• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
H

Hurlimann86

Guest
Re: Sjetva kukuruza 2009

daniels kaže:

sve se iznenadi kakva je.dva tjedna nisam obilazil,više ni bila za peč ili kuhat .
koja je to sorta kukuruza?

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

danas čujem da svinjci u lužanima od jučer otkupljuju silažni kukuruz,navodno je lova odmah ,a cijena je 0,6kn/kg.

K

korisnik2408

Guest

Na jesen ce se dogoditi situacija koja je tipicna za nasu neuredjenu poljoprivredu.
Cijena psenice prosle godine bila je visoka, a kukuruza niska. U jesen prosle godine vecina poljoprivrednika je posijala psenicu, tako da je u proljece zasijano vrlo malo kukuruza. Ova godina je dosta nepovoljna za proizvodnju kukuruza (visoke temeperature u doba oplodnje) tako da ce prinos podbaciti, a zasijane povrsine su male sto ce rezultirati visokom cijenom kukuruza. Nagodinu opet svi siju kukuruz i tako u nedogled.
Da bi se to izbjeglo moglo bi se izracunati koliko Hrvatskoj cega treba, odnosno kojih roba na svjetskom trzistu treba i samo za te robe davati poticaj, ali ne po Hektaru nego po kilogramu (kada govorimo o biljnoj proizvodnji). Da bi se to napravilo u ministarstvu poljoprivrede bi trebalo nesto raditi i malo razmisljati, a to nema tko.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

Josip,to je vlažno zrno za silažu 0,6 kn?Lani su ljudi koji su na taj način (tel-kel)prodali kukuruz profitirali,da li će tako biti i ove godine.Ako netko ne zna tel-kel je prodaja robe bez obzira na vlagu,nema odbitaka nikakvih,jedino je ograničenje donja vlaga(ne smije biti presuho).

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

da tako sam čuo da za vlažni kukuruz daju 0,6kn što je u odnosu na prošlu godinu odlična cijena ,i još ako je lova odmah,to se isplati prodati po toj cijeni jer će biti više vremena i za jesensku pripremu.

B

bok123

Guest

šuška se da Rajić misli plačati 0,38 kn bez obzira na vlagu.
ovdje ljudi masovno rulje i voze u Hrastovac po 0,65 kn suho zrno. lova odmah.

Z

zekan7711

Guest

josip123 kaže:
da tako sam čuo da za vlažni kukuruz daju 0,6kn što je u odnosu na prošlu godinu odlična cijena ,i još ako je lova odmah,to se isplati prodati po toj cijeni jer će biti više vremena i za jesensku pripremu.

slazem se samo ja mislim da nece odmah placati :twisted:
mozde ce kompenzirati sa sjemenskom psenicom :scratch

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

kod nas na farmi u Starogradačkom Marofu sam čul da plaćaju 40 lipa za silažni...sad...tak sam čul :scratch

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

Neka si ga sami proizvedu za 0,40kn.Da ga imaš 12 tona na hektar ne bi pokrio trošak.Nitko ne kaže da kukuruz mora biti 2kn ali da ove godine na svakoj kulturi jedva pokriješ troškove proizvodnje to je čisto ludilo.Ta farma u Luženima je i lani plaćala sirovi kukuruz 60lp/kg i to je bila dobra cijena.Mislim da se isplati i onome tko kupuje i onome koji prodaje.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

izgleda da ipak nije sve kako sam čuo. :( sada mi kolega kaže da je čuo da i u lužanima otkupljuju po 0,4kn/kg :(

K

korisnik2408

Guest

Svakako ne treba zuriti sa prodajom (ako se ne mora). Prinosi su smanjeni, a zasijane povrsine neznatne. Sto znaci kukuruza nema dovoljna i cijena ne moze biti niska. Ne znam kakvo je stanje kukuruza u susjedstvu.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

bok123 kaže:
šuška se da Rajić misli plačati 0,38 kn bez obzira na vlagu.
ovdje ljudi masovno rulje i voze u Hrastovac po 0,65 kn suho zrno. lova odmah.

rajić u gudovcu puni silose več danima, sve vuče iz mog sela, kamioni prolaze svakih 3-5 minuta i tako danima, a voze 20 kilometara daleko

tako da je taj dio mislim riješen što se tiče njega

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

korisnik2408 kaže:
Svakako ne treba zuriti sa prodajom (ako se ne mora). Prinosi su smanjeni, a zasijane povrsine neznatne. Sto znaci kukuruza nema dovoljna i cijena ne moze biti niska. Ne znam kakvo je stanje kukuruza u susjedstvu.

totalno krivo

kukuruza ima ko dreka i cjena bude mizerna, bjelovarsko bilogorska županija kao največi proizvođač kukuruza je prepuna i velika večina kukuruza je super i imat če dobar prinos, podravina je puna, i tako sve do međimurja sve je puno kukuruza

pšenica kod nas več duže vrijeme ne igra neku ozbiljnu igru, i zato je sve puno kukuruza

starog kukuruza ima isto ko dreka, i cjena novoga bez obzira na sva naklapanja na forumu bude mizerna, pasalo nekome ili ne

nije ni prošle godine pasalo kad sam svima rekao da če cjena padat do 40 lipa, a znao sam cjenu, a sad opet velim, al kak mi se čini bez neke vajde
valjda se je lakše tješit nego reagirat na vrijeme

bilo bi dobro da ja nisam u pravu pa da svi lijepo zaradite na kukuruzima

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Evo moje ovogodišnje prve berbe kukuruza.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

bogec,nitko ne kaze da nisi u pravu,ali...

u bilogorskom i podravskom kraju ima puno kukuruza,ali ima i puno stoke zar ne?vjerujem da će većinu tog vašeg kukuuruza pojest vaša stoka,više manje.nek i 50% ode u silose,opet je to mala količina naspram one koja je lani bila,jer je cijela slavonija i baranja maltene bila pod kukuruzom,upravo iz razloga sto je u prethodnoj godini bila visoka cijena.tako su ove godine svi zasijali pšenicu,pa opet problemi,kako je korisnik2408 rekao 'unedogled'... možda čak i nije problem u velikim proizvođačima,nego u onim sitnijim gospodarstvima koja još žive u 'onim' vremenima kad se sve moglo prodat op normalnoj cijeni.

i samo da potvrdim svoju tezu,a to je da ti kao govedar,nemaš slame za stelju,nego moraš okolo ići i prikupljati kilometrima daleko,a u slavoniji slame ima toliko da je velika većina te mase ili zaorana ili zapaljena(nažalost),a to samo govori o stočnom fondu tvog(bilogorskog),odnosno slavonskog kraja.ili da se bolje izrazim,o usmjerenosti proizvodnje u poljoprivredi..

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571

Ne možemo znat cijenu dok žetva ne završi...ako cijena bude dobra na prolejče svi opet siju kukuruze i cjena opet 30-40 lp i onda opet sranja...

K

korisnik2408

Guest

Hrvatska poljoprivredna proizvodnja se ne nalazi u dvije zupanije nego u svim zupanijama. Ako je ove godine posijano vise psenice, vise sumcokreta onda necega mora biti manje. Prosle godine su posijane znatno vece povrsine kukuruzom, a urod je bio dobar i cijena je bila niska sto nije bilo tesko za pretpostaviti.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

korisnik2408 kaže:
Hrvatska poljoprivredna proizvodnja se ne nalazi u dvije zupanije nego u svim zupanijama. Ako je ove godine posijano vise psenice, vise sumcokreta onda necega mora biti manje. Prosle godine su posijane znatno vece povrsine kukuruzom, a urod je bio dobar i cijena je bila niska sto nije bilo tesko za pretpostaviti.

kukuruza ima toliko viška od prošle godine da je to strašno, da i ima manje kukuruza ove godine stari višak se još uvijek trži i teško nalazi kupca

nitko nije rekao da se samo kad nas proizvdi kukuruz, ali zna se tko ga proizvodi najviše, a tu je naša županija, jer je ona stočarska, a kukuruz je stočna žitarica i ima puno manju mogučnost plasmana nego npr pšenica koja je i za stoku i ljude u širem obimu

isto tako velike površine posijane prošle godine u drugim županijama su ustvari ulet u tu proizvodnju zbog dobre cjene 2007 na 2008 kad je bila suša, a onda 2008 u jesen slijedi ogroman pad

zna se ko su nosioci proizvodnje pšenice a tko kukuruza, a onda se događaju i ovakvi uleti pa se stvaraju viškovi, ili svi odustaju pa se stvaraju manjkovi, ah to je tako i mislim da če još dugo biti

isto tako valja spomenut da u našoj županiji sad ima jako puno soje, to je za nevjerovat kolko je ima, i sad je za očekivat pad cjene i soje, jer je kod nas skoro nije ni bilo prije sijano a sad je ima puno

nadalje, kukuruz je prvenstveno namjenjen za spravljanje smjesa i supera za stoku, e tu se javlja problem, ljudi sve ma nje kupuju jer nemaju ni prebite pare, sve cjene idu dolje što se seljaku plača a sve što seljak kupuje ide gore, i ljudi jednostavno ne kupuju ni smjese ni supere, ili u malim količinama, donekle koriste svoju hranu a ona kao takva makar ima svoju cjenu ne može se računat kao roba na tržištu jer se plasira kroz sekundarni oblik, znači nije kupljen kukuruz

ma dalo bi se tu pisat cjeli dan, iz raznih aspekata gledanja

sve če vrijeme pokazat

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Ako bude cijena ispod 0,5 kn ja ču ga teatralno pred kamerama izmalčirati i podorati! Fućka mi se živo jer ionako više ne sijem ništa! Danas gledam na njuškalu frajer prodaje ovogodišnju zob za 65 lp/kg. Ja sam samo na komad gdje sam dobio 2 t zobi izvezao četiri prikolice gnoja kojeg sam mogao prodati po 300-400 kn prikolicu! Katastrofa, TOTALNA! Sada ću ići na to da valjda iscrpim zemlju do kraja tak da niti ambrozija neće na njoj rasti!

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh