• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SIJAČICE ZA KUKURUZ

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja imam još malo za posijati, i možda prodam svoju olt msk, 4 reda, i imam još samo dvije kutije za gnojivo uz nju, druge dvije treba nabaviti......skidači i izbacivači su dobri, kupljeni u oltu u osijeku, i imam dodatnih pločica uz nju.......

evo slike i moje sijačice:

Posljednje uređivanje:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Može li MSK iole precizno posijati soju i kukuruz ako se ide dobrom brzonom? Pod dobro mislim sporo koliko joj treba.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
posije bez ikakvih problema, samo što joj je radna brzina 5km/h, i tu najbolje radi.......

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ivanz...takvu istu sam imal i ja, imala je sve original žute plastične kutije na sebi, ko nova je bila, prodali smo ju za 2000 kn prije jedno 8 godina!
Nismo bili nikad zadovoljni s njom, bilo je sve dobro dok se dalo nabaviti starih kvalitetnih djelova jer ove nove palstike su katastrofa!

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja sam izbacivače zato kupio u oltu, tu je još neka kvaliteta, i nisu se istrošili, iako sam mogao proći i do 3 puta jeftinije, da sve kupim u šidu, al ti djelovi mi baš i nisu uljevali povjerenje, nisu ni odlivci plastike bili dobri, ništa......ima i još nekoliko vrsta tih izbacivača u šidu, čak i metalnih.......al nekako vjerujem originalnima.......kada bude nikao kukuruz, onda postavim slike.........

po meni dobro posije, uvijek gledam koliko sjemena ima u vrečici i tako sijem, i znam na koju površinu ona to mora potrošiti, i uvijek istim lončićem grabim u sve kutije, da mogu kontrolirati, da li sve siju jednako.....

jedina mana po meni je brzina sijanja, sijem prvom, a sa psk sijem drugom.......al i velika je razlika u cjeni sijačica......i težini, psk je osjetno teža sijačica

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ova naša je znala posijati do 20 kj godišnje i to joj je predstavljalo problem več pred kraj, svaki čas ode izbacivač pa počne doslovno sijati i onda opet šerafanje.
Neznam koliko siješ, ali za mene osobno da nismo povečavali proizvodnju, do 10 jutara godišnje bi posijala nekako bez večih problema.
I da, brzina...moralo se ići polako, to stoji!
Ali ja evo več 5-6 godina sijem sa velikom pneumatskom sijačicom, pa opet idem 1. brzinom, naravno samo sa večim gasom pa ispadne nešto brže.
I struka kaže da se sjetva nesmije obavljati prevelikom brzinom.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
2 brzina sa 1500 obrtaja na fergusonu.........i ide ko podmazano

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ivane, to je oko 9km/h. Nije li to malo prebrzo?
Za SKPR ili MSK je preporučena brzina 4...6km/h.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Ivane, to je oko 9km/h. Nije li to malo prebrzo?
Za SKPR ili MSK je preporučena brzina 4...6km/h.

za psk je preporuka do 10km/h......iako ljudi s njom tjeraju fergusona 1600-1800 obrtaja i isto posije kao da ide ko ja sa 1500 obrtaja, nema razlike, ako je sijačica u dobrom stanju.....

a sa msk je ta preporučena brzina, al ja idem 5km/h, brže nisam nikad probao, jedino u grahu idem do max 3-4km/h, da se nebi zrno lomilo na skidačima......tako se najbolje pokazalo......

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Možda sam krivo shvatil: siješ sa PSK ili mehaničkom?
2. na 533/539 na 1500, ti ide 9km/h, pa mi je to prebrzo za mehaničku, zato sam i komentiral.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
sa PSK, 2. brzina na 1500 obrtaja

sa MSK, 1. brzina na 1300-1400 obrtaja.....

sijem sa obje, jer za psk nemogu nabaviti ploče, da mogu posijati grah, i nešto kukuruza je posijano sa msk......al msk je na prodaju sada, jer do slijedeće godine ću rješiti ploče za PSK, i posijati grah s njom......

jedini nedostatak PSK, po mom mišljenju je težina, jer ju nosim fergusonom......može on to, al ako se ide po putu gdje ima rupa treba polako voziti, jako polako

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Nemam neke velike površine, ne vjerujem da bi bilo više od 25 jutara godišnje kada bi i ja i stric radili zajedno sa njom, a brzina isto tako nije problem, našlo bi se vremena...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mislim da bi 25 jutara posijao u 2 dana bez problema.......:icon_super::(party):

kod mene je sijanje 120 kuna......što bi značilo da za 25 jutara trebaš platiti 3000kn.......a za tu cjenu kupiš svoju sijačicu i siješ kada hočeš......

ja prodajem svoju MSK, od 4 reda, imaš slike na prethodnoj strani......možeš se javiti preko poruke, ako si zainteresiran......proba sijačice obavezna, a do mene imaš oko 65km u jednom smjeru......

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Baš se razmišljam, gledao sam te MSK po njuškalu, za male novce se nađe, a kod mene i strica bi se isplatila za jedno proljeće. Nažalost, za sada ništa od kupovine, ove godine je već posijano, a kriza je opasno stisla... U budučnosti možda i bude nešto, ali tko zna gdje ćemo i kako biti za godinu-dvije...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Gdje nabaviti crijevo za zrak za pneumatsku sijačicu, fi 32 mm je i nabavio sam 2 metra, a treba mi još 4m, a naručeno je tek za utorak??

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Gdje nabaviti crijevo za zrak za pneumatsku sijačicu, fi 32 mm je i nabavio sam 2 metra, a treba mi još 4m, a naručeno je tek za utorak??

imaš kakvi Pevec ili slični dučan u blizini? u svakom malo većem dućanu gdje imaš sve za vrt imaš te cijevi, pojačane pletivom ili žicom, to nije neki veliki pritisak i mislim da može biti obično crijevo.

Na vrh