• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sijačice za trave i travne smjese

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
Re: sijaèice za trave i travne smjese...

i ja sam zadovoljan s ovom 21 redi uljna getriba isto sam moram špice ove otraga pometat malo sam ih posijao :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ja i bogec imamo očito prave mame. i moja se pogađala za sijačicu ovu isto je došla kod mene u dvorište za 1000 eura a bila je 1200. i još mi je dao novu gumu čovjek jer je ova bila prebušena

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

molio sam člana zeku da mi dade štelanja sijačice za sve kulture za koje zna, ali se ne javlja od onda, stoga molim ako netko ima ovakvo štelanje ko na mojoj gore slici za takve sijačice da mi napiše, znači 2,5 metara, 21 red, štelanje od 0 do 80 na skali (ima slika), ima mali i veliki izbacivač sjemena :!:
kulture grašak, djeteline, trava, ječam, zob, pšenica, sirak, lucerna, uz napomenu da li je fini zubčanik ili oba dva tj grubo sijanje

HVALA :D nadam se uspješno :D

i kod mene je desna guma malo pušta, to ču sutra skinut i nosim ju vulkanizeru, da očito nam mame imaju njuh za biznis
a zakaj su na sijačicama obrnute ripne na gumama, tak kod tebe i kod mene :scratch

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

ja niti nemam takve gume na svojoj, ja imam obične one s 3 ravne linije i dvije udubine, ma znate, a zakaj su gume naopak stavljene, to je da valjda bolje vuče u rikverc :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :twisted:

Ak imam koju sliku od svoje, postam ju :!:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Nema nikakve veze da li je guma naprijed ili nazad okrenuta...

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

bogec pomogao bi ti al ja imam drukčije na svojoj kak se podešava za koju kulturu sijanaja. i ja ne mjenjam zupčanike nego je moj noviji tip ima kaj otvara protok i količinu.

gume su okrenute jer je na onoj strani pogon pa da bolji grip ima ustvari da bolje koči gazi jer je ipak tam pogon. nisu bezveze okrenute. to su ti noviji tipovi s takvim gumama.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

kikic MF kaže:
bogec pomogao bi ti al ja imam drukčije na svojoj kak se podešava za koju kulturu sijanaja. i ja ne mjenjam zupčanike nego je moj noviji tip ima kaj otvara protok i količinu.

gume su okrenute jer je na onoj strani pogon pa da bolji grip ima ustvari da bolje koči gazi jer je ipak tam pogon. nisu bezveze okrenute. to su ti noviji tipovi s takvim gumama.

na slici prvoj mojoj sa novom sijačicom pogledaj mehanizam za štelanje, tu je skala od broja 0 do broja 80 na njoj se štela količina sjemena :!: :!: :!: :!: :!:

oni zubčanici su oni ježevi na drugoj slici malo pinki boje, znači oni izbacuju sjeme u cijevi iz sijačice kad otvoriš one šubere za svaki red, e tu su mali sitni jež za djeteline, i veliki tj gubi za pšenicu i tak to

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

ahaa. e dok ja pokopčam to ode baba s kolačima. i ja imam skalu isto ko i ti od 0- do 60 ja mislim morao bi još provjeriti. al ja nemam tog ježa nego imam 4 broja 1,2,3,4 i rupe i stvaljam onda recimo za ječam na 2 rupu i protok na 20. tritikale na 2 rupu i na 35. i tak to. a budem ti poslikao sutra taj mehanizam pa ti postavim kako imam to ja složeno. a ima mi tast isariu beceker 07 special 21 red isto 2.5 metara. budem vidio kako je kod njega pa ču ti znat pojasnit

B

Bobo

Guest

Gume su naopako okrenute, jer ih sijacica gura, a ne vuku gume sijacicu. Na ovaj nacin se gume bolje ciste od blata i imaju bolji grip u zemlji te je sjetva preciznija.

Samo ih tako ostavite, i nema problema nikakvih...

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

pa no to sam i ja rekao :D jer je ta na kojoj je pogon bolje lovi da okreče kotač nego dok je kontra okrenuta jer je to getriba koju treba dosta okretata a kad je kotač kontra okrenut nebi imao takav grip znači bolje bi kočio nego dok je ovako na opačke

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Bitno da je guma gore.A kako je okrenuta manje bitno..
Onda bi i original kad bi se isporučivale gume bile naopako,a na novim sijačicama je guma u smjeru kretanja kak mora biti..

