• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ručno košenje,iskustva i alati

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
E jeste lisci, kad vam se neda onda je "Tebi to ide bolje"

Ma to samo kada treba nakositi sitne trave za svinje,ovo udarničko odrađujem ja

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,828
Na sajmu !
Takvu si morem doma od dna bačve izrezati.
Nije da se razumijem u tematiku ali uzel sam starom tri različite po sajmovima kad sam mu na njegovoj petu polomil (dobro da me nije na koljenu pretrgel kak je jadan bil) ali nijedna nije zadovoljila.

E

el pibe

Guest
Nije dobro kosu brusiti sa brusilicom,pa ni to sjekira.Ja sam je malo poravnao reznom pločom jer je bila dosta skrhana.Ali poslije je bilo klepanja dok je nisam razvukao i stanjio.Ja sam miran sa nabavom kvalitetnih kosa još su ostale stare zalihe od dide.Pravo klepanje se i radi iz razloga da se stanji nekoliko zadnjih milimetara čim jednoličnije i tanje da prima nekoliko brušenja sa brusom.Ukoliko to nije dobro napravljeno dva brušenja ručnim brusom i opet klepati jer se dođe do zadebljanja i to više ne radi dobro i sami brus ne drži dugo.Naravno zato su tu u prednosti prave kovane kose a ne ovaj pleh koji danas prodaju.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Kakve je kvalitete kosa to se najbolje osjeti kad se istu kleplje,,,
kad je na fino poklepana kosa (a to jr ona koja se cesto kleplje) ta ide i bilo kakvu travu bilo da je ona rosna ili suha,,,

ja imam malu od 60 cm a na njoj ima barem 3-4 razlicite tvrdoce,,,
to treba pravi klepać koji ce to znati ujednaciti,,,

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Kupio sam prije dvije godine novu u agrariji i meni je odlična. 1-2 klepanja godišnje, kosimo samo za svinje cca100Kg djeteline tjedno.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Takvu si morem doma od dna bačve izrezati.
Nije da se razumijem u tematiku ali uzel sam starom tri različite po sajmovima kad sam mu na njegovoj petu polomil (dobro da me nije na koljenu pretrgel kak je jadan bil) ali nijedna nije zadovoljila.

Treba znat odabrat. Meni je teta, jednom prilikom, objašnjavala kak se proba kosa jel je dobra. Primiš ju za petu i z nečim železnim ju malo zvekneš. Čim duže zvoni - dobra je !

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
To je stvar kaljenja, možeš i turpijom probati, ako skliže, dobro je zakaljena. A ima još jedna caka, gustoća materijala. Ako možeš, izvažeš ih.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Kakve je kvalitete kosa to se najbolje osjeti kad se istu kleplje,,,
kad je na fino poklepana kosa (a to jr ona koja se cesto kleplje) ta ide i bilo kakvu travu bilo da je ona rosna ili suha,,,

ja imam malu od 60 cm a na njoj ima barem 3-4 razlicite tvrdoce,,,
to treba pravi klepać koji ce to znati ujednaciti,,,

Upravo radi tih različitih tvrdoća i mojeg netrpljenja sam uvijek dobil svinutu kosu nakon klepanja.

Kupio sam prije dvije godine novu u agrariji i meni je odlična. 1-2 klepanja godišnje, kosimo samo za svinje cca100Kg djeteline tjedno.

Po količini sam i ja tu negdje. Z vrhom pune tačke svaki dan. Plus ono kaj ostane za opkositi po vočnjacima nakon kaj projdem sa strižnom kosilicom i jedan dio voćnjaka gdje je prevelika strmina za kosilicu.
Dok sam klepal bez idiot klepača bilo su dovoljna 2 klepanja godišnje, a sad s idot klepačem 4 do 5 klepanja.

Treba znat odabrat. Meni je teta, jednom prilikom, objašnjavala kak se proba kosa jel je dobra. Primiš ju za petu i z nečim železnim ju malo zvekneš. Čim duže zvoni - dobra je !

Ne samo da duže zvoni, nego mora imati lijepi čisti zvonki zvuk.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ma samo polako i nježno sa čekićem. Ako previše oštrice istanjiš onda se sva izvije na oštrici. Mora biti postepeno isklepana.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
1ea849eb1d6c4826be405ace083120f0.jpg
tek toliko da se kosa ne uvrijedi :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Ja bi se vjerojatno teško naučil na ovakvo kosiše.
Koristim drveno.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Mogu ti reći da nije ni tako loše jer sam prije imao drveno ali je bilo krace od ovog tako da mi je i bolje a i nikad se ne rasuši kod zatege ;)

Imbra

Član
Tu od
12 Srp 2011
Poruka
132
Kosa se kleplje da se stanji ostrica, a i kovanjem se povacava tvrdoca i cvrstoca materijala pa kosa dulje drzi ostrinu...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,828
Kovanjem (klepanjem) se sabijaju čestice materijala pa je zato alat "ljuči".
Tu se vračamo na one samooštreče lemeše ...... druga tema.

Najnoviji postovi

Na vrh