Puno truda ... a za par t. kn se more najti gotovi trobrazdnjak. No, svatko ima svoje veselje, a samogradnja je ipak neprocjenjiva.
Pohvale si već dobil od drugih članova, tak da nebum gubil vrijeme s njima. Imam par dobronamjernih primjedbi (prigovora, kritika, sugestija...zaključi sam).
Ne sviđa mi se nekoliko stvari. Idem redom od najteže prema najlakšoj.
- nema mogućnosti niti bočnog pomicanja (zahvat prve brazde) niti uzdužnog pomicanja desne poluge (zamicanje od paralelnosti s uzdužnom osi traktora). Ak je traktor zglobaš, ovo zadnje nije prevažno, ali bi dobro došlo.
- ove male daske se jedva bore s količinom zemlje na 10", a kamoli na 12". Ak bu mogel orati s 20...22 cm dubine, super. Ovaj plug i u originalu je za prašenje a ne za duboko oranje
- upora od gornjeg dijela, gdje se kapči treća točk, a ide preblizu naprijed. Trebala bi biti još jedna do zadnje brazde, tak da pojača ramu. Ovak bude ova kosa cijev jako opterećena na savijanje na zadnjoj brazdi.
- gore na plugu, gdje kapčiš treću točku, uvijek dobro dođe više od jedne rupe po visini. Na mojem Posavcu je bila jedna, a onda sam naknadno dodaval još dvije. Netrebam ti reći da sad plug ima puno bolju geometriju i da regulacija vučne sile puno bolje radi.
- položaj kotača mi se ne sviđa (preblizu je naprijed): trebal je biti pokraj zadnje brazde, ispod ovog ružnog trokuta. Onda bi bilo ljepše i, pogotovo, funkcionalnije.
Čemu uopće kotač na tak malom plugu? On samo smanjuje vučne sposobnosti traktora. Kaj traktor nema hidrauliku s regulacijom vučnog otpora?
Ovaj je plug kratak ko veći dvobrazdnjak, pa mi se ne čini da mu je potreban kotač.
I zadnja stvar: vidim da nema mjesta za diskosna crtala na ovak kratkom plugu, no ona ipak zahtjevaju manju vučnu silu od noževa.
Ja bi ostavil noževe na prednje dvije brazde, a postavil bi disk crtalo za zadnju brazdu. Oranje izgleda puuuno urednije.