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

bogec ne treba ti nitko javljat štelanje jer i da su potpuno iste ipak su rabljene i ono što bi kod nekog na skali 50 bacilo npr. 150kg/jutro kod tebi možda bilo 140 ili 160(iz vlastitog iskustva-jer ti zubčanici koji guraju sjeme su sigurno drukčije poderani tak da obavezno moraš vagat ,ja sam imal amazonu prije ove isti model a razlika na skali je prosječno 15 ovisno o kulturi,pretpostavljam da znaš kak se štela-važe?ako slučajno ne objasnit ćemo

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

breza kaže:
bogec ne treba ti nitko javljat štelanje jer i da su potpuno iste ipak su rabljene i ono što bi kod nekog na skali 50 bacilo npr. 150kg/jutro kod tebi možda bilo 140 ili 160(iz vlastitog iskustva-jer ti zubčanici koji guraju sjeme su sigurno drukčije poderani tak da obavezno moraš vagat ,ja sam imal amazonu prije ove isti model a razlika na skali je prosječno 15 ovisno o kulturi,pretpostavljam da znaš kak se štela-važe?ako slučajno ne objasnit ćemo

to štelanje-vaganje, jel to vredi i za Hassiu, molim te daj to malo objasni :?: :scratch

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

te sijačice sa uljnom getribom sve rade na manje više istom u principu, dakle izmjeriš opseg kotača koji npr ima 2m ako sijačica ima zahvat 2,5m za posijati 100m2 kotać se treba okrenuti 20 puta (20*2=40*2,5=100m2) za 3m zahvat treba se okrenuti 16,7 puta (16.7*2=33,4*3=100,2m2), ako ti je ručica na skali npr. na 50 i pritom izbaci(u onu dugačku posudu koja se vidi i na bogecovoj slici-prije si naravno otpustio nosač cijevi i podbacio tu posudu) npr 1,7 kg to pomnožiš sa 100 i to je količina koju če baciti na 1ha dakle 175 kg. zašto vagati?iz jednostavnog razloga jer ni svaka pšenica(ili bilo koja druga kultura) neme istu veličinu zrna ni težinu pa za istu kilažu na 1ha polugu na skali treba pomjeriti možda i za 5 brojeva gore ili dole .kod sijanja zobi treba i one šubere otvoriti do kraja jer je krupnija ,trave su naravno zeznute jer idu u malim količinama i treba precizno vagati jer je sjeme preskupo da bi ga "prosipali" .na sijačici koju sam prvu imal švabo si je zareza na skali koji broj je za pšenicu koji za ječam ali kažem to vrijedi dok je novo, kad se zubići na kotačićima poderu oni manje love zrno i treba pomicati polugu na skali

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

e to kužim,al moja imaneke zupčanike (sigurno oko 100 kom svega skupa) i ručice za štelati gustoći, to bi značilo da nemam uljnu getribu, ima isto ovu posudu dolje za pražnjenje

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

da to je zaribana situacija :( i ako nemaš knjigu mrat ćeš sam otkrivati koji zubčanik u kombinaciji sa kojim izbacuje koju kolićinu sjemena .ako je tak uzmi si jedan dan vremena i kombiniraj i važi i naravno zapisuj a bolje je i tak nego premalo ili previše sijat

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

breza kaže:
da to je zaribana situacija :( i ako nemaš knjigu mrat ćeš sam otkrivati koji zubčanik u kombinaciji sa kojim izbacuje koju kolićinu sjemena .ako je tak uzmi si jedan dan vremena i kombiniraj i važi i naravno zapisuj a bolje je i tak nego premalo ili previše sijat
Imam oriđiđi katalog od nje, s svim mjerama i količinama za sve vrste koje može sijati, samo neznam njemački baš najbolje!!!

Nije problem sa zupčanicima za gudstoću najrijeđe je A1, a najgušće C8, znači ima 3 skupine (A B C) po 8 pozicija, čisto jednostavno za naštelati!

Najviše me muče pogonski zupčanici, tu ima 5 kombinacija, znam za fini zupčanik koji je za trave, i grubi za žita, a ove ostale treba isprobati, mada stroj je pravi, naziv joj je HASSIA - DRILLAUTOMAT 225 :mrgreen:

B

Bobo

Guest

marko hurlimann xa86 kaže:
Bitno da je guma gore.A kako je okrenuta manje bitno..
Onda bi i original kad bi se isporučivale gume bile naopako,a na novim sijačicama je guma u smjeru kretanja kak mora biti..

Izvini, ali na novim sijacicama su gume, gledano u smjeru kretanja traktora) okrenute naopako, sto ce reci da je u smjeru kretanaj sijacice to ispravan smjer...

Sve gume koje su okrenute u istom smjeru kao i one na traktoru ce se vise stopati, teze cistiti. Kad se takva guma napuni vlazne zemlje, povecava joj se promjer, a samim time sto je "obljepljena" zemljom smanjuje joj se grip i kud se kotac sporije okrece, zbog veceg promjera, tu jos proklizava jer je pun zemlje.

Kako mi se cini da VADERSTADT, LEMKEN, AMAZONE i ostali renomirani proizvodjaci imaju metalni kotac sa siljcima koji regulira kolicinu sjemena. Taj NIKADA ne staje, i NIKADA se ne stopa...

Ako se radi u tezim uvjetima sjetve, treba se paziti da gume na sijacici budu ciste, kako bi se odrzala optimalna kolicina sjemena...

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Na moji OLT PSK 4 reda je guma okrenuta u smjeru kao i na traktoru,znači da vuče naprijed..
Imamo i stariju PSK 4 tamo su gume naopako okrenute i isto je sve...
Jedino na sijačici OLT za žito je jedna guma naopako a druga ne,moram pitati djedu zašto je tako stavio :scratch

L

Lamborghini R2

Guest

može li se od nas nać nešto povoljno za sijanje trave bez oranja? :roll:

Na vrh