• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

samohodna kosilica

• Temu pokrenuo SUNRISE08
  • Datum prvog posta

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Inače regulator okretaja ili opterećenja radi pomoću klapne koja se nalazi u poklopcu cilindra i kako se smanjuje "povjetarac" tako opruga daje gas. Bar je to tako zamišljeno da radi dok je novo na kopačici.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nije to tako zamišljeno, kako je objašnjeno (pokušano ) u prethodnom postu !:icon_e_confused:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Objasni bolje, kod mene to ionako ne radi.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Tak je kak je Zoki napiso i nikak drukčije.U zavisnosti od vetra kojeg stvara propeler klapna preko poluge zatvara loputu sauga i sa time smanjuje konačne okretaje motora.Ovo sam sliko na 070 koja je danas nabavljena,vide se i zupci kod klapne sa kojim se određuje španung klapne i to se nastavlja u zavisnosti gde se radi-na moru ili u planinama zbog redčeg zraka.Tih regulatora je više izvedbi i načina kako rade ali to če majstori da obrazlože kad nauče.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ekipa unaprijed moja isprika ali moram ovo zalijepiti: ovo je copy-paste
Piše se i svijetlo i svjetlo.
Kako se piše pravilno: svijetlo ili svjetlo? Pravilno je i piše se i svijetlo i svjetlo. Svijetlo je pridjev (svijetlo odijelo) a svjetlo je imenica (Upalili smo svjetlo.)
Završetak copy-paste.

Regulator gasa tu na kosilici konkretno radi tako kako kolega abarth opisuje, tu je u nutra ispod oplošja oko cilindra "leptir, klapna itd." koji reagira zajedno sa finom povratnom oprugom na struju zraka iz ventilatora. To je cijela mudrost, jednako kao i to sve fino "uglazbiti".

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Motor za mješalicu nema regulator gasa, jer najčešće bude drugačiji tip karburatora na njemu. O zračnom regulatoru gasa sam pisao u temi "Male motokopačice" (popraćeno sa slikama).

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Svi motori koji rade sa promjenjivim opterecenjem, odnosno motori nad cijim radom rukovaoc nema direktni utjecaj, morali bi imati regulator okretaja. Motornim pilama, trimerima i slicnim to zapravo nije toliko potrebno. Oni vecinom imaju samo blokadu maksimalnih okretaja, da ne ode u iberturazu kad nije pod opterecenjem. Nekad su to imali na zracni sistem(070, 08 univerzalni motor), kasnije sa diznom za obogacenje smjese, a danas to odredjuje elektronika na paljenju.
Svi ovi ostali motori imaju sverezimski regulator, gdje mi zapravo rucicom gasa odredjujemo samo podrucje okretaja oko kojeg regulator ispravlja.

A kaj se tice dodatnog namota na tomosu, stvar je jednostavna. Paljenje je bilo jednako kak i na mopedima, koji su trebali dodatni namot. Dobavljacu je bilo jednostavnije raditi paljenja za sve jednaka.Danas je tak nekaj nezamislivo, to se ipak radilo u neka druga vremena.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Ako se koristi u klijeti može poslužiti ko agregat ako se ekipa zadrži .... :(party):

Ovo je po meni najbolja primjena, to nemaš kaj.... jedino treba dvotaktnog smrdljivca :(angel): udaljit recimo iza ugla a lampicu stavit prek produžog na roženicu...

Imam i ja Tomos kosilicu na aluminijskom kučištu, ali bez reduktora pa je malo slaba.... Ona je samo za košnju kod kleti.... i kad s tim delam kak da s bojnim avionom kosim.... :(grin):

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
Imam veliki problem prijatelji, ne znam jesam li u pravoj temi ali ne mogu drugu naci... Naime, ne mogu da upalim motornu kosacicu. Rijec je o kosilici staroj 9 godina, koja ima brigsov motor. Kosacica je dobro radila, uvijek je nakon ubrizgavanja (3x) palila kao mina. Međutim, sad odjednom uopste nece ni da pokusa da upali... Nije mi jasno zasto... Da li neko zna o cemu bi moglo biti rijeci, svjecica baca varnicu..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
a jel pumpa ušprica benzin ili ne? ..ako je sve čisto , ovo- ono problem je u mebrani

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
To se meni jedanput, doduše na proljeće, dogodilo sa benzinom koji sam kupil najesen. Kad sam ispraznil tank i nalijal friški benzin, kresnula od prve.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Verovatno je briggs koji ima fergazer našrafan na rezervar.Može bit i voda u rezervaru pa hebe,puknuta gumica pumpice.Ja bi skinuo kpl rezervar sa fergazerom i razšrafio pa sve ispiho sa zrakom,sastavio i mora da pali.

Posljednje uređivanje:

Traktorce

Novi član
Tu od
29 Lis 2016
Poruka
11
Imam yanmar fx 24 d,interesuje me nesto od komandi na istom...npr.rucica za prednju vucu u kom polozaju treba biti da bi bio pogon na sva cetri tocka.rucica pored hidrauliki niza sta znaci.koje ulje usuti u prednji deferencijal predje vuce.hvala unapred na odgovorima.pozz

jeste bas ovakav rezervoar...ali kako da znam je li pukla ova membrana.?..ona se sastoji iz dva dijela...

a jel pumpa ušprica benzin ili ne? ..ako je sve čisto , ovo- ono problem je u mebrani
usprica brate , sve je ok ....

Posljednje uređivanje od moderatora:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Pogledaj da nije puknuta cevka od fergazera do cilindra,to im je mana.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
nije brate... ona je plasticna, ali nije pukla... sprdnja jedna...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
U kakvom je stanju rezervoar goriva, da li je čist, da li ima rđe, da li je gorivo promijenilo boju ? Očito je da je problem gorivo: peška za gorivo, membrane, prvljaština u krb, prvljaština u rezervoaru goriva, čok, polužje za gas.:icon_wink:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
To je sve več napisano i ovaj motor čoka NEMA,plovka nema ,iglice nema,nemože se nit štelat jer nema nijednog vijka za štelanje. Membrana je samo jedna i ta nekrepa jedino ak je majstor ne uništi.

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Iako nema ČOKA, neće upaliti bez goriva u kompresijskom prostoru.

Najnoviji postovi

Na vrh