• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotodrljače, freze, tanjuraće...

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
o koliko velikoj razmisljas?
oltove 20-24 diska nisu skupe pa neznam koliko imas racunice u kemijanju s tim..?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
tibore.......ja imam tu 20 diskova za ferđu, kontao sam uzeti još 2, pa od te dvije napraviti jednu.......samo, neznam jesu li ti ležajevi na njoj dovoljno jaki da izdrže toliko opterečenje, jer to bi bila tanjurača od 40 diskova, na jednom kvadratnom ramu od kvadratnih profila ili "C" profila......npr. ona mala teška drljača sa 24 diska, širine 2,3m ima puno jače ležajeve.......

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
ima u susjednom selu covjek spojena 2 komada od 20 diskova, vuce to sa rusom 820.0
davno sam to gledao, nije nista prepravljao samo ih je spojio sa profilima nekim. sad nisam siguran jel kopca na ovo originalno kopcanje tj na 2 unutarnja ili je prepravljao sta.

a tu susjed jedan je 20 diskova prosirio na 28 i iza valjak stavio.
mislim da je samo produzio osovinu koliko fali za ova 2 tanjura na svaku stranu.

za lezajeve nebih znao kako to duraju..

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Sto bi po Vama bilo bolje uzeti,frezu za traktor ili sjetvospremac?
Traktor je imt 533,zemlje ima oko 2h.
Ako moze vas koji savjet,sto je bolje.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ima u susjednom selu covjek spojena 2 komada od 20 diskova, vuce to sa rusom 820.0
davno sam to gledao, nije nista prepravljao samo ih je spojio sa profilima nekim. sad nisam siguran jel kopca na ovo originalno kopcanje tj na 2 unutarnja ili je prepravljao sta.

a tu susjed jedan je 20 diskova prosirio na 28 i iza valjak stavio.
mislim da je samo produzio osovinu koliko fali za ova 2 tanjura na svaku stranu.

za lezajeve nebih znao kako to duraju..

i to je opcija, da se proširi sa 20 na 28 diskova......al to mi malo

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Sto bi po Vama bilo bolje uzeti,frezu za traktor ili sjetvospremac?
Traktor je imt 533,zemlje ima oko 2h.
Ako moze vas koji savjet,sto je bolje.

najviše ti zavisi od tipa zemlje , mada za 533 je teško oboje
ako je lakša zemlja onda SS , brži je dosta
a ako je teža onda freza

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
najviše ti zavisi od tipa zemlje , mada za 533 je teško oboje
ako je lakša zemlja onda SS , brži je dosta
a ako je teža onda freza

Hvala na odg.
Teska je zemlja bas. Ali nekako mi se cini da se SS da finije pripremiti zemlja.
Ili je to moja amaterska zabluda?

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
ako su optimalni uvijeti, dakle dovoljno vlage i sve to, onda bi sjetvospremac trebao napraviti jednako dobar, mozda cak i bolji posao od freze a dosta brze.
opet, u takvim uvjetima bi sa frezom trebao biti dovoljan jedan prohod.

ako je lose oranje,ako zapece brazda ili je suho kao sada, freza bi to trebala usitniti bolje nego bilo koja tanjuraca ili sjetvospremac.
pitanje i jel ces naci sjetvospremac za ferka. on trazi brzinu za kvalitetan rad a neznam moze li ga mali tjerati dovoljno brzo..

nije li ipak za njega najbolja kombinacija tanjuraca i poslje eventualno poravnati polje drljacom?

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ma tako i radim bas kako si naveo. Sad se nakon oranja islo tanjuranje pa drljacama. Ali zemlja tvrda u pm. Ima onako gromada. Bas teska zemlja.
Znaci ipak da se uzme freza.
Dobro to sa ferka sto kazes,bolje ga ne "mucit"

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
a nije da ga neces muciti sa frezom ali uvijek ima niza brzina.

bio sam bas danas susjedu pripremiti 2kj za psenicu. krenuo je tanjurati pa su mu se gromade zemlje zaglavljivale medju tanjurima i blokirale tanjurace pa je odustao i dosao pitati jel bi mogao ja sa rotodrljacom.
ne napravi bog zna kakav posao u takvom suhom ali ipak iza jednog traga bude bolje nego 2-3 sa nekom obicnom nosenom tanjuracom. da ne kazem da sjetvospremac nema sta raditi u takvim uvijetima..

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Da,bas zbog te lose tvrde zemlje ce freza bit moj izbor.
A i trebat ce manje prohoda nego sa tanjuracama.
Sjecam se prije 2 godine je stari cak 4 puta po jednom tragu isao cijelu parcelu.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
pa kada je busenito i ideš tanjiračom 3,4-5 prohoda više urade točkovi nego sama tanjirača:rolfer:
tebi treba freza ali nemaš adekvatan traktor , e onda moraš ''pametno'' da tjeraš to što imaš

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
meni se nesviđa sjetvospremač.......bolje uzmi frezu, ako već imaš tanjuraču i drljaču.......a ferguson vuče sjetvospremač od 1,80m,a tolika ti je tanjurača od 20 diskova

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Stričeva Maschio rotodrljača.

DSC00088Kopiraj.jpg

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
jel pametno zadnje tanjure na 20 diskova tanjuračama izrezati brusilicom da budu nazubljeni?
jel više štete ili koristi?

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
a tak... dosadno mi..... a navodno i bolje rade kad su svi nazubljeni...:scratch

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Jeftinije tu strži i nađi nazubljenu, cjenovno nije razlike

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
uz dosta predomišljanja, između IMT, BAtuje ili Gramipa.....presudio je GRAMIP......polovne su po meni dosta skupe, a koje sam gledao su večinom u lošem stanju, tako da je bilo isplativije uzeti novo.......AT20-150.....mislim da bi ju 533 trebao lijepo vući, iako vidim da dosta ljudi imaju na fergusonu od 170cm, pa funkcionira......

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh