Re: Sjetva kukuruza
josip123 kaže:
e sad zašto ne žele :?: pa vjerovatno zbog toga jer se boje konkurencije,a htio to netko priznati ili ne konkurencija je stvarno jaka.
Ne bih se složio sa tobom;
Mislim da Pioneer i Bc ne žele svoje vrijeme i energiju tratiti na te pokuse sa smješnim konkurentima,bolje rečeno neozbiljnim,jer situacija je po meni sljedeća;
Konkurencija je brojčano jaka,to je u redu. Kod nas ima prisutnih preko 10 kuća,sjemenarskih,nekih pravih,a nekih koje kupuju gotove hibride,odnosno linije i prodaju kao svoju robnu marku,al dobro svi su sjemenarske kuće bar po tom što prodaju sjeme,neki uz kukuruz imaju i druge ratarske kulture,nekima su čak te druge kulture i bitnije od kukuruza,a kukuruz je tu usput uz repicu,šećernu repu,suncokret,strne žitarice,trave,ima svašta,e sad ko je koliko ozbiljan i u čemu dalo bi se raspravljati...
Ali tri kuće drže ukupno 92-95% hrvatskog tržišta KUKURUZA,a to su Pioneer(45%),Bc(30-33%),OSSK(10-12%),ZNAČI OVA "JAKA KONKURENCIJA" DRŽI PREOSTALIH 5-8%. To je u prosjeku puno manje od 1% po svakom od njih,znači još uvijek daleko od ozbiljnog,ova vodeća trojka da više sjemena u pokuse nego što ovi svi zajedno prodaju.
I još će dugo tako biti,jer ovi pravi ozbiljni proizvođači uglavnom siju Pioneer,a ova nekomercijalna kućanstva,koja ne očekuju puno od poljoprivrede,tj. ne teraju neke prinose siju Bc i OSSK,naravno ima tu i tradicionalizma,ima i ozbiljnih ljudi na Bc i OSSK,ima i puno "malih" koji su na Pioniru,ali uglavnom je tako.
Ostatak gleda da sjeme dobije GRATIS,a po mogućnosti i zaštitu,pa opsjeda ove kuće koje se probijaju da tu nešto ušićare,pa kao 10+1,pa neki pokusić,znate već kako,al najbolje mi je kad tip kaže imam pokus sa "KDkWCSLJMNJ",a ostatak kupim PR37M34 i PAJDAŠ,e je*eš takvog pokusnog seljaka,preko takvih se ne može ništa postići,neki nebi kupovali ostatak sjemena konkurencije da ovo što siju za pokus nešto vrijedi,al pravi pokusni seljak neće sijati bilo šta,najbolji su mi oni koji imaju pokuse od nekoliko kuća i to rade isključivo radi sjemena što dobiju,neki dobiju i previše pa to prodaju po selu,šta reći na takve,kako im uopće vjerovati,kad se prodaju za vrećicu kukuruza nekom tamo komercijalist,ha ha i većem broju komercijalista,a svakom od njih seru da je baš njihova kuća i hibridi najbolji,najrodniji,samo da opet od njega nešto dobije i tako redom sa svakom kućom ,CIGANJSKA POSLA rekli bi u mom selu...