• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
K

kuruzar

Guest
Re: Sjetva kukuruza

dedek kaže:
Vidim da je koruzar Pioneer-ov uposlenik ili pokusar a josip 123 pak je isto to kod kws.

AKO SMO MI POKUSNI ILI ZAPOSLENICI OD OVIH ŠTO SI NAVEO,ONDA SI TI ISTO TO U Bc-u.
Niko nije mislio da ćeš propast ako siješ bilo čije sjeme,razlika ima od-do,ja sam zadovoljan sa ovim i ne sporim tebi da si zadovoljan sa bilo čim drugim,svako ima pravo sijati šta oće,a ja pričam isključivo iz iskustva,samo da ti kažem živim od poljoprivrede isključivo,znači neradim za nikog i nemam pokus niti bi se htio zajebavat sa tim,jer i ovako imam previše posla.
Ovo oko sjetve pokusa se slažem sa tobom,za to treba imati volje i živaca,ni ja ne kužim kak se to nekom hoće...

S

skolan93

Guest

ove godine planiramo posijati i nešto bc-hibrida
točnije 408 b i 492,oboje za silažu
dali je netko sijao te hibride,kako ste s njima zadovoljni,kakvi su vam bili prinosi zrna

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

Ako Dekalb nije ozbiljna firma ili KWS ond neznam tko je.
ako sudit po udiu prodane robe na tržištu ond tavanuša kod pšenice ima jako dobru firmu
isto tako u mađarskoj se svi mogu sakrit pred dekalbom itd .
ako je netko došao prvi na tržište normalno je da se uspio najviše nametnuti ali to neznači da su ostali nitko i ništa .

K

kuruzar

Guest

I ja se slažem sa Vama da su to ozbiljne kuće,al trebaju se dokazat kod nas,jer zajedno drže 1.5% tržišta kukuruza.
Kad se približe bar OSSK nek se onda jave,pa ćemo ih isprobat u širokoj proizvodnji...
Inače u Mađarskoj je Pioneer i Dekalb 1:1,davno je prošla vladavina Dekalba u Mađarskoj,ima sad godina kad ozbiljno padnu,a tamo su oni prvi došli na tržište...
KWS je kod nas i inače jak samo u šećernoj repi,ali kukuruz !?

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

KWS je kod nas najjači u uljanoj repici i tu drži oko 45% tržišta,dok za šećernu repu ne znam jer je ne sijem ali znam da je KWS u u. repici br.1.

D

dedek

Guest

skolan93 kaže:
dali je netko sijao te hibride,kako ste s njima zadovoljni,kakvi su vam bili prinosi zrna

Nemoj štedjeti na silaži, vjerujem da ima Bc novijih i boljih hibrida za silažu. Mada pojedinci tvrde da su im ti stari hibridi najbolji ja vjerujem da se tamo radi o lošijoj agrotehnici pa valjda ti hibridi dobro reagiraju na te lošije uvjete.

D

dedek

Guest

kuruzar kaže:
dedek kaže:
Vidim da je koruzar Pioneer-ov uposlenik ili pokusar a josip 123 pak je isto to kod kws.

AKO SMO MI POKUSNI ILI ZAPOSLENICI OD OVIH ŠTO SI NAVEO,ONDA SI TI ISTO TO U Bc-u.
Niko nije mislio da ćeš propast ako siješ bilo čije sjeme,razlika ima od-do,ja sam zadovoljan sa ovim i ne sporim tebi da si zadovoljan sa bilo čim drugim,svako ima pravo sijati šta oće,a ja pričam isključivo iz iskustva,samo da ti kažem živim od poljoprivrede isključivo,znači neradim za nikog i nemam pokus niti bi se htio zajebavat sa tim,jer i ovako imam previše posla.
Ovo oko sjetve pokusa se slažem sa tobom,za to treba imati volje i živaca,ni ja ne kužim kak se to nekom hoće...

A di si to vidio da Bc-ov uposlenik sije I druge kuće dok vi hvalite svoje favorite kao da je sve ostalo koma. I ako si pratio pokuse i vlage onda možeš vidjeti da je od zadnjih su od zadnjih 5 godina 4 više pogodovale kasnijim hibridima a što se vlaga tiče samo jedna jesen je bila toliko vlažna da je kasila berba, a i tada su kasnie sve fao grupe.

K

kuruzar

Guest

He he he... koja burna reakcija,oladi malo,svako ima pravo za svoje novce sijati i kupovati što želi,šta si se ti naso pogodjen,pa niko ne upire u bc,al kad već pitaš,zna se ko ne važe pokuse ,a piše u katalog rezultate(pokus do Nove godine vani,a vi upišete da je izvagan 20.10.) da ste bar table maknuli(al ljudi sve vide,a prošlo je vrijeme kad se moglo uvalit muda pod bubrege),al kako pošteno i kvalitetno radite tako vam se i vratilo,imali ste monopol,a sad ste tu gdje jeste.
Ali kompleksi su čudo jedno... šta ćeš...
Lanjska godina je pogodovala ranim materijalima,materijalima sa ranom cvatnjom i oplodnjom,koji su tako izbjegli posljedice suše i na kraju sipali više od grupa 500-600,neću ti navest namjerno dva takva hibrida od ovih svjetskih kuća koji su odskakali-čitaj malo i budi u toku,već duže vrijeme grupe 300 i početak 400 sipaju više suhog zrna od 500 i 600(znaš valjda šta znači suhog zrna)...

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Kod mene se sijao dugo vremena bc i omiljen je bio nekad onaj 444 poslje se sijao uglavnom 492 i još neki brojevi za probu. Onda se na tržištu pojavio Pioneer Volga, Stefanija, Florencija, Stira i PR sjemena i pokazao se puno bolji od BC podnašao je gust sklop imao veću biljnu masu od Bc. I od tada se sije Pioneer, za probu je proban i KWS prije par godina ali nije bio ni blizu Pioneeru, Dekalb još nisam probao a mislim da i neću. Za moju zemlju mi odgovara najbolje Pioneer grupe 300 i 400 koji podnosi gusti sklop posijem 80000 zrna na hektar s direktnom prihranom umjetnog gnojiva kod sjetve i u kultivaciji poslje špricanja dobije Kan da ga digne i to je to, a ureu minimalno koristim koliko mogu. Mogli ste vidjeti na slici šta mi je tuča napravila od kukuruza prošle godine a na kraju sam dobio oko 12 tona klipa po hektaru. Što se tiče gubljenja zrna kod berbe nemam baš tih problema možda zato što ja dosta rano berem, a kod berbe u zrnu svi hibridi kukuruza podjednako gube zrno.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804

Ronin kaže:
... Što se tiče gubljenja zrna kod berbe nemam baš tih problema možda zato što ja dosta rano berem, a kod berbe u zrnu svi hibridi kukuruza podjednako gube zrno.

... nema sanse

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008

ja vec 2 godine otkako sam poceo bit glavni oko poljoprivrede doma sijem pioneer na savjet tetka..bio je to 36b08,i super sam zadovoljan,prije je djed sijao bc462 ako se ne varam,stari je na zlatka vukao,ali kod nas su bili neki slabi klipovi,dosta mali...nemam namjere hvaliti svoga konja niti kuditi tuđeg,ali sa istom prihranom na mojoj zemlji pioneer mi je bolja opcija(veci prinos),kukuruz koristim iskljucivo za hranjenje peradi,i nesto sitno za kunice!
ove godine sam uz 36b08 uzeo za probu 37m34 i 36p85 pa cemo vidjeti kako se ponasaju i ovi drugi...htio sam probati i sa kws-om,ali nisu imali taj koji sam htio,a danas sam bio u kupnji i onda mi se nije dalje trazilo...ja također ureu ne koristim,mozda cu ove godine ,ovisi o stanju financijskom...na hektar cu u sjetvi baciti 300kg 15-15-15,i toliko KAN-a u kultivaciji...tako radim vec dvije godine i imam dobar prinos,meni je dobar prinos taj da nemoram kupovat kukuruz,tj da mi ne fali preko godine...o tonazi necu,jer nemogu odokativno procjenit koliko imam ,jedino kada sve izrulim znat cu koliko sam izrulio:)

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581

dedek kaže:
skolan93 kaže:

Nemoj štedjeti na silaži, vjerujem da ima Bc novijih i boljih hibrida za silažu. Mada pojedinci tvrde da su im ti stari hibridi najbolji ja vjerujem da se tamo radi o lošijoj agrotehnici pa valjda ti hibridi dobro reagiraju na te lošije uvjete.

