• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
K

kico75

Guest
Re: Sjetva kukuruza

ok.ali moramo poštovat neka pravila kao što su umjetna gnjoiva , kada i kako se otapaju koliko ulaze u zemlju koliki je sklop žila kukuruza kolko i kada biljka uzim N P K .ja recimo nikako ne nagnjoim ako nemogu dat dovoljnu količinnu vode hrana bez vode je neiskoristiva .već si upoznat da ja imam silažu po 4 feniga , sijeno po 5 feninga.
naravno moj rad nije uračunat.
kako si bacio prehranu i u koje vrijeme .

H

Helena

Guest

Kad ti kažem kako sam razbacao umjetno kao prehranu ,reagirati ćeš nekako ovako :shock: pa ovako , :supris: i na kraju možda ovako :madmana: Ali eto riskirao sam, i prošlo je dobro jer je jaka kiša opičila odma poslje nekih sat vremena ,tako da nije bilo velike štete na stabljikama ,a vide se sa fotografije da nije loš kukuruz.I ja sam izračunao da me kila silaže koštala 4pf a sijeno me još uvijek košta poprilično skupo ,ali se radi na smanjenju troškova i povećanju kvalitete voluminoze .

R

Rajtek

Guest

josip123 kaže:
Rajtek kaže:
Za piriku uzmi Sorgum od Herbosa,on ti smaže sve uskolisne, a i neke jednogdišnje širokolisne.
Ja mažem sa Sorgum Turbom- Sorgum 60g +0,5l Sambe + Okvašivač 2 dcl.
To je paket za Hektar i dođe te oko 350 kn
gledam u herbosovom cjeniku da Sorgum turbo košta 600kn.
Na tu cifru bude išo rabat od 35 % za vaučere, a u prvči mislm da je oko 350 kn, bar je bio prošle godine...

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

danas bio u prvči i čovjek koji ondje radi da mu se čini da sorguma turbo više neće biti nego će se sve kupovati odvojeno.cijena na veće količine za keš je nekih 420kn.mišljenja sam da bi i ove godine cijena trebala da bude približna kao i prošle godine.

P

pesta1304

Guest

E gospodo moja draga koja ulazete silne novce u zastitu vasih kukuruza da vam saopcim par stvari. Ja sam iz bosne i trgujem pomalo herbicidima za kukuruz pa da vam izdiktiram cijene za ovu 2010.sjetvenu godinu;
Acetohlor - 15 KM (56 kn)
Terbutilazin - 16 KM (60 kn),
Siran (Motivel - nikosulfuron) - 50 KM (190 kn)
Dimark (Samba, Banvel - dikamba) - 50 KM (190 kn),
Cambio - 17,5 KM (66 kn). . .
itd...
Ja se nadam da ste svi upuceni u ovu problematiku i da vam ne treba previse objasnjenja.
Za sve informacije zovite na 00387 61 814 006.
Oni koji su blizu BiH sigurno se isplati uci u ovaj aranzman

L

lukoil

Guest

josip123 kaže:
danas bio u prvči i čovjek koji ondje radi da mu se čini da sorguma turbo više neće biti nego će se sve kupovati odvojeno.cijena na veće količine za keš je nekih 420kn.mišljenja sam da bi i ove godine cijena trebala da bude približna kao i prošle godine.
imaš jole umjesto sorguma dosta drugih jeftinijih preparata a ni malo lošijh(tarot,grid,travel).grid 520 kn za 2 h a travel 500 isto za dva hektra.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

naručio sam travel i još nešto uz njega i cijena je 390kn/ha,mislim da to nije pretjerano skupo u odnosu na nekakve druge herbicide.

K

kico75

Guest

ja sam sijao ali kasnije nisam znao ni gdje sam ga posijao između bc hibrida jer su bili isti ali je bila mala količina vode pa vam nemogu ništa reć zasigurno mislim da je sve to slično bitnije je gnjoidba ,klima i količina vode i još puno toga nego vrsta hibrida .

D

dedek

Guest

Kod odabira hibrida najvažniji je omjer uloženo i dobiveno.Do pred koju godinu obožavao sam ranije grupe(200 i rana 300). Danas sve više preferiram kasnu grupu 400 i ranu 500. Razlog je u tome kaj ranije grupe nemogu ni blizu kasnijim po prinosu jer kasnije grupe imaju dužu vegetaciju i duže vrše fotosintezu. Da bi to nadoknadili sa ranijim grupama treba nafilati sklop i pojačati gnojidbu (što više biljaka to im treba osigurati više hrane kao i kod ljudi) no tu je i pitanje vode. Prije sam sijal svašta a u zadnje vrijeme preferiram BC jer imaju dobre hibride u 400 grupi a 500 im je oduvijek fest opaka, posebno u zadnje vrijeme. Posebno ne kužim ljude koji siju rane hibride za silažu ( izuzetak postrna sjetva ) , valjda su mene učili nekakvu drugu matematiku.

Odgovor AGRIPLUS65 - radi se o novosadskim hibridima, nekad su bili pojam a danas ti je isto kak da si otkril dinosaure
i čudiš se kak još nisu izumrli.

D

dedek

Guest

Helena kaže:
kico75 kaže:
neide ti prehrana sa 15 15 15 to je greška samo kan ili ureea tj.dušik
Kico majstore ,da nebi bilo zabune ,ja jako dobro znam šta struka preporučuje ,zatrpan sam stručnom literaturom, u kontaktu sam sa agronomima sa zagrebačkog agronomskog fakulteta itd .Ali naj bolje poznajem svoje uvijete i mogućnosti ,Prilikom sijetve kukuruza išao sam sa startnom gnoidbom petnaesticom ,ali sam se preračunao u količini tako da mi je ostalo nešto ,tako da sam to razbacao po kokuruzu kao prehrana ;) Težim tome da usavršim agrotehniku do te mjere da to bude to ,pa ćemo vidjeti onda kakvi su prinosi u mome polju,

Ako misliš da si dodao premalo P i K onda kod prihrane možeš dodati nešto 15-ice miješane sa KAN-om ali samo ako imaš depozitore na međurednom kultivatoru tak da hranu uneseš u tlo. Samo pazi imaš dvije vrste 15-ice : citratnotopivu i vodotopivu. Citratnotopiva se brže aktivira pa samo ona odgovara za tu namjenu. I nema posipavanja po zemlji, posebno ne dušikom jer ispari ako odmah ne padne kiša. Urea ne valja za prihranu jer joj duže treba da se aktivira pa onda kasnije i djeluje a osim tog produžava vegetaciju (kod silaže nije tolko bitno).

H

Helena

Guest

dedek kaže:
Kod odabira hibrida najvažniji je omjer uloženo i dobiveno.Do pred koju godinu obožavao sam ranije grupe(200 i rana 300). Danas sve više preferiram kasnu grupu 400 i ranu 500. Razlog je u tome kaj ranije grupe nemogu ni blizu kasnijim po prinosu jer kasnije grupe imaju dužu vegetaciju i duže vrše fotosintezu. Da bi to nadoknadili sa ranijim grupama treba nafilati sklop i pojačati gnojidbu (što više biljaka to im treba osigurati više hrane kao i kod ljudi) no tu je i pitanje vode. Prije sam sijal svašta a u zadnje vrijeme preferiram BC jer imaju dobre hibride u 400 grupi a 500 im je oduvijek fest opaka, posebno u zadnje vrijeme. Posebno ne kužim ljude koji siju rane hibride za silažu ( izuzetak postrna sjetva ) , valjda su mene učili nekakvu drugu matematiku.

Odgovor AGRIPLUS65 - radi se o novosadskim hibridima, nekad su bili pojam a danas ti je isto kak da si otkril dinosaure
i čudiš se kak još nisu izumrli.
Nebih se baš složio sa tvojim generaliziranjem stvari ,npr, kod mene se samo mogu preferirati rani hibridi kukuruza sa silažu zbog puno stvari da ih sada ne nabrajam .A što se tiče Novosadskih hibrida, i tu si zasigurno u krivu bar što se tiče pokazatelja na mome području . Kolega je prošle godine sijao hibrid "ŠVICARAC" i prinosi su bili fantastični ,a što se tiče kvalitete silažne mase od tih hibrida to neznam,jer nije rađena analiza silaže ........

S

SOKAK

Guest

Pozdrav forumaši, ja također preferiram Bc hibride 100% na svojim površinama i to 50 % Bc 282 kojeg vršim jako dobro otpušta vlagu i smanjim si troškove sušenja, a prinos mu je jako dobar bez obzira što je FAO 200.
Drugu polovicu sijem Pajdaš većinom za tržište. :p

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

Kod Bc-a sve pet ali dorada sjemena hmmm
50:50 je da neće sklop bit kak spada , barem su moja iskustva takva a sad ...............
572 dobro sipa i zrno mu je super za svinje i perad ali me sklop brine u tri pizd..............e

K

kico75

Guest

tatar kaže:
50:50 je da neće sklop bit kak spada , barem su moja iskustva takva a sad ...............
572 dobro sipa i zrno mu je super za svinje i perad ali me sklop brine u tri pizd..............e
kakav sklop : jesili mislio na nicanje ako si mislio na nicanje ja sam imao problema pa sam potopio sijeme 20 sati prije sijanjai niklo mi je 100%.

L

lukoil

Guest

kico75 kaže:
tatar kaže:
kakav sklop : jesili mislio na nicanje ako si mislio na nicanje ja sam imao problema pa sam potopio sijeme 20 sati prije sijanjai niklo mi je 100%.
kako misliš potopio sjeme?ja to nisam radio pa pitam.koliko siješ kukuruza?

K

kico75

Guest

sijem u hercegovini gdje je velika suša pa slabo niče kukuruz skupo sam plati taj recept dvije godine mi nije nicalo oko60% dok mi nije pala na pamet idea da potopim sijeme u vdu dvadesetak sati prije sijetve i imao sam nicanje 100 %

sijem oko 25 h ali sam sijao 13.06.lani kad mi iziđe voda sa mostarskog blata .
kolko ti siješ i gdje.

S

SOKAK

Guest

Tatar o čemu ti pričaš kakva dorada, pa nepričamo o poluproizvodima pa da je nicanje 50 %, uostalom imaš hibride koji su tretirani čuvarom sklopa pa im je nicanje 100%.
A što se tiče dorade sjeme je dorađeno na najbolji moguči način i kalibrirano u 4 frakcije.

T

tomonh

Guest

Nemožeš ga namočit jel se ispere zaštita protiv žičnjaka,jedino kod netretiranih,nekad smo i mi to znali napravit,al ako je zemlja suha onda je još gore...

K

kico75

Guest

tomonh kaže:
Nemožeš ga namočit jel se ispere zaštita protiv žičnjaka,jedino kod netretiranih,nekad smo i mi to znali napravit,al ako je zemlja suha onda je još gore...
kolega ja to radim već 2 godine i niče 100% ali kodmene nema žičnjaka,ako nema vlage zrno nemože klijat a kad ga namočiš ono proklija i nemože bit još gore kao što si napisao nego će svako zrno niknut provjereno iz iskustva :cry: nisam čitao na drini ćuprija nego je gazio :cry:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh