• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SIJAČICE ZA KUKURUZ

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Jedno pitanje,imam staru olt mehaničku sijačicu,onu sa okruglim posudama za umjetno gnojivo i sa metalnim sjetvenim pločama,znači prva serija,godište 70 i neko,trenutno je cijela u djelovima,mjenja se sve živo i neživo,oko mehanizam za gnoivo 50% toga zahrđalo istrunulo i slično pa sam tu doktorirao da to sve stavim u radno stanje,ono kaj me sad zanima je sljedeče,ako netko zna?

Jesu li one plastične pikse kroz koje prolaze osovine koje vrte sjetvene mehanizme iste kao i na novijim sijačicama il ima kakve razlike. I također isto pitanje za izbijaće na sjetvenom mehanizmu? Naručio bi iz trgoagencije djelove al se bojim da nije drugačije pa da bezveze ne naručujem

Kak je procedura sa oltom,se može telefonski možda od njih naručit pa da pošalju,predpostavljam da oni nebi sigurno neke krivo poslali,ak oni neznaju koji djelovi idu ond kvragu i sve

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ništa ti skoro nije isto, izbacivače za stari tip nemaju, novi ti neodgovaraju......pikse na novoj su plastične, na staroj su metalne.......nove kutije nemožeš zašarafiti na staru, jer je drugačije kopčanje kutije......na novoj se šarafi nazad, na staroj naprijed.........itd itd

što se olta tiče, mislim da šalju poštom, i dobro će ti poslati.......ja uvijek odem kod njih, kada nešto trebam i kupim direktno, iako mi se čini nešto kvalitetnija
roba nego u drugim trgovinama........

ista ti je stvar sa žitnom sijačicom gama, novi i stari tip.......za novi imaju sve, za stari tip nemaju spiralu, jer su valjda različite, ako se dobro sječam.......jer sam htio uzeti jednu stari tip, pa nije bilo tih djelova i onda odustao, iako je bila skoro đabe........

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
e onda mi nema druge nego zvat u olt i vidjet šta imaju od djelova, trenutno su gore plastične pikse al su za ništ pa ih moram mjenjat,a izbijači ko zna kad su mjenjani,kod mene je sijačica par godina i nisam ih mjenjao a ko zna kad ih je netko prije mene

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
stavi sliku, ja imam jednu takvu kutiju za staru sijačicu, za sjeme.........meni opet trebaju 2 kutije za gnojivo još, jer 2 imam..........

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
nemam sad slike,moram sutra poslikat pa ču stavit

Ovo su neke slike od izrade novih ulagača pošto strari nisu za ništa i netko ih je totalno krivo složio

Prilozi

• DSC_0038.jpg
    DSC_0038.jpg
    53.6 KB · Pregleda: 610
  • DSC_0044.jpg
    DSC_0044.jpg
    38.9 KB · Pregleda: 911
  • DSC_0043.jpg
    DSC_0043.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 568
  • DSC_0045.jpg
    DSC_0045.jpg
    40.5 KB · Pregleda: 299
Posljednje uređivanje:

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Zbog ispucanosti i truleži mehanizma za gnoivo radio sam od 5 mm lima ojačanje tj cijeli donji dio presvukao

Sutra si još istokarim na poslu neke pikse tak da mogu složit novi mehanizam za otvaranje-regulaciju gnoiva i onda četku i ožeži po boji,sve skinut do željeza i obojat to kak bog zapovjeda. Još imam neke sitnice na samoj rami sijačice napravit i isto ju očistit. Posao za popizdit al druge mi nema,para za bolje nemam,a za 2-3 rali godišnje bu dobra kak je i do sad bila

Prilozi

• DSC_0039.jpg
    DSC_0039.jpg
    50.9 KB · Pregleda: 437
  • DSC_0041.jpg
    DSC_0041.jpg
    47.2 KB · Pregleda: 455
  • DSC_0040.jpg
    DSC_0040.jpg
    45.8 KB · Pregleda: 863
  • DSC_0042.jpg
    DSC_0042.jpg
    42.9 KB · Pregleda: 482
  • DSC_0049.jpg
    DSC_0049.jpg
    47 KB · Pregleda: 2,205
  • DSC_0050.jpg
    DSC_0050.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 545
  • DSC_0051.jpg
    DSC_0051.jpg
    38.9 KB · Pregleda: 333
Posljednje uređivanje od moderatora:

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
988
dobro vece forumasi,,dali znate koliko cirka kosta novi ili polovni limeni kos za gnojivo od oltove sijace...pozzz

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Za novi pogledaj na OLT stranici, a sad pitanje je da li mehanička ili pneumatska sijačica.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
da li netko možda ima 2 kutije plastične za gnojivo, za sijačicu????

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,160
danas sam probao sijačicu sa sojom po dvorištu lanac je bio na točkovima na lančaniku 13 a na osovini s pločicama na lančaniku 8 i pločica 13 i ispada dovoljan broz zrna po metru kvadratnom

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
na koji razmak redova planiraš sijati, na 70cm?

ja sam mislio lančanike staviti na 20 i 8 zubi, i imam prorezane pločice za grah što koristim, broj je 14.......onda bi to znači bilo gusto......moram testirati, jer imam dobrog sjemena oko 20 kg, pa bi stavio na jednu manju površinu, da reproduciram za slijedeću godinu.......sada bi stavio na razmak od 70cm, al slijedeće godine kada budem na većim površinama sijao, onda vjerojatno na oko 50cm, ili još jedna varijanta koja mi se svidjela, da se napravi sa olt žitnom sijačicom od 18 redi, al da se svaki drugi red zatvori i dobio bi se razmak od 25cm, al onda nema kultivacije, samo herbicidi......

koliko planiraš imati sklop, oko 600 000 zrna????

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,160
ja ću sijati na 70 tako da mogu kultivirat,probaj napravit na tvrdoj podlogi prohod sa sojom da vidiš koliko izbacuje,za sklop od 580 000 do 600 000 zrna na jednom redu mora biti 27 od 30 zrna na dužini od 145 cm

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja sam malo računao, da za sklop od 600 000 zrna na 70cm razmak, treba biti razmak u redu 2,5cm........znači 40 zrna u jednom metru dužnom.......

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,286
Imam doma od msk upute za postavljanje razmaka i na koje zupčanike treba stavit lanc
budem potražil ak treba ko

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Stara spremna za sjetvu.Potpuno ispravna , a bila je prktički pokojna.Imao sam sreće , i nabavio sve dijelove koji su bili potrebni, malo zaštitio od hrđe ,pofarbao i nadam se da će za moje potrebe poslužiti.

Prilozi

• DSC_1567.jpg
    DSC_1567.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 153

Najnoviji postovi

Na vrh