seljačić
Aktivni član
- Tu od
- 8 Velj 2009
- Poruka
- 2,154
puno ti hvala za ovo
iskreno sluša sam puno ljudi ali ajmo reći teoretičare više nego da imaju prakse i oni govore da temperatura mora biti nekih 37 stupnjeva
seljačić reci mi ovo što si ti napisao za koju vrstu sira se koristi, tvrdi , polutvrdi, ....
neće mi biti druge negu pravac bihać pa do tebe da popijemo piće pa da mi sve u detalje rečeš a ja da to pišem,ako se slažeš i naravno d adonesem sir da ocjeniš moj koji sam prošle godine pravio
ako ideš do 37 stupnjeva onda se može desiti da ti sir bude presuh,toliko suh i tvrd da ga nožem nemožeš sjeći. ovo što sam ti ja napisao je nešto kao polutvrdi.za pravu recepturu pored sirišta ti treba i kisela sirutka koja se dodaje mlijeku.ali tada dobiješ tvrdi sir jakog ukusa,slično parmesanu. ali ovo sa kiselom sirutkom nemoj prakticirati jer ti treba jako puno sterilnog inox posuđa,nešto kao laktofriz za halđenje mliječnih kultura itd. jako kompliciran proces koji nije za domaćinstvo.
probaj ovaj prvi recept sa manjim količinama kravijeg mlijeka dok nedobiješ ono što želiš,i piši svaki put šta si tačno radio,koliko si mješao,koliko sirišta si dodao,koliko si presao itd... kad nađeš "svoj" sir onda radi po toj recepturi jer svako od nas ima svoj ukus a ukusi su različiti. mi mekane (weichkäse) sireve nismo pravili jer su naše količine (360.000 litara dnevno) bile prevelike za meki sir,pa smo bili prinuđeni praviti tvrde sireve koji imaju daleko duži vijek trajanja od mekih sireva.
od 360.000 litara smo 110.000 litara radili parmesan a od ostale količine brdski sir i ementaler,sve to svaki dan samo nas osmorica u smjeni od 10 sati dnevno sa samo 15 minuta pauze.fuuuujjjj to je bio poso ko u rudniku,