• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
S

SOKAK

Guest
Re: Sjetva kukuruza

Rano je prognozirati cijenu kukuruza, još nije ni posijan, al navodno ne di trebao biti jeftiniji od 0,75 kn, ja ove godine sijem 40 ha i nadam se da ću proći solidno

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

cijena kukurza ce biti max 60lipa htjeli mi to ili ne...
takoder psenica max 70lipa...

nikola75

Član
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
210

codexnox kaže:
cijena kukurza ce biti max 60lipa htjeli mi to ili ne...
takoder psenica max 70lipa...

auuuuuuuuuuu, onda smo obrali bostan...

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

Ozbiljno kazem,gornja granica za psenicu je 75lipa,i nema tog otkupljivača koji ce dati vise od te cijene....
Jednio ako drzava bude intervenirala,ali sumnjam.

A evo bas gledam u srbiji se trguje sa psenicom na zeleno (rod 2010),cijena 60lipa.....
http://www.proberza.co.rs/news/96/15/05 ... 9-04-2010/

to je to.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

neki dan pohvalim se promotoru da sam kupio te i te hibride(naravno iz 1grupe)....kad on meni: opa misliš kaj zaradit ???

teško je bilo kaj očekivat,jos nismo posijali,neznamo kakva god. nas čeka..........

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

hm,nas kakva godina ceka?
Imali mi kukurza ili ne cijena se neformira prema nasem trzistu,tako da gledati koliko smo mi posijali ili ne je po meni nekak bezveze...

Zalosno je sto je tako ali tako je.....
Treba dobro izkalkulirati koliko i kako posijati.

T

tomonh

Guest

Jandro ti si preveč u šatoru pil pivce,prinos je bio malo manje 16 t sa 29%vlage,a u katalogu je stavljeno taj prinos koji je bio sa 14% a to je velika razlika,a tako lažu svi skupa...nisam ja ništa pomješal znam da navedu vlagu u berbi a prinos koji je bio sa vlagom u berbi navedu sa 14%
Cjena bude tako kako paše agrokoru i kompaniji

J

jevgenij

Guest

zarada zarada i samo zarada, jedan savjet za ratare sa npr 40 ha zemlje, napravite farmu za 30 krava( ne mislim na one skupe lauf staje od 3 mil kuna nego nekaj improvizirano za jeftine pare) i zivjet će te kao bogovi..... uh da vi ste naučeni radidi oko 50 dana u godini još sam puno i rekel

D

dedek

Guest

Ma dečki nas može izvući samo suša u barem jednom dijelu svijeta a najviše u Mađarskoj. Ak bude dobra godina cijena bude kak ste rekli 60 lipa. Al to nije sve kad pogledate obračunsku skalu od pretprošle godine možete vidjeti da iako je službena cijena bila 65 lipa već sa 16 % je bila cijena 55 lipa, pa kad sam pital otkupljivača dal mi može posušiti kukuruz pa onda platiti po cijeni suhog(znači moji troškovi sušenja) nije htio ni čuti, a to opet znači da je ustvari realna cijena bila 55 lipa.

E sad moj Jandro, vidiš upravo te godine je Pioneer širio priču kako je prošlo vrijeme jeftinog kukuruza pa su svi zagrizli i sijali kukuruz. Zbog toga ih ne volim. Svi možda napuhuju svoje rezultate ali Pioneer prednjači u prodaji magle.
A kaj se tiče vlage kukuruza, sve grupe prije ili kasnije padnu na 21 % vlage. Ako planiraš sijati pšenicu onda rane grupe imaju smisao da stigneš sve napraviti. Ja sijem trenutno samo kukuruz i spreman sam čekati 2 tjedna sa kasnom grupom 400 i ranom 500(572 je po zriobi u rangu sa Pajdašem) tako da nisam pričao o kasnoj grupi 500 što sam i ranije naveo samo treba sve čitati. Te kasnije grupe meni daju i uz nešto slabiju gnojidbu isti prinos kao rane uz pojačanu.
Prije 2 godine sijao sam A24 na tri hektara gdje sam imao u planu sijati nešto pšenice i prosječni prinos suhog zrna bio je 13,1 tona uz gnojidbu 100 kg uree i 300 7-20-30 u brazdu te na proljeće 250 kg uree i 300 15-15-15. Prošle godine
na istoj parceli 572 mi je dao 12,6 uz istu količinu uree i 15-ice ali bez 7-20-30 pa možeš izračunati što je bilo isplativije.
Ja vjerujem da prinos suhog može biti i preko 15 tona ali je to financijski neisplativo.

D

dedek

Guest

jevgenij kaže:
zarada zarada i samo zarada, jedan savjet za ratare sa npr 40 ha zemlje, napravite farmu za 30 krava( ne mislim na one skupe lauf staje od 3 mil kuna nego nekaj improvizirano za jeftine pare) i zivjet će te kao bogovi..... uh da vi ste naučeni radidi oko 50 dana u godini još sam puno i rekel

slažem se samo meni fali zemlje. ja polako razmišljam o nekakvom voćnjaku. iako i tu zarade nisu kao nekad ali ako podigneš voćnjak bez kredita ipak možeš očekivati nekakvu zaradu.

J

jevgenij

Guest

dedek kaže:
jevgenij kaže:

slažem se samo meni fali zemlje. ja polako razmišljam o nekakvom voćnjaku. iako i tu zarade nisu kao nekad ali ako podigneš voćnjak bez kredita ipak možeš očekivati nekakvu zaradu.

ja imam 16 ha zemlje, 20 krava, 4 steone junice, 10 junica za pripust, 3 bika i 10 teladi i hrane mi je taman

J

jandro

Guest

tomonh kaže:
Jandro ti si preveč u šatoru pil pivce,prinos je bio malo manje 16 t sa 29%vlage,a u katalogu je stavljeno taj prinos koji je bio sa 14% a to je velika razlika,a tako lažu svi skupa...nisam ja ništa pomješal znam da navedu vlagu u berbi a prinos koji je bio sa vlagom u berbi navedu sa 14%
Cjena bude tako kako paše agrokoru i kompaniji

e he volim pivce,istina,a nisam preveč pil jer sam vozil tam.
Uspel sam u bilježnice najti formulu koju koriste kad izračunavaju prinos i ona glasi ovak:
100-14:86 x odvaga:površina žetve x 10000

znači 100-vlaga:86 tu odmah svedeš na 14% tj. odbiješ od prinosa razliku u vlagi.
to množiš sa kilama koliko je nabrano i dijeliš sa površinom koja je pobrana i množiš sa 10000 da dobiješ prinos po hektaru. Čim je površina žetve veća(višem redova i veća dužina) i prinos je bliže stvarnosti.
Tak svi rade i odmah tam ti oni izračunaju prinos sveden na 14 %,nemoguće je drukčije jer onda u formuli nebi bilo ovog
100-vlaga : 86,nego bi se samo prinos delil sa površinom itd...
Tu jednadžbu svi koriste i mislim da sa tim ne muljaju,muljaju onda ak ne važu ni kombajniraju a pokus objave u katalogu,ili ak beru bez publike,al ovak pred ljudima moraju bit realni,a i kuruza sve govori sama na izgled-većini nazočnih,a ono tam u Križevcima je zgledalo jako lepo,kuruza kak gora...

T

tomonh

Guest

Je izgledala,al je dobila tonu gnoja,ph idealan itd
Sto posto je kak sam rekel ,čim je skipal odma je rekel na razglas težinu,nije stigel preračunat,ja studiram na faksu pa nam profesor sve veli...

D

dedek

Guest

Imam pitanje. Jučer sam čuo od jednog tipa o ugovaranju nekakvog crvenog zrna. Dal neko zna kaj o tome? Tip mi nije znao baš objasniti i nezna ko to ugovara i kakvi su uvjeti. :?:

T

tomonh

Guest

to ti ugovara bc crvene kukuruze pajdaš i 354 al navodno samo u slavoniji,neznam dalje ništa,možda sutra saznam

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688

BC 354 iz grupe 360 znam da su urodi zrna odlicni,i sto je bitno da su uz manja ulaganja dobri rezultati.
Komusina je lagana za zaorati za razliku od drugih.
Ako ga ugovaraju samo ga uzmi.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

354 super kukuruz ali nesmiješ ga previše ostaviti u polju jer mu poispadaju klipovi kad malo bolje sazrije.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688

josip123 kaže:
354 super kukuruz ali nesmiješ ga previše ostaviti u polju jer mu poispadaju klipovi kad malo bolje sazrije.
Da to sam i ja cuo od dosta ljudi.
Nesto je slabiji za ishranu peradi,ali je jako atraktivan kuruz :mrgreen:

Ima ga za kupit svuda ili?zna tko

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

jel tko ima iskustvo sa BC462 uzel sam 2 vreče čist za probu

Status