• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

• Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,905
A kukuruz vise necu u kombinaciji sijat, kupit cu najvjerojatnije pneumatsku sijačicu

Isariu 2,5 m sam prodao več, obavezno dolazi 3 m

Da u Starom Gradecu sam ju kupio, cijena 3100€

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
takva kombinacija (roto Drljača 3m i sijacica 3m) koliko veliki (težak) traktor mora bit da bi to nosio?

Poslano sa mog MediaPad T1 8.0 koristeći Tapatalk

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Kolega ima John Deere 6125M i sad kupil sjetvenu kombinaciju, sa rotodrljačom Maschio Drago i žitnom sijačicom Maschio sa diskovima, sve tri metra, težine ukupno 3 T . Dosli mu iz BKLa to pustiti u pogon kad ono tarktor nebre to podići ( praznu ). Da je kupil lakšu verziju rotodrljače i sijačice išlo bi bez problema.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,888
ček malo jel ima slabu pumpu hidraulike ili već....tko mu biral dodatnu opremu za traktor?

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,375
A kakvu sijačicu je uzel? Za taj traktor laka izvedba drljače i Nina i prek dosta za njega.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Za pumpu sam ga i ja pital, veli da je 80 lit.
Po meni je i krivo odabrana rotodrljača , ipak ima ona 1 700 kg, trebal je uzeti neku od 800 do 900 kg za taj traktor.

Za sijacicu nisam siguran koja je.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,888
Malo se zaletio odabirom kombinacije a decki iz bkl nisu znali da nebu išlo, barem oni sve znaju. I kak funkcionira sad to ?? Nek zamijeni kombinaciju.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Reče moj prijatelj kad je planirao kupiti tog JD-a 6125: digneš haubu,jedan kiler,drugi kiler,treći kiler,a motora nigdje! :)

No,ipak je to težina,još kad se nakrka sjemenom...
Baš je nedavno kolega kupio JD 6810,motor šestak,i zakopčali su RD od tri metra sa žitnom pneumatskom sijačicom koja je i lakša od ovih običnih,digne on to,ali u transportu i kod okretanja na ravnom ga dosta diže. Ima PH pa su izbetonirali neki uteg od cca 200kg,no premalo je to...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,583
Ne znam zasto se ljudi boje stavit tegova. Valjda da ne trose gume ili da ne rasklimaju prednji most. Jedno i drugo ce morat mjenjat kad tad, a ako cijeli radni vijek imas problma u poslu zbog skrtosti to onda nije posao. Tona tegova za takav traktor ne bi predstavljalo nista.
Govorim opcenito jer stalno vidam takve situacije.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja smatram da je največi problem taj kaj se ljudi drže samih KS ko pijan plota pa bude ona: "kaj pa to je 120 ks, to mora iti". Slabo ljudi gledaju na cjeli traktor opčenito, znate i sami da nije isto 100 ks i 6 cil ili 120 ks i 4 cil, pa međusovinski razmak, sama konstrukcija i težina trakotra.

I onda kad se nekaj kupuje pitaju vas koliko imate jakog trakotra, a vi velite 120 ks i prema tome frajer iz kataloga vam veli da za taj traktor bez problema može to i to, a onda kasnije problemi.

Mislim da dalje netreba pisati, ko razumije bude mu jasno.

Evo samo za primjer, mi sad tražimo RD, neku polovnu 2,5m, ima toga more u ponudi sa ovakvim valjkom, sa onakvim, teža izvedba, lakša izvedba....bla, bla...moramo točno znati koliko trakotr od 90 ks može nositi na polugama da bude sigurno za rad, pošto treba biti dovoljno čvrsta RD za hidrolift da može odmah sijačica iza puna sjemena i uz adekvatan uteg na prednju hidrauliku da taj traktor može svuda s time, a opet da ga ne polomimo.

Ja bi htio paker valjak, ali laku izvedbu (vidio sam sad kod čovjeka dok smo tražili plug identične dvije RD, samo kaj je jedna lake izvedbe sa pakerom, a druga teža izvedba sa teškim pakerom) što ja do tad nisam ni znao da postoji, no sad smo opet malo pametniji, no ako ne naleti ništa dobroga budemo uzeli i sa cjevastim valjkom.

Posljednje uređivanje:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Šanana-koja je točno razlika između "lakog" i "teškog" packera?

Na oko su svi isti,razlika je jedino u promjeru i dužini. Ma mojoj Maschio Rd valjak bez brige dvojica dignu i nose...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam primjetio razliku kad sam gledao te dvije RD u samoj izradi, jedan je bio puno, puno masivnije izrađen, sam valjak a i nosači oko njega. A ovaj drugi dosta tanji i lakši, a opet paker jedan i drugi.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Rekao bi da je samo razlika u proizvođaču roto,samim time i izrade valjka...kod kupnje mislim da nema odabira lakšeg i težeg paker valjka..Sve je stvar konstrukcije kak koji proizvođač to napravi..

Za sjetvu roto+sijačica mislim da uopče ne treba gledat neke "slabije" roto,ipak je to težina sijačica x dužina,i mora konstrukcija bit čvrsta ako se neče poslije varit po tome..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Marko, ako ponovno pročitaš moj post gore skužil budeš da se radi o potpuno identičnim RD, znači isti model i isti proizvođač sam oje razlika u lakšoj i u težoj izvedbi sa lakšim i težim pakerom.
Radilo se o Breviglieri rotodrljači.

I kak obično ja navek zaboravim jednu stvar, zaboravim POSLIKATI pa da vam sad priložim sve dokumentirano...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,135
Kada smo kod valjka , moja RD je u kvaru i uzimao sam od kolege istu ali sa pakerom.
Znači u pitanju je LELY 2,5m u obojice , kod mene je klasični cjevasti valjak a kod njega paker sa onim čistačima i ostalim ceremonijama.
Daleko više sam na strani običnog cjevastog valjka iz više razloga kao naprimjer:
Transport , velika razlika , paker je toliko težak da mu na krajevima kutije vidim pucije , traktor dobrano poskače sa njom pri naglom puštanju kvačila ili većem usponu.
Motanje sa drljačom na zemlji , sa cjevastim je to jako lako dok sa pakerom skoro i nemoguće bez dizanja , što na mojim brdovito-malim parcelama predstavlja problem.
Tjeranje u rikverc da bi se nešto poravnjalo , sa pakerom jednostavno ne ide , za tren se nakupi na njega i zaustavi ga dok cjevasti nagužva dosta zemlje u sebe i kada staneš on tu zemlji samo ispusti i ostavi u udubljenju gdje želiš (osim u mokrom).

Nisam probao ali rekao bih da je rad u suvom i busenitom na strani pakera iz razloga što je teži i drljača je vjerovatno mirnija , isto tako one buse koje propusti drljača mislim da bi bolje dorađivao nego cjevasti.
I možda u jako mokrom tamo gdje se cjevasti zalijepi što je smrt za očistiti.

Eto ukratko , moj glas ide cjevastom.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Meni se znao cjevasti napuniti pun blata, i rd mi bude daleekoo teza za nositi.. Vjerujem da je slične težine i packer valjak.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
I jedna i druga imaju svojih prednosti i nedostataka. Radio sam sa obje varijante.
Paker je skuplja i profi varijanta, kvalitetnije i bolje odradi posao.

Najnoviji postovi

Na vrh