MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,311
Gogo Kakvu ti rotodrljaču imaš??
Radio sam sa 3 vrste rotodrljača,Lely,Eberhardt i V&N koju sad i imam. Lely je imala cjevasti valjak no nisam ju jako brzo tjerao nije bila moja da nebi nešto potrgao a na kraju se kardan potrgo i imala je klinove.Njezin radi mi se ni malo nije sviđao. Eberhardtova ja laka za nosit ai za tjerat,ima noževe i odlično odradi posao,još je imala i packer valjak.
Mi smo kupili V&N i ide dosta lagano,u zimskoj brazdi ju tjeram i 8km/h a pustim ju u zemlju dokle ide,kada je mokro onda ide oko 6km/h jer se ta zemlja malo teže razreže,i zna se nakupit ostataka kuruzovine ako je loše zaorano.
Gogo Kakvu ti rotodrljaču imaš??
Ovo je točno tako kako je napisano.Što se tiče teške i lagane RD,razlika je što teška ima jaču getribu,veče zupčanike i osovine su jače koje prolaze kroz zupčanike i odmah ju je i teže vrtiti,a jači traktor kada radi sa lakšom,i negdje dođe u tvrdo traktor ne osijeti i onda najebe RD,zato su napravljene jače i slabije da i manji traktori mogu raditi sa njom.Ja sam sa zetorom 7245 terao 2.5 m sa cijevastim valjkom crone marke,ali imao sam i masio,eberhard,pegoraro i još njih,tko bi se i sijetio svih,sve su iste za terat,nema neke razlike,a ako je oranje loše negdje se mora dva puta proči sa njom ako ideš direktno na brazdu,a i na klinove,polu noževe i noževe se uvijek skupi korijenje koje je u zemlji,ali njemače marke su mi jednostavnije za popraviti,i kada bi birao od njih svih za naj bolju,definitivno crone mi je broj jedan.U jesen ti sve zavisi od zemlje, kakve je strukture i kak se izore. Ako je lagana zemlja i još ako nije mokro, dovoljno je par sm odozgora da RD poravna i sijačica odmah iza sije i to je ravno k ostaklo.
Ali, ako je tvrda zemlja koja se isto tako i dosta teže i lošije izore pa ostanu velike brazde, e to onda treba ići dosta sporije i dosta dublje, odnosno toliko da RD poravna gornji sjetveni sloj da ne ostaje neravno iza nje tak oda sijačica što bolje odradi posao iza.
Tako da sve je relativno i sve zavisi od uvjeta i zemlje.