 2009
Poruka
203
alaj ga komplicirate sa svimne ,opuri po gasu i žanji do zemlje neka traktor pati zato je kupljen......

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
meni ga tata nije kupio:twisted:

darkohittner

Član
Tu od
5 Srp 2009
Poruka
203
e bogami ja sam svoje sve sam kupio iz vlastitih žuljeva i ne žalim niti jedan stroj već tarem punim gasom ...........ako se pokida popraviš i tari dalje....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,939
pa za to je i kupljen,da radi..

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
netacno

koji motor imas trenutno gore!?
lda100!?
ako je taj onda imas motor od 16ks a ne od 18!!

na koji motor mislis pod ovo 21ks!?
mozda 4ld820 (lda820)

taj motor nema 21ks nego 18.

to je jeda cesta greska kod ljudi.
jbg al nema veze zna se na kaj mislis

imam sada ispred mene original uputstvo za rukovanje i odrzavanje traktora TV-420 i TV-V-523.
TV-420 ima motor LDA 100 koji ima 13.24kw (18ks)
TV-523 ima motor LDA 820 koji ima 15.45kw (21ks)

tako da...ti gresis;)

S

staffmen

Guest
cuj ja se nadam da je to tako kako ti pises jer tih 2-3 konjica dosta znaci.
al evo sta kazu oni koji taj motor rade.
ovo je za lda820. za njega pise da ima 13kw-18ks.
a za lda 100 (4ld 705) znamo da je slabiji.
http://www.lombardini.hr/diesel-motori/4ld820.php

ovo je za poneke lombardini motore a na vedeni su podatci i za ova dva
http://www.mehagro.net/motori/Lombardini%20motori.htm

evo.
makar nije uopce bitno. Bitno je da stroj radi. Ovi koji su metnuli pojedni motor znaju zasto su ga metnuli i da je neki motor prejak ili preslab nebi bio na traktoru.

uglavnom kolko ja znam vecinom su se na seriju 400 stavljali lda 100
danas se na te slabije trakotre stavljaju lda 820

Pozdrav

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,676
e bogami ja sam svoje sve sam kupio iz vlastitih žuljeva i ne žalim niti jedan stroj već tarem punim gasom ...........ako se pokida popraviš i tari dalje....

Svatko sa svojim radi kak hoće.
Moja filozofija je raditi na malo nižim okretajima od onih pri kojima traktor ima največi okretni moment ili maksimalno na tim.
Kratkoročno se možda čini neisplativo, ali dugoročno je jako isplativo. Kao i redovni servisi.

S

staffmen

Guest
to i ja preferiram na ostalim strojevima koje imam.
traktor nemam-jos:p (ja se nadam da ocu)

a ovo za servis...hmmm
bilo bi dobro al mislim da nitko nece davat novce serviseru koji ce te itekako oprat ako stroj radi bez greske ili ako su u pitanju neki manji kvraovi, koje mozemo popravit u garazi.
Ako znas nekaj o mehanici i imas volje onda neces dat serviseru ni kada se dogodi nesto ozbiljnije, kad moras raskopat traktor, a takvih nas ima, i puno je isplativije.

sve u svemu slazem se da stroj ne treba vrtit u okretaje i opterecivat ga vise nego li je preporuceno.

Pozdrav!

Posljednje uređivanje:

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
cuj ja se nadam da je to tako kako ti pises jer tih 2-3 konjica dosta znaci.
al evo sta kazu oni koji taj motor rade.
ovo je za lda820. za njega pise da ima 13kw-18ks.
a za lda 100 (4ld 705) znamo da je slabiji.
http://www.lombardini.hr/diesel-motori/4ld820.php

ovo je za poneke lombardini motore a na vedeni su podatci i za ova dva
http://www.mehagro.net/motori/Lombardini%20motori.htm

evo.
makar nije uopce bitno. Bitno je da stroj radi. Ovi koji su metnuli pojedni motor znaju zasto su ga metnuli i da je neki motor prejak ili preslab nebi bio na traktoru.

