jedno pitanje za sve vas koji imate doma roto malčer i koji ga koristite i za one koji ste ga izradili...
konkretno me zanima problem kod malčera na Tomi vinkoviću, od 18-32 ks
stavljali ste gore od nekih 100-160 cm radnog zahvata ako se ne varam
jasno mi je da 20ak cm veči malčer obavlja 20-ak posto brže posao zbog samog zahvata, ali se isti i jače guši, odnosno traktoru stvara veči pritisak na sami kardan a time i na motor, pa kao rezultat dobijemo isprepletenu travu, sporiju brzinu okretanja i lošiji rezultat samog posla
nije li bolje uzeti tih 20cm manji malčer, kojeg će traktor sa sigurnošću moći dovoljno brzo i snažno pogoniti, a i samim time kao rezultat će dobiti čistu površinu iza sebe i neće se morati 2 puta vračati po istoj stazi...
što znači, da je zapravo bolje imati mali čvrsti malčer koji će svoj manji radni zahvat nadoknađivati većom brzinom vrtnje, odnosno rada i kvalitetnijim rezultatima od prve
uglavnom, jedno moje razmišljanje na temu o veličini malčera
htio sam vas pitati kako bi se ponašao jedan takav roto malčer od 100cm širine, kružne izvedbe, sa otvorenim ulazom od 100cm i izlazom sa valjkom, podeševajuće visine pomoću prednjih skija i valjka, te elisom sa gibljivim (preklopnim) noževima... u pitanju je TV 732
je li bolje napraviti takav ili možda 120-140cm?
susjed me pitao bi li mu mogao preko zime napraviti nešto takvo. nije mu bitna veličina već, kao što sam napomenuo, funkcionalnost i snaga, tj temeljita obrada terena u prvom prijelazu
u pitanju je košnja trave od 10-20 cm (ribnjak i eko gospodarstvo, vočnjak), kukuruzovina, ambrozija po potrebi, ako bude malčer mogao, čak i kupinje ponekad... naravno, malčer će biti dostupan i meni kada bude zatrebalo
(čovjek nije previše zahtjevan, ali ne želi 2 puta ponavljati isti posao... )