Joža85
dali si radio sa silo kombajem mengele MB350 turbo , ja imam takav pa me zanima onaj tocak sto se oslanja na zemlju dali se moze nekako stelovati po visni, i kakvi su to kombajni mislim moguli kvalitetno raditi meni je ovo prva sezona sa njim
A znači ovaj MB 350 turbo je sa dobošem a ne sa diskom! Koliko vidim sistem ovih prednjih valjaka tj. dozatora je isti kao na MB 280/290 samo što je iza doboš a ne disk.
Za broj obrtaja vidi šta piše na kombajnu, trebalo bi da je negdje označeno ako je predviđen da radi na 1000 o/min. Nekad priključci koji rade na 1000 o. imaju drugačiji izvod kardana tj. kroneri na kardanu su sitniji i "gušći". A vidi se i u radu ako na 540 obrtaja radi sporo i loše siječe a vjetar nemože masu dobaciti do prikolice onda mu treba 1000 obrtaja. A ako treba 540 a ti ga tjeraš na 1000 onda se čuje kako pišti. I tako može odraditi par sezona i biće gotov...
Imam problem sa silokombajnom ZMAJ 310. Dugo je stojao i jedva sam uspio pokrenuti neke osovine koje su bile spekle. sve super podmazao i razradio. Spojim na traktor, pokrenem ga, ubacim zito kad gore na lonac ne izzlazi skoro nista mase, kad vidim dole ispod njega se nakuplja. Povadim rukom i vidim da jako sitno reze, dosta sitnije od Potingera i Sipa koji ima komsija. Sada me interesuje zasto ne baca gore na lonac, nego ga gomila ispod sebe ?? sezona pocela a ja ne mogu da pocnem raditi. Hvala na svakoj pomoci
Možda je glupo ali pogledaj da ti nije možda cijev tj. ror začepljen.
Nije začepljena, potpuno cista. Ocistio je. Bas se osjeti jak zrak kako duva na nju dok traktor vrti silokombajn.
Ako duva zrak onda mora da izbacuje i silažu... Na koliko obrtaja tjeraš taj kombajn? Kakav je kombajn, dali je sa diskom ili dobošem? Može li koja slika kombajna i diska ili doboša, neznam koji je već sistem u pitanju?
540 obrtaja pise na njegovom priljucnom vratilu. Covjek ga vozio sa 542, sad ja sa Torpedom 4806 na 2200-2300obrt tjeram , cujem gore zvuk strujanja zraka. ubacim mu 4-5 stabljika kukuruza zajedno proguta lako, al gore baci dvije sake sve ode ispod kombajnai. Sa dobosom je ja mislim, vrti dobos kao lud. Slikat cu sutra komplet kako izgleda unutra. Silokombajn je marke ZMAJ 310. Evo slike sa profila http://www.pik.ba/artikal/2072401/silazer-zmaj-310/
Gdje ispod izbacuje silažu!? Da nije negdje lim šupalj ili možda fale ploče za drobljenje zrna ako je sistem sličan kao kod Pottinger-a. Kako god bilo, meni se čini da tu nešto fali!? :scratch
Ispod onih uvlacnih valjaka dole izbacuje silazu. Jako sitno reze. Kada podignem kombajn visoko ispod njega nema lima, otvoren je potpuno. nema nosaca za neki lim, da asocira da je tu nekad bio lim. Vidim zubcanike i nozeve odozdo :S Reče mi čovjek da treba biti tako.. zbunjen sam
Pozdrav kolega! Ako vidiš noževe ispod turbine i da je otvoren ispod gdje se noževi (sječkara) vrti na nekoliko tisuća okretaja..!? tu dosta fali i oprezno kod toga! Nemam iskustva sa takvim silokmbajnom , al sigurno da ti čovjek nešto mulja....!
Turbina (sječkara) ima samo otvor na izlazu mase iz silokombajna -znači kroz cijev - nigdje drugdje ispod kombajna (jedino ako siliraš u grede -zbojeve pa poslje pokupiš sa utovarkom------šala mala ....!!!