• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
J

jevgenij

Guest
Re: Sjetva kukuruza 2009

vimi kaže:
neznam točno samo znam da je kod nas problem da ima dosta crva poslije u klipu ili da izbuža stabljiku
a čuo sam da to treba prskati odma u početku nicanja
to ti je kukuruzni moljac, s njim se najbolje boriti preventivno tj. trebali bi svi zaorat kukuruzište do 1. 5. jer poslije tog datuma ti iz najdonjeg kloljenca kukuruzovine izlazi odrasli oblik kukca koji je prezimio u kukuruzovini, pa se počne pariti i u 6. mj odlaže jeja u stabljiku mlade biljke, pa se iz tih jaja izleže ličinka koja buši stabljiku, zatim se iz nje razvije odrasli kukac koji izlazi van, pari se i polaže drugu generaciju jaja najčešče u klip pa se opet izlegu ličinke koje buše klip, mogo bi ga rješavat npr s kingom u vrijeme kad prva generacija odraslih polaže jaja, ali nije rašireno u praksi, trebao bi imat žute feromonske ploče da možeš pratiti brojnost odraslih i u pravom trenutku prskat, malo komplicirano

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532

pokušat ću jer inače strogo pratim plodored a jidini ja sijem u mom mjestu kukuruz i to do 1 ha, a u praksi kad se pobere odmah izorem za pšenicu ili žito , a udanjenost parcela je od 200 do 1000 m zračne linije ali imam problema sa tim jako puno prvo uđe u stabljiku a poslije bude crva i u kukuruzu a neki stariji ljudi su mi govorili da se treba prskati odmah po nicanju kukuruza.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

Gustavo kaže:
Čime uništiti ambroziju i piriku?
ambroziju možeš uništiti sa svime što sadrži dikambu(faraon od veterine,cambio od basf-a),a piriku bi trebalo da uništi motivel ili recimo equip.

B

bosanac

Guest

Evo da se i javim sa jednim problemom.Kukuruz sam posijao 26.aprila i tretirao sam ga sa radazinom extra i korova nije bilo,medjutim sada mi se na jednoj dijelu njive pojavila moskaca neznam kako je vi zovete a nemam je sa cime slikati to je samo na jednoj trecini njive dok je ostalo sasvim dobro.Kukuruz je oko pet listova i danas sam ga kultivirao i prihranjivao .Interesuje me da li ima neki posebni herbicid da bih mogao to ponovo tretirati i da je efikasan na tu vrstu korova.Zahvalan unaprijed.

J

jevgenij

Guest

bosanac kaže:
Evo da se i javim sa jednim problemom.Kukuruz sam posijao 26.aprila i tretirao sam ga sa radazinom extra i korova nije bilo,medjutim sada mi se na jednoj dijelu njive pojavila moskaca neznam kako je vi zovete a nemam je sa cime slikati to je samo na jednoj trecini njive dok je ostalo sasvim dobro.Kukuruz je oko pet listova i danas sam ga kultivirao i prihranjivao .Interesuje me da li ima neki posebni herbicid da bih mogao to ponovo tretirati i da je efikasan na tu vrstu korova.Zahvalan unaprijed.
ajd bar opiši korov

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Ako nešto ne upali i površina nije velika uvijek imaš Motikan ja sam ga morao upotrijebit zbog ljulja u kukuruzima. Drugi ga siju a ja ga uništavam trebao sam flance prodavat.

B

bosanac

Guest

Niskog je rasta sa vise listova a listovi su slicni kao kod koprive i oblik i velicina.

J

jevgenij

Guest

bosanac kaže:
Niskog je rasta sa vise listova a listovi su slicni kao kod koprive i oblik i velicina.
znači širokolisni je, rješit će ge nešto na osnovi dikambe npr. banvel, to ti je najbolja solucija

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386

danas se malo kultiviralo..

sinoc je palo malo kise,i na ovom je komadu zemlja bila idealna za kultiviranje.

ovo je sadjeno neka 2 ili 3 dana nakon kuruza na gornjim slikama,i kao sto se vidi,ovdje nije bilo nista ili je palo jako malo kise.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

:D neki več kultiviraju, a ja sam prošli tjedan sijao još nešto kukuruza :D

Slika000-1.jpg

Slika001.jpg

a jučer sam šprical drugi puta gdjeje trebalo

Slikam0094.jpg

Slikam0095.jpg

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

ŠANANA kaže:
:D neki več kultiviraju, a ja sam prošli tjedan sijao još nešto kukuruza :D

Slika000-1.jpg

Slika001.jpg

jel to nije prefina priprema,zar se ne bojiš pokorice poslije kiše,ako je uopće i bude :?

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

tak sam i ja napravil prašinu posijal i par dana kasnje kiša lupila.
moral sijat ponovo jel više pola nije izašlo.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

i meni se to desilo i to u nešto grubljoj obradi od ove pa sam presijavao.a imao sam problema i sa fazanima na jednoj njivi koja je uz šikaru,i to sam presijao.

TOMICA7340

Član
Tu od
1 Pro 2008
Poruka
118

ŠANANA kaže:
i kako se ponašaju prednje gume na imt-u?da li si možda vidi kakva razlika? običen ili s ripnama??

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844

Meni isto rijetka, ali mi se ne isplati presijavanje, sad je fino kiša udarila pa će biti nešto.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Ne bojim se, tak smo pripremali za kompletnu sjetvu, 1 prohod sjetvospremačem i to je to, nije baš tak prefino kak se čini, tu gore na uvatini ima malo pijeska pa se čini da je prefino, inače svid je kukuruza odlično niknula :D
tomica zetor kaže:
[quote="tomica zetor":gd0auu2i] ŠANANA
i kako se ponašaju prednje gume na imt-u?da li si možda vidi kakva razlika? običen ili s ripnama??
[/quote:gd0auu2i]

odlično se ponašaju, kam ja skrenem, tam idu :mrgreen: nema zezancije, ma zadovoljan sam, nije mi žao kaj sam si stavil, moram si samo utege zabavit za naprijed, barem 2 komada ;) ;)
a u šumi da ne govorim, bil sam prošli tjedan na ispomoći kod prijatelja u šumi, ma odlično nema proklizavanja toliko, kam skreneš tu idu :mrgreen:

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

josip123 kaže:
i meni se to desilo i to u nešto grubljoj obradi od ove pa sam presijavao.a imao sam problema i sa fazanima na jednoj njivi koja je uz šikaru,i to sam presijao.
a fazan ti je glup on se uči brojit na kuruzi pa se zabuni pa ide opet iznova :evil: :D ,bez MESUROLA ništa

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Jučer sam radio sa kultivatorom za kukuruz od susjeda po prvi put u životu! Na jednom komadu mi je išlo super, a na drugom nisam mogao ništa jer mi se sakuplja puno zemlje između dva zadnja srednja noža! Ne znam da li je to zbog vlažnije zemlje, krive dubine ili tupih noževa! Koliko mora duboko ići u zemlju, da li je bolje ići u kultiviranje kad je zemlja skroz suha i da li noževi moraju biti stvarno oštri?

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

Jaga kaže:
Jučer sam radio sa kultivatorom za kukuruz od susjeda po prvi put u životu! Na jednom komadu mi je išlo super, a na drugom nisam mogao ništa jer mi se sakuplja puno zemlje između dva zadnja srednja noža! Ne znam da li je to zbog vlažnije zemlje, krive dubine ili tupih noževa! Koliko mora duboko ići u zemlju, da li je bolje ići u kultiviranje kad je zemlja skroz suha i da li noževi moraju biti stvarno oštri?

gle i ja sam početnik.nabrusil noževe,dubina nekih 5 cm i nije bilo problema.
sam pogledaj da ti nisu previše popigani.
mislim da dečki znaju puno više,sam da se raspišu.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh