• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

• Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
150 ks traktor i 4 m RD nikako ne ide,to je ludost i silenje traktora.Ja sam sa Masseyom 95 ks terao 3 metra RD,ide to ali mu je muka nakon dužeg rada,tako i ta 4 m za 150 ks definitivno nije,i šta ti znači ako ideš s njom 2-3 km/h,kakav je tu ućinak?

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Znam da nije neka usporedba ali ajde..
70-80ks traktori rade donekle normalno sa 2.5m,zašto onda duplo jači traktor od 150ks nebi mogao sa 4m,i zašto bi bila ludost..

2-3km/h sam pripremao sa DF 110ks,4cil motor,dubina oko 15-18cm,roto do kraja spuštena koliko ide,i zemlja nije bila lagana..Traktor je išao sasvim normalno..
Taj traktor godišnje izvrti 50ha sa tom kombinaicjom..
Za krumpir je trebala fina priprema,i nije biilo bitno da jurim po zemlji nego da se čim bolje zemlja usitni,a to treba polako ič..
Učinak kakav je bio je bio..

Dok mi je želja za jurnjavom,kopčam laku drljaču i pičim preko 10km/h,onda imam i učinak i brzinu,meni za kukuruz priprema samo takva..

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ima čovjek blizu mene masseya 150 ks i kupio novu RD alpego od 4 m.
RD vrti na 1000 okr kardana i traktor ima velike muke sa njom, sad ugrađuje čip da mu digne snagu za 20-30 ks.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Pa umjesto čipovanja bolje da prešalta na 540 ili 720 , kakve sve gluposti ljudi neće izmisliti muko moja:mad::

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
I mene to čudi pogotovo dok vidim da napravi prašinu za pripremu kukuruza ali čovjek valjda ima svoju neku formulu za uspjeh ...
Zemlje su mu bez trunke korova , ravne kao staklo, kukuruz već fino izgleda, uglavnom za svaku pohvalu kak mu zemlje izgledaju.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Državne table dovedes u red, a berek da ides sa traktorom 250 Ks i 3 metra ne vredi, ak nisu uvjeti, odnosno kad je mokro.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Kolega iz sela s clasom aresom 105ks vec 8g radi s alpego 3m. Bavi se ratarstvom, krumpirom, luk, celer.
Ima svakavke zemlje, pripremu za krumpir ide sporo, RD spuštena do kraja.
A za kukuruz leti pozemlji gdje je zimska brazda...
100 ks za 3m dovoljno.... 150 za 4m isto mora iči bez problema...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Mislim da smo se složili da je problem u zemlji,a također i u rotodrljači. Ja sa 70-80ks gonim 2,5m,ali ima i RD od 2,5m koju ne bih mogao valjda ni mrdnuti,također RD od 3 ili 4m su teške izvedbe,i za to treba jak pogonski stroj.
A 150ks kod nas nije za 4 brazde,kao ni za 4 metra RD,ako hoćeš napraviti posao. Zemlja se može dovesti u red,samo za to treba vremena.
Ima tu na forumu član koji sa onim NH od 300ks ore sa 4 brazde,po nekim navodima bi morao goniti RD od 8 metara,baš me zanima što bi on rekao na to.
I ne smijete zaboraviti da je "teška",i "laka" zemlja sasvim subjektivan pojam,ono za što većina vrdi da je teško,za neke je pijesak.

Metalko

Član
Tu od
28 Stu 2013
Poruka
236
:fiery: Nova cijela. A bila je napuknuta od prije, Same od 90 konja ju nije mogel slomiti, nego kad je sad došel fendt on ju je dokrajčil. :(emo):

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I vrag bi pukel ako ju terate tak duboko kaj grude nagura na sebe!!! ccc...

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Meni se tako jednom desilo,zavario sam ju za privremeno da završim njivu,i tako sam još par dana radio jel nije bilo vremena stajati,i onda sam ju zamijenio,poslije tog posla,i iznenadilo me kako je to izduralo toliko.

Metalko

Član
Tu od
28 Stu 2013
Poruka
236
Nemre iti baš duboko noževi su zreli na zamjenu. A za osovinu ćemo sutra u bjelovar.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Evo slika od pripreme za kukuruz i sirak.
Zemlju nam je kum dao da radimo on polako smanjuje, a dio je izoral na jesen a dio u prolječe. Ovo kaj je sad oral sam 3x prošev. 1x srijedu prije kiše, u čet po kiši i bilo je suho ko barut a palo je puno kiše. I u petak navecer. I pripremilo se ok.
RD je 250 i ide bezbrige. Ali za zemlje izorane u jesen/zimu koje su promrzle mi se bolje dopada SS jer je prije gotovo pa i ako se 3x ide. A i Rd je njegova :D

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
3x rotodrljačom si išao po jednome tragu?
Normalno da ti se nesviđa rad rd jer ima klinove,nema dasku za ravnanje i obični cjevasti valjak ima.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Da 3x. Jer je izorano bilo i tak se sušilo 2 mj. Tu nebi ni rd s svom opremom u 1 prohodu niš napravila. 1. prije prije kiše, grude su bile ko glav velike, suhe ko barut.
Cjeli dan i noč je padala kiša i drugi dan sam išel pogledati i suho na 5 cm, pa sam još jedanput prošel. isto je cijeli dan kiša padala i 3. dan sam još jedanput prošev i bilo je ok.
Ali takve je zemlje bilo nekih pola ha, a 1,5 je bilo malo lakša zemlja i jedan dio izoran u zimi i tu sam samo 1x prešel.
Nije da mi se ne sviđa, za taj posel je nezajenjiva ali za parcele uzorane najesen i naprolječe zatvorene šinjom je SS kod mene na 1. mjestu. Jedan prohod u 2. brzoj i još jedan u 3sporoj i gotovo,

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,863
Moja ima isto tako složene klinove. Možda slabije drobi jer radna tijela nisu pravilno složena ?

Najnoviji postovi

Na vrh