• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samogradnja kardanske prikolice za motokultivator Labinprogres

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ali od lade standard ti samo pasuje. stara zigulinka 1200 ili kombi [karavan 1200] stara.samo one imaju spori diferencijal. mada sto se kultivatora tice oba dugo izdrze. e sad samo je kocnice resiti sa ladinim lakse jer vec ima sajle koje se zgodno zakace za polugu kocnica. fijati imaju diskove a sajla i uopsteno rucna im je uvek bila boljka i zaribavalo.po meni je bolje ladin i uraditi i hidraulicne i na sajlu rucnu kocnicu

Posljednje uređivanje:

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Željko me tražio slike moje priokolice pa ih postavljam ovdje. Oprostite na nečistoj prikolici imali smo nevrijeme ovih dana pa nestignem ju oprati za fotosešn:icon_redface:

Prilozi

• P6121018.jpg
    P6121018.jpg
    70.9 KB · Pregleda: 1,402
  • P6121019.jpg
    P6121019.jpg
    72.1 KB · Pregleda: 1,118
  • P6121020.jpg
    P6121020.jpg
    74.2 KB · Pregleda: 2,945
  • P6121021.jpg
    P6121021.jpg
    69.4 KB · Pregleda: 1,156

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
još malo slika

Prilozi

• P6121022.jpg
    P6121022.jpg
    66.4 KB · Pregleda: 1,621
  • P6121023.jpg
    P6121023.jpg
    63.4 KB · Pregleda: 2,322
  • P6121024.jpg
    P6121024.jpg
    78.7 KB · Pregleda: 4,186
  • P6121025.jpg
    P6121025.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 870

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Dobra ti je ova prikloica,skoro pa ko fabricka,jesi li je ti pravio ili si je kupio,samo mi se nesvidjaju 2stvari:to sto je pravljena od okruglih profila,a to je cini slabijom,i sto nema klasicnu okretnu kuku,vec se okrece pod sedistem,a kocnica i drzac za noge prate motokultivator,a ne prikolicu.

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Dobra ti je ova prikloica,skoro pa ko fabricka,jesi li je ti pravio ili si je kupio,samo mi se nesvidjaju 2stvari:to sto je pravljena od okruglih profila,a to je cini slabijom,i sto nema klasicnu okretnu kuku,vec se okrece pod sedistem,a kocnica i drzac za noge prate motokultivator,a ne prikolicu.

Hvala, radili smo ju moj tast i ja, trebalo nam je jedno desetak dana da ju napravimo. Mjerili smo original tvorničku, po njoj je i prihvat na kultivator napravljen. Nisi dobro skužio: prihvat ja na kultivatoru a ne ispod sjedišta, tu samo ide cjev u cjev tako da se može gibati da prati teren. Cijevi su od tubinga (cjevi koje se koriste za bušenje nafte) nešto posebno jako tako da nema problema što se tiće jakosti prikolice. Bez problema vozim tonu jagoda na njoj ili punu drva 1-1,5m.

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Hvala, radili smo ju moj tast i ja, trebalo nam je jedno desetak dana da ju napravimo. Mjerili smo original tvorničku, po njoj je i prihvat na kultivator napravljen. Nisi dobro skužio: prihvat ja na kultivatoru a ne ispod sjedišta, tu samo ide cjev u cjev tako da se može gibati da prati teren. Cijevi su od tubinga (cjevi koje se koriste za bušenje nafte) nešto posebno jako tako da nema problema što se tiće jakosti prikolice. Bez problema vozim tonu jagoda na njoj ili punu drva 1-1,5m.

Shvatio sam ja odlicno,samo se sam se mozda pogresno izrazio,pa je doslo do nesporazuma,ali sto bi ti reko cev u cev,to jest okretna kuka bi trebala stajati napred,a ne pod sedistem,jer ako je brdovit i krsan teren,de okretna kuka treba da prati teren,ako je ovako ko na tvome,kako se nakrene motokultivator nakrenuce se i kocnica i drzac nogu,samim tim nije bas prikladno za noge,a de je ravan teren nebi trebalo predstavljati problem.A te cevi za naftu cuo sam da su dosta jake,a obicne okrugle su dosta slabije od kockastih i vidjo san da se ljudima usuka ili pukne prikolica zbog okruglih cevi.

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
black jack,jel to neka agria zakačena za nju?

ma nije, to bi trebal biti neki goldoni ili labin progres ali je tak star da ni znalci na forumu
neznaju koja je godina ili model. Znam da je sigurno jedno od ta dva jer sam kupovao lamelu u Labin Progresu u Zagrebu.

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
Nabavio sam diferencijal od Lade 1200, dugo je stajala u kupini ali koliko vidim sve radi kako treba, kupio sam nove cilindre i pakne ali mi je malo problem jer ne mogu nabaviti sajlu za ručnu kočnicu. Da li netko zna od čega drugog se može staviti da radi.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Da li se umjesto kardana moze iskoristiti neka deblja jaca cjev tipa vanjskog promjera 1o cm i jedno 4mm debljine. da li bi to bilo dovoljno jako?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Moze al bi bilo bolje od kvadratne 8x8cm sa debljim mesom.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ama stvar je ovakva...nasao sam diferencijal i kardan od necega. e sad nema nikakve veze ako diferencijal nema 41 10 omjer mada cini mi se od lade da je ali ako nije taj omjer vozicu samo zadnji pogon brzo sporo i to je to

planiram sebi nesto sklepati znaci ne mora da bude velika prikolica kao originalna negoneka manja varijanta. kardan imam od lade imam i krstove od na njemu...lagan je dosta jer on ima cijev. e sad...planiram samo tu cijev razrezati na pola i produziti. a imam i kojekakvih profila i cijevi pa cu od toga iskombinovati prikolicu sebi nekako.

Jer ja na traktoru imam obicnu malu prikolicu od auta i sta god da napravim da je na zadnji pogon bice mi super je sa ovim i sijeno kad vucem slajfa mi a kamoli teze nesto.

Ako ova sto je ja napravim mogne natovarit 500 kila ja sam super zadovoljan vise mi i ne treba nije mi problem par puta vuci samo da je na zadnji pogon da ne slajfa.

od dijelova jedino cu morati kupiti prednji krst da mi pasu zubi na izlazno vratilo traktora a sve ostalo planiram nekako iz kucne varijante odraditi da mi sto manje para izadje pa kad nekad bude novaca napravim ko originanu i gotovo.

pa zato pitam da li bi cijev mogla se nastaviti produziti znaci originalni kardan koji imam.

Da li iko ima ikakve mjere nacrte prikolice da znam kako sta raditi nije meni problem nista napraviti kad mjere imam :)

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Moze al bi bilo bolje od kvadratne 8x8cm sa debljim mesom.

n199.gif

Original kardan tvorniški vanjska kvadratna cev je 34mm promjera i 3mm debljine.Pa za tih realnih 10 konjiča sasvim dovoljno s time da je duži od 2 metra.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
samo da znas da u sporom kardanskom prenosu je prilicno brzi nego u 4 brzini. sigurno skoro duplo. tako da uzbrdo tesko i praznu izvuce.tu razliku u prenosu mozes jedino nadoknaditi vecim ili manjim gumama napred i pozadi ako nije velika razlika u prenosu. kardan mora imati pomicni sistem znaci nesme biti fiksna mera .na oko pola metra od mkt mora cev u cev ulaziti ili ricnovi u ricne. kad se mota kardan se isteze i ako je fiksan moze iscupati osovinu ili je nemoguce motati.kao i kod kardana na traktorima. zato ako imas neki skrsen kardan od traktora mozes iskoristiti ta dva parceta cevi za tvoj kardan.ako ti je tezi kardan trebao bi praviti sa tri krsta i prenosnim lezajem a ladin kardan to vec ima sem prednjeg dela sa prvim krstom na mkt

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Narode ja nigdje nisam uspjeo naci bilo kakve nacrte i mjere prikolice labinove. Ako igdje imaju molim vas dajte mi link. A ako nemaju ajmo onda narode da problamo sklepati koliko toliko uredne mjere standardne fabricke prikolice bar po pitanju tih osnovnih stvari da mi koji cemo nekad probati nesto napraviti imamo se po cemu voditi. Jer na zalost nemam nikoga u okolini sa oridjidji prikolicom da bih mogao to izmjeriti sam.

Evo ja sam malo crtnuo nesto u paintu

to su neke mjere koje su meni onako nekakvim logickim razmisljanjem dosle.
Siguran sam 100% da one nisu tacne ali mozda su barem prividne.

Pa vi koji ste pravili, ili koji imate oridjidji prikolice dajte kakvu mjeru...ili prepravite crtez ili samo napisite "e pogrijesio si tu nije to 30 nego 25 centimetara itd" pa cu ja crteze dalje prepravljati.

Ovo je onako sad samo na brzinu u paintu sklepano za 2 minuta ako uspijemo biti vrijedni pa skupiti koliko toliko mjere onda cu ja fino nacrtati to u obliku malo boljeg crteza pa da nam svima moze posluziti koji bi se bacili u takve poslove.

Unaprijed hvala svima

A sad lenjir u ruke i trk u garazu :)

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
Apokaptus ovo sam skinuo negdje ne znam ni sam gdje ali možda ti pomogne

Prilozi

• Prikolica2.jpg
    Prikolica2.jpg
    32.4 KB · Pregleda: 4,222

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ja ti je mogu izmjerit za vikend kad se vratim s mora,ako ti nije kasno.....

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ma naravno da mi nije kasno, svake su mjere dobro dosle pa makar cekali tri mjeseca na njih. Lijepo se ti meni provedi tamo na moru popij koji i za moju dusu umornu :)

@ZEljac super jhe slika hvala puno ovo je bas pravi tehnicki crtez nego molim te ako imas okaci sliku vece rezolucije na postimage.org ili tako negdje posto se na ovoj slici ne mogu vidjeti mjere :(

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
E a kaj bus vozio na toj prikolici mislim koja kolicina i koliki teret?

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ama seoska posla :)

Sijeno drva pijesam kamen zeljezo staro frezu kosu i svakakva ostala cudesa :)

Ja kolko sam upucen originalna prikolica moze voziti 1000 kila.

ne moram moja toliko uopste 500 600 700 kila je meni sasvim dovoljno nije meni nikakav problem vratiti se po jos koju turu :)

Samo zelim imati taj vrazji zadnji pogon posto sa ovom prikolicicom bez kardana gdje god krenem uz brdo veci teret odmah slajfa

Najnoviji postovi

Na vrh