uglavnom kolko ja znam vecinom su se na seriju 400 stavljali lda 100
danas se na te slabije trakotre stavljaju lda 820

Pozdrav
ma da-naravno.najvaznije je da je motor u ispravan i da zadovoljava svojom snagom.otvorio sam taj link kojeg si poslao i usporedio neke brojke...primetio sam neke razlike u navedenih vrednosti.pored razlike u snazi,ima razlika i u hodu klipa.tacnije, u uputstvu za odrzavanje i rukovanje pise da LDA 820 ima promjer cilindra 102mm ste se poklapa sa vrednostima koje su prikazane na tvom linku, al je hod klipa u uputstvu 100mm,dok je hod klipa na linku 90mm,sto se poklapa sa hodom klipa cilindra na LDA100 kojem je promjer 100mm.tako da....ima tu neceg pogresnog...a sad kome verovati...na kraju krajeva nije ni bitno;).
inace oba traktora i TV-420 i TV-523 imaju potpuno iste dimenzije,brzine kretanja... ma sve.razlika sem u tih nekoliko konja(koji kod tomice puno znace)razlika je jedinstveno u tezini.TV-420 je tezak 730 kg,dok je TV-523 5kg tezi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,676
Ako znas nekaj o mehanici i imas volje onda neces dat serviseru ni kada se dogodi nesto ozbiljnije, kad moras raskopat traktor, a takvih nas ima, i puno je isplativije.

Pozdrav!

Nije servis samo ono kaj naprave serviseri, nego sve ono kaj na traktoru treba redovito kontrolirati i mijenjati, neovisno tko dela. :)
I ja sam servisiram, a imam "sreću" da nemam novi traktor pun elektronike, pa to nije neki problem.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,694
Svatko sa svojim radi kak hoće.
Moja filozofija je raditi na malo nižim okretajima od onih pri kojima traktor ima največi okretni moment ili maksimalno na tim.
Kratkoročno se možda čini neisplativo, ali dugoročno je jako isplativo. Kao i redovni servisi.
Ova filozofija ti je KRIVA.
Na taj način više mučiš i uništavaš motor nego kad ga vrtiš.
Prvo, motor radi na nestabilnom dijelu momentne krivulje i svaki povećani tereg ga guši tak da ga treba rasteretiti.
Motor nema dobro podmazivanje, jer mu je mali tlak ulja, a veliki pritisci na ležaje, tak da nerijetko dolazi do suhog trenja.
Motor se teže hladi (sporiji protok tekućine i ventilatora).
Naravno, ovo vrijedi ako ga teretiš ozbiljnim priključkom, a ne strižnom kosilicom.
Ako ga pak ne teretiš, onda se nemre niti dovoljno zagrijati, pa imaš povećano trošenje...
A ako traktor i tjeraš u tak malim okretajima onda je ili prevelik, ili stvari radiš jako sporo.
Inače, na većini motora najmanja specifična potrošnja goriva je negdje između najvećeg momenta i 3/4 nazivne brzine vrtnje motora.

S

staffmen

Guest
Nije servis samo ono kaj naprave serviseri, nego sve ono kaj na traktoru treba redovito kontrolirati i mijenjati, neovisno tko dela. :)
I ja sam servisiram, a imam "sreću" da nemam novi traktor pun elektronike, pa to nije neki problem.

slazem se sa tobom.
ali to podrazumjevam u ovom kaj sam napisao.
mjenjanje ulja i filtera i ostalih sitnica bi svako trebo znat napravit.

nazalost ima i tih koji neznaju a kupestroj. Jednom je jedan forumas, ne sjecam se koji, pitaokoji dizel da toci u 2-taktni motor.:madmana::madmana:

takvog gazdu ne bi ni jednom stroju pozelio!

Pozdrav

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh