Ma je cuj najbolje je ic sve novo! Ali je to puno love a kak velis i sam pazis na stroj kak i velis... Uostalom sam i vidio tak da... Ima masa strojeva na kojima su zamjenjene samo karike pa je to islo jos godinama.. Poznam svakakve majstore pogotovo one iz ovlastenih servisa koji vele ne to mora ic sve novo.... Najbolje je tak,kad budes ti to slozio i nakon 5godina bus im dokazo da i dalje radi;-)
Kolega, ti si vidio taj traktor i u 4000 rh izgleda ko nov.
I ja bi najradije d aide sve novo, ali logika mi veli nek prvo pojede ove sklopove do kraja pa čemo dalje vidjeti.
ŠANANA ja sem samo rekel moje skromno mišljenje na jednom JD i jednom Fendu bil isti slučaj kao i kod tebe . Motori su predihtani i promjenjene karike do 500 rh su radili super a tad je počelo srkanje ulja gubljenje snage i opet motori na grabu . Mislim da 4 sklopa nisu preskupa investicija ali i mirno spavaš no ti kako hočeš a kvaliteta prve ugradnje iza 1991 g se počeli ugrađivati žutiči .
Željac, da bi riječe rekel, cjenim tvoje mišljenje, ali tako je kako je.
Evo kolegi prije 2 godine bio isti slučaj, pomješal mu je ulje i vodu, Hurliman 75 ks, isto rastavljanje motora, zamjena gumica i sve isto nazad vračeno unutra, apsolutno nikaj novo nije kupil osim gumica, no drugi dan opet pomješao, ponovno su rastavili motor i nakon kaj ju ponovno izvadili stubline vidjeli su tek tada da je jedna puknjena, uzel je samo tu jednu novu stublinu, vratili nazad sve stare klipove i karike, sklopili ga ponovno i evo traktor radi bez nekih problema, veli da mu ulja ne troši nikaj više nego prije toga. Tad je imal 4500 rh, a sad ima oko 6000 i ide i išel bude još sigurno.
Ja sad više ne kužim.
Sad si napisao da nije nikad zakuhao, a vec si prije napisao da je zakuhao prije koju godinu kod siliranja i da ste mjenjali jednu brtvu glave i sad nedavno si napisao da je stricu pukao glavni remen koji tjera praktički sve i da se on tako dovezao doma i tek drugi dan ste to skužili kad ste palili traktor.
I sad nakon toga curi odjednom voda u ulje,dakle 99% sigurno da je do ponovnog pregrijavanja došlo a pošto vodenu na tvojem čini mi se tjera taj reman puknuti velika je šansa da je u motoru voda kipjela, mozda do kilera vruča voda nije ni došla,barem je tako kod kolege jednog bilo na agrotronu.
Da je moj traktor svakako bi honao pikse i stavio nove karike orginalne kad se vec rastavlja, imaš doslovce 5-10 firmi u hrvatskoj koje nabavljaju orginalne sdf dijelove i vjerujem da se daju ležajevi,karike i ostalo naci po koliko toliko korektnim cijenama jer kad je sve rastavljano onda nikakve logike nema pola posla napravit.
I obavezno premjerit pikse na par mjesta jer kolegi na agrotronu je jedna u sredini malo iznad donje mrtve točke otišla van mjera kad jako slične situacije.
I kad je rastavljeno sve prava ti je prilika za isprat dobro i kvalitetno kiler izvana, prije ispiranja samo dobro ga odmastit između sača jer imalo masnoce skuplja na sebe prašinu ko magnet.
Izgleda da ne kužiš
Kao što sam pisao, taj traktor nije nikad zakuhao, znači nikad nije kuhala voda u njemu, nikad nije izbacivao vodu van u kompresionu posudu, znači kaj se samog kuhanja tiće to nije sigurno!
E sad, ako je u samom bloku zakuhao neznam pošto tada nije bilo potrebno dolijevati tekučinu u rashladni sustav, onda valjda nije ni isparila.
Dihtung je nakon toga otišao za nekih 5-6 mjeseci. Tad se temperatura digla malo preko polovice i nikad nismo mi zaključili da se pregirajo, tek kad je digtung probio nam je palo napamet da je taj puta u siliranju dizao temp. malo preko pola.
Ovo sad sa remenom kaj je bilo, ja neznam koliko se je dugo ujak vozio tako, on veli 10-15 minuta lagano, sad ni on više nije siguran da je to uzrok ovom problemu ili ne.
Kaj se tiće novih karika i honanja piksi, to još uvije nije isključeno, čim se raspitamo za dijelove budemo vidjeli.
A kaj se pak tiće kilera, on je čist da se more televizija gledati kroz njega
:
Nema tu nikakvih masnoća, neznam od kud bi ih bilo, sve je suho oko njega i on sam je uvjek suh i čist.