• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

samohodna kosilica

• Temu pokrenuo SUNRISE08
  • Datum prvog posta

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,515
Iako nema ČOKA, neće upaliti bez goriva u kompresijskom prostoru.
Neće upaliti ni s gorivom.
U kompresijskom prostoru treba biti rasplinjena smjesa goriva i zraka.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Imam veliki problem prijatelji, ne znam jesam li u pravoj temi ali ne mogu drugu naci... Naime, ne mogu da upalim motornu kosacicu. Rijec je o kosilici staroj 9 godina, koja ima brigsov motor. Kosacica je dobro radila, uvijek je nakon ubrizgavanja (3x) palila kao mina. Međutim, sad odjednom uopste nece ni da pokusa da upali... Nije mi jasno zasto... Da li neko zna o cemu bi moglo biti rijeci, svjecica baca varnicu..
Probaj ovim redom:
- Prvo se zapitaj da li je dobra kompresija?, ako je
- Da li si sa nožem udario u nešto tvrdo kod zadnje košnje pa sada motor više ne pali, ako jesi popremetilo se paljenje, jer se kod udarca precvikala kajla na magnetu, a ako nisi
- Probaj namočiti spužvicu u benzin, skini poklopac filtera i postavi spužvicu tako da motor usisava kroz spužvicu. Ukoliko motor tako na kratko upali tada pristupi defektaži fergazera.

Daj nam malo više konkretnih informacija, na ovakav način.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Neće upaliti ni s gorivom.
U kompresijskom prostoru treba biti rasplinjena smjesa goriva i zraka.

Pa to se podrazumijeva ! Valjda !

U mom prethodnom postu su nabrojeni (mogući uzroci) ne paljenja.:smile:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ako je pumpica zdrava i osjetiš da šprica probaj staviti sviježi benzin, možda je bila dugo na suncu pa je ishlapio.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
Ja mislim da joj je kompresija dobra, nije "strasna" ali je ok, po nekom mom misljenju.
Pumpica , kad u rezervoar nema goriva, 1x kao uprazno usprica (Vjerovatno dok ne dodje gorivo u onu cijev) nakon toga uspricava normalno gorivo.

Kako da znam da li je membrana ostecena?

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
probaj onu cjevčicu izvadidi iz karburatora i dobro pregledati sa nekom iglicom. Nebi vjeroval koliko smeća može proći kroz ono sitašce.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
pokusacu sve ali... skeptik sam...

Sve je ovako bilo... Kosacica mi je dobijala veliki gas pri kosidbi (pet minuta nakon paljenja). I tako sam pokosio cijelo dvoriste. Naisao sam na jedan polovni karburator sa polovnom membranom koja je po meni bila u top stanju. Upalio sam kosacicu, imala je neki cudan rad, onda sam ja na regulatoru gasa (onaj kao leptir) rucno davao gas veliki... u pocetku ej malo dimila, posle je radila na "ler" nekih 1-2 posle toga sile nema da upali... Vratio sam stari karb isti djao... Gledam je li bombina ok , jeste baca varnicu, istina, malo je svecica bila mokra od goriva cini mi se... Uspricavanje goriva je takodje islo ok (onaj mlaz iz one rupice je bas bacao dosta kad sam pretiskao ono crveno dugme)...

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Hm, sad je pitanje koliki je to gas bio. Možda si pretjerao ili je samo previše goriva u motoru ali ako ušprica onda daj nekoliko puta pa vidi je li svijećica mokra. Probaj ga par puta bez svijećice potegnuti.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
Uplalio sam je jutros, ocistio karburator uspricao i upalio... medjutim sad se javlja problem, osjeca se prekid u radu motora, cim krenem da kosim samo sto se ne ugasi, sto moze biti to sad?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
pokusacu sve ali... skeptik sam...

Sve je ovako bilo... Kosacica mi je dobijala veliki gas pri kosidbi (pet minuta nakon paljenja). I tako sam pokosio cijelo dvoriste. Naisao sam na jedan polovni karburator sa polovnom membranom koja je po meni bila u top stanju. Upalio sam kosacicu, imala je neki cudan rad, onda sam ja na regulatoru gasa (onaj kao leptir) rucno davao gas veliki... u pocetku ej malo dimila, posle je radila na "ler" nekih 1-2 posle toga sile nema da upali... Vratio sam stari karb isti djao... Gledam je li bombina ok , jeste baca varnicu, istina, malo je svecica bila mokra od goriva cini mi se... Uspricavanje goriva je takodje islo ok (onaj mlaz iz one rupice je bas bacao dosta kad sam pretiskao ono crveno dugme)...

Sto je tu uzrok, sto posljedica, dobro je pitanje. Ali ako si kosio u iberturazi moguce da je presjecena kajla na zamasnjaku(bilo spomenuto, posljedica je ova danasnja manifestacija), izgorjela brtva glave, a moguce da je osteceno poluzje regulatora okretaja.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
e ne znam, danas sam je upalio i kad stoji (ne pokrecem je naprijed nazad) ona radi, ali cim krenem ona kao da gubi gas...

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Kad si menjo karburatore si verovatno federe od regulatora do karb. rastegnuo i sad regulator hebe stvar.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ja ih kleštama malo krivim(da se skrati) i probavam dok ne dobijem pravi španung.Kad obrtaji jako variraju tad je prelabava opruga i malo po malo kriviš da se obrtaji smire.Ne znam tačno kak je kod tvog motora ali na nekima se može prekrivit i pločevina na kojem je zakačen feder i tak dobiješ veči španung federa.Malo se poigraj i nekakav plus mora bit.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
maxresdefault.jpg

kod mene je ovako, na ovom principu... e sad vidjecu sta da radim..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
pogledaj tu klapnu ispod štitnika/usmjerivača zraka ...da ne zapinje ili da nema trave unutra pa zapinje

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Mozda mi se samo cini a mozda i ne, ta zica kraj koje je pokazivac misa dal je na mjestu, zakacena i otvara li leptir za ulazak smjese goriva,,,
nekako mi se cini da ne stoji na svom mjestu,,,
c065.gif

Prilozi

• Picture0002.jpg
    Picture0002.jpg
    31 KB · Pregleda: 678

Najnoviji postovi

Na vrh