• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

• Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
ZJ u pravu si,za neke poslove je bolja freza,ali kada kažu da freza gura traktor dok radiš s njom to je glupost,radio sam sa frezom 2.5 širine,kada ju pravo pustiš u zemlju,traktor ju pravo osijeti.Moj jedan kolega koj se bavi sa proizvodnjom povrča kupio frezu,kao to dobro radi,i ja ga nagovorim da samo proba jednom RD da vidi kako ona radi i oduševio se,prodao frezu i kupio RD poslije toga.Vidio sam kako se voza frezom par puta po istom mjestu da usitni zemlju,što RD puno prije i lakše napravi,kasnije je i on to potvrdio,

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
To sve zavisi do zemlje. Ja imam i rd i frezu a kod nas su teške zemlje. Uvijek prvo idem sa rd a ako ona ne može dovoljno usitniti onda prođem sa frezom.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
ne vidim zašto i freza nebi bila za polje, ja sam ove godine dobrih 5 ha pripremao samo s frezom i mislim da na našu strukturu zemlje je to možda i najbolja priprema... a pogotovo sad kad smo kasnili dobrih mjesec dana sa sjetvom i na svim zemljama već bila sjenokoša, RD bi samo okopala drač, a s frezom sam ga precvikao na 100 mjesta i ufrezal u zemlju...

Rd ne moze korovu napraviti nista,a freza ima dvojaki ucinak,jer je usitnjavanje korova problem,neke vrste se na taj nacin razmnozavaju,pa od jednog draca dobijes sto njih. Uglavnom,kemija je najbolji lijek za to,a freza,tanjuraca ili rd naprave vise stete nego koristi.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ja znam da kada prođem sa RD iza se korovi posuše,jel istrga travu u korijenu,normalno travu do određeneveličine.

Prilozi

• IMG_20140510_154048.jpg
    IMG_20140510_154048.jpg
    69.7 KB · Pregleda: 177

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Napravi pol polja s frezom i pol s RB, pa pogledaj drač za nekih tjedan dana ;)

I da, freza stvarno gura traktor. Stisni kuplung u radu, pa buš videl kak traktor poskoči naprijed.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Rd ne moze korovu napraviti nista,a freza ima dvojaki ucinak,jer je usitnjavanje korova problem,neke vrste se na taj nacin razmnozavaju,pa od jednog draca dobijes sto njih. Uglavnom,kemija je najbolji lijek za to,a freza,tanjuraca ili rd naprave vise stete nego koristi.

slažem se da bez špricanja nikaj, al opet bolje da korov razbiješ na komadiće, pa da baš onda i još gušće potjera, lakše je uništiti mali korov nego veliki, ispravite me ako griješim..

da, freza gura traktor, pogotovo ako je ispod tvrda ilovača a freza ode malo dublje, da vidiš veselja, ko da si stavil u dvije brzine više :)

braco

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
60
pozz. ljudi, htio bi kupit rotodrljacu za traktor od 55 do 70 kolja pa me zanima koja bi bila najbolja i najlaksa za terat?

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
prelistaj malo temu, imaš par puta takvo pitanje postavljeno i konkretna iskustva ljudi...
uglavnom, odgovor na tvoje pitanje su pitanja:

kakav tip zemlje imaš (laka, teška, srenje teška, brdo, ravnica) ?
s koliko novca raspolažeš?
koliko misliš raditi s njom?
drljača s klinovima ili noževima?
traktor koji će ju nositi da znaš dal paker valjak ili obični cjevasti?

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
dvije slike na temu rasprave freza protiv rd u zatravljenom oranju:

freza:

rd:

na prvoj slici je gramipova freza, neznam model i sirinu. ali nazalost, nije prezivjela dan :icon_weed:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Danas sam vidio rotodrljaču koja je zapravo rotacioni malčer, na svakom onome gdje idu klinovi su po dva noža, dali je tko vidio to u radu i kako to funkcionira!?

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Zar to nije kao freza!? Ovo ima nož kao kosilica za vrtove, po dva noža na svakom onome gdje idu oni klinovi. I kasnije sam vidio gdje je slama izmalčirana s time.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ne, baš rotodrljača. Umjesto onih klinova staviti noževi, dva na svakom onome, jedan ispod drugoga, vjerojatno je nešto napravito i onda se samo ušarafi na mjesto klinova i rotodrljača postane malčer. Tražio sam po internetu u nadi nešto slično tome, ali nažalost bez uspjeha.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Pa samogradnja su samo ti noževi, koliko sam ja vidio to radi dosta dobro, a i vjerujem da se to brzo ušarafi.

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
191
Re: SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

ja sam danas skoro pao u nesvjest od muke,nije neka nezgoda ali dobra stvar da se cuje na sta sve treba pazit,prosle zime sam kupio roto drljacu 2,5m za 5000kn,znao sam da kupujem groblje ali nisam imao vise novaca a i nisam htio vise posudjivat i natezat se s tudjima,nego kazem sam sebi nek odradi sezonu pa ce na remont,i tako ona meni napravi 20 ha,lupa ali ide,lupa toliko da moram imati zadnju sajbu zatvorenu,i posto je prosla sezona odlucim se uhvatit posla i slaganja doticne,fino ju operem,krenem rastavljat,prvi zupcanik zavaren za osovinu,pa i drugi,treci i tako do desetog :eek: skuzim ja da sam pojeo go..o,znao sam da cu je morat reparirat ali ova se vise nemoze reparirat da mi je blize taj kreten zaletio bi mu se u auto s njom!!!:mad::eek:d sad bez gedora vise nejdem kupovati roto drljacu!!!:(devil):

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Re: SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

Starter niko ti nebu dal raskapati RD. Dobro da ju nisi više platil. Moja je 2.5 m i dal sam delati nove osovine i srca zubčanika, ne sve ali više od polovice. Radim upola manje od tebe ali evo 3 godine služi. Ne pratim to več dugo ali bilo je RD za dijelove na oglasima pa bi se možda dalo nešta izabrati.

Najnoviji postovi

Na vrh