• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotodrljače, freze, tanjuraće...

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Kad ideš kupovat novi kardan, uzmi s kvačilom i traži najjači koji imaju, a bude te koštal cca 1400 kn, takav mi koristimo za silokombajn, cjepač drva i sve ostale strojeve kojima je potreban jak kardan.

Ma sad dal budu lamele na kardanu ili šraf nema toliko veze..

Ako bude šraf treba imati sa sobom u rezervi da se odma zamijeni,hmm šraf mi izgleda bolja verzija jer kod lamela bi trebalo poštelati određeni pritisak kod kojeg bi lamele proklizile..

Al bilo koji sistem bude sve je bolje nego bez nekog osiguranja..

Kad dođeš u trgovinu za jačinu kardana pitaš za koji stroj češ koristit pa če ti reč koji odgovara..

Z

Zloppy

Guest
Bok svima! e ovako imam traktor imt 533 i imt 539 te namjeravam kupit frezu Gramip AT20 150! ima li iko iskustva sa ovom frezom! i dali us teske za ferđu!?? :))

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
871
Koliko znam te Gramipove freze imaju mogučnost bočnog pomaka.Zanima me da li netko iz iskustva zna da li se mogu pomaknuti i u lijevu stranu i koliko,npr koliko u lijevo freze od 150,200 te 230 cm.:scratch

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
imaš sve na stranici od gramipa.......sve su napisali u jednoj tablici, pa možeš usporediti......

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
871
imaš sve na stranici od gramipa.......sve su napisali u jednoj tablici, pa možeš usporediti......

Ma vidio sam,ali piše samo posmak i koliko,zato mislim da li netko iz iskustva zna da li može u lijevo.Mislim da bi ova kockasta osovina koja ide od getribe morala bit malo dulja da bi se pomaknulo u lijevo ,samo ne znam da onda ne bi bilo preslabo zbog razdaljine od getribe do prenosa na osovinu.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Ma vidio sam,ali piše samo posmak i koliko,zato mislim da li netko iz iskustva zna da li može u lijevo.Mislim da bi ova kockasta osovina koja ide od getribe morala bit malo dulja da bi se pomaknulo u lijevo ,samo ne znam da onda ne bi bilo preslabo zbog razdaljine od getribe do prenosa na osovinu.

Ne razmem to s kockastom osovinom. Pomakneju se nosači koji se kopčaju na poluge hidraulike.
Lijeva strana freze 150 može biti maksimalno 54 cm udaljena od lijeve poluge hidraulike. Kardan je u tom slučaju koso, odnosno os kardana je cca 24 cm desno od lijeve poluge hidraulika.
Dakle bitno je koliko se poluge hidraulika mogu raširiti, i da kardan ne bu preveč ukoso.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Imam jedno pitanje:
Koliko su česte rotodrljače širine 2,25m i dali bi ih bilo teško nabaviti??

U oglasima nema ništa takvog, gdje koja 2,30 i sve ostalo 2,5 i 3m.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
sijacica ti je 2,25? mislim da ti nebi trebao biti problem rasiriti ju tih 5cm.
a mozda i bez sirenja nebi radilo probleme. neki standardni razmak izmedju redova je 12,5 cm zar ne?

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Imam jedno pitanje:
Koliko su česte rotodrljače širine 2,25m i dali bi ih bilo teško nabaviti??

U oglasima nema ništa takvog, gdje koja 2,30 i sve ostalo 2,5 i 3m.

To ide pod rotodrljaču 2.30,,

Probaj stavit metar na sijačicu na krajnje redove pa češ vidjet širinu,5cm ako treba širit to je neprimjetno..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Hmmm...sad ste mi pobudili maštu...

Da, sijačica je 2,25 ima 15 redova i razmak između redova je 15 cm.

I ja sam mišljenja da bi išla pod rotodrljaču od 2,30 m bez frke...

Što se širenja tiće, to je malo problem, pošto su joj rubni redovi tik do unutrašnje strane kotača, možda 2 cm dalje od njega...no ja i dalje mislim da bi to moglo ići u paketu s 230...
Nema tu nigde kod mene da probam jednu s hidroliftom...

I mišljenja sam da bi traktor od cca 70 ks bez prednje vuče radio s tim bez nekih problema, staviti napred malo utega i samo daj...

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Šanana ovisi i koja rotodrljača,jer nisu sve jednake težine,a pogotovo koja ima packer valjak ili koja ima obični cjevasti.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Pa baš bez prednje vuče da bi lako radio , hm , ne bi rekao :?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naravno, ja pričam o običnom cjevastom valjku, da bude što lakše hidraulici...

Savo...pa majku mu, ja uvijek idem sijat kad se da s traktorom u polje, a ne u blato...vjerujem da bi 577 običan, bez prednje vuče vukao takav paket od 230 cm širine bez frke

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
tih 5cm sto je sira drljaca ide na svaku stranu po 2,5 cm. zanemarivo. tako i tako bi ti trebalo ostati na spoju 15cm izmedju redova. nebi se to nista vidjelo.

ima na njuskalu sjetvena linija 2,25m. prodaje ju covjek par kuca od mene.
radio je s tim u kombinaciji sa 577 bez prednje vuce i mozda 4-5 utega naprijed. jedino sto je govorio da se nakon duzeg rada ispod sica, na poklopcu hidraulike mogu jaja pec :mrgreen: ali drljaca izgleda kao da ju 2 dobro uhranjena momka mogu uhvatit i nosit..

dok recimo meni sa 6takom od 4,4t +300kg utega naprijed prednji kraj hoce malo odbiti poslusnost na neravnim uvratinama sa 2,5m sjetvenom linijom.
sve zavisi o masivnosti drljace i tezini sijacice.

kad smo vec kod tih raznih kombinacija, moj masni je kod prijasnjeg vlasnika radio sa 2,5m drljacom i 3m sijacicom na njoj. vanjski redove je zatvorio i tako je sijao..

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma 577 sam naveo samo kao primjer da se zna na kakav odprilike traktor mislim...ak uzmem rotodrljaču 2.50 m za same, budem moral prodat sijačicu moju i uzet širu...ma vidjet ćemo...a ak riješim 565 i uzmem si neki traktorčić 70-80 ks s prednjom vučom...budem tražil 2.30 za njega da si spaketiram s postoječom sijačicom. razne su opcije.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Pa ide ti 230 na tu sijačicu kako ti vele kolege, malo preklopiš... E sad ak je pakervaljak kao kod mene, plus lift i sijačica to je podosta teško. mada vidim da neki rade bez problema po pričama.

Najnoviji postovi

Na vrh