Re: Sjetva kukuruza
tomonh kaže:
Jandro ti si preveč u šatoru pil pivce,prinos je bio malo manje 16 t sa 29%vlage,a u katalogu je stavljeno taj prinos koji je bio sa 14% a to je velika razlika,a tako lažu svi skupa...nisam ja ništa pomješal znam da navedu vlagu u berbi a prinos koji je bio sa vlagom u berbi navedu sa 14%
Cjena bude tako kako paše agrokoru i kompaniji
e he volim pivce,istina,a nisam preveč pil jer sam vozil tam.
Uspel sam u bilježnice najti formulu koju koriste kad izračunavaju prinos i ona glasi ovak:
100-14:86 x odvaga
ovršina žetve x 10000
znači 100-vlaga:86 tu odmah svedeš na 14% tj. odbiješ od prinosa razliku u vlagi.
to množiš sa kilama koliko je nabrano i dijeliš sa površinom koja je pobrana i množiš sa 10000 da dobiješ prinos po hektaru. Čim je površina žetve veća(višem redova i veća dužina) i prinos je bliže stvarnosti.
Tak svi rade i odmah tam ti oni izračunaju prinos sveden na 14 %,nemoguće je drukčije jer onda u formuli nebi bilo ovog
100-vlaga : 86,nego bi se samo prinos delil sa površinom itd...
Tu jednadžbu svi koriste i mislim da sa tim ne muljaju,muljaju onda ak ne važu ni kombajniraju a pokus objave u katalogu,ili ak beru bez publike,al ovak pred ljudima moraju bit realni,a i kuruza sve govori sama na izgled-većini nazočnih,a ono tam u Križevcima je zgledalo jako lepo,kuruza kak gora...