Slazem se sa navedenim,mi sijemo 408b i 492 i oba daju solidne prihode i u skromnijim uvjetima proizvodnje.
Imas puno kvalitetnijih hibrida za silazu

S

skolan93

Guest

nismo dugo vremena sijeli bc nego samo pioner,

zadnje od bc šta smo imali su bili upravo ti hibridi i bili smo jako zadovolni

koji bi bili bolji hibridi od ova dva

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Kićo ja ne gubim puno zrna u berbi u klipu nije to ništa strašno jedne godine više jedne manje ovisno o suhoći i zrelosti i uvijek berem što prije mogu, a kod berbe u zrnu neznam dugo već planiram pokušat to pa nikako meni je nekako logićno da tu podjednako zrna ode od bilo koje vrste.

D

dedek

Guest

skolan93 kaže:

nismo dugo vremena sijeli bc nego samo pioner,

zadnje od bc šta smo imali su bili upravo ti hibridi i bili smo jako zadovolni

koji bi bili bolji hibridi od ova dva

Ako trebaš jeftiniju silažu probaj 566 a umjesto 408b meni je izgledao puno bolji 418b, iako velim ja ne radim silažu osobno nego pomažem frendu a on je imao ta dva hibrida plus 572 i silaža je izgledala jako dobro.

D

dedek

Guest

kuruzar kaže:
He he he... koja burna reakcija,oladi malo,svako ima pravo za svoje novce sijati i kupovati što želi,šta si se ti naso pogodjen,pa niko ne upire u bc,al kad već pitaš,zna se ko ne važe pokuse ,a piše u katalog rezultate(pokus do Nove godine vani,a vi upišete da je izvagan 20.10.) da ste bar table maknuli(al ljudi sve vide,a prošlo je vrijeme kad se moglo uvalit muda pod bubrege),al kako pošteno i kvalitetno radite tako vam se i vratilo,imali ste monopol,a sad ste tu gdje jeste.
Ali kompleksi su čudo jedno... šta ćeš...
Lanjska godina je pogodovala ranim materijalima,materijalima sa ranom cvatnjom i oplodnjom,koji su tako izbjegli posljedice suše i na kraju sipali više od grupa 500-600,neću ti navest namjerno dva takva hibrida od ovih svjetskih kuća koji su odskakali-čitaj malo i budi u toku,već duže vrijeme grupe 300 i početak 400 sipaju više suhog zrna od 500 i 600(znaš valjda šta znači suhog zrna)...

He,he, he ako je to tebi burna reakcija nisi se ti nagleda bure. Ipak si Pioneer-ovac čim si se našo tako pogođen mojim odgovorom.Čak i ta priča o tome kak sipaju 300 i 400 grupa je Pioneer-ova :twisted: Neznam zašto im je onda u Ameriku najprodavaniji hibrid B23 koji je fao 600(ma što ja tebe uostalom učim ti ionako to najbolje znaš)
A za pokuse sam ti već reko da mi se j....
Znam kao i ostali članovi foruma što znači suho zrno nego ti možda zaboravljaš da i mi ostali sijemo kukuruze i da smo sve isprobali pa nam više nemožete prodavati maglu sa svojim pričicama.

T

tomonh

Guest

TI pokusi nisu mjerilo a i sve ono kao pod suho zrno je laž,to su prinosi vlažnog u berbi
Primjer sa pokusa 2008. u VGUK B23 prinos malo manji od 16t/ha sa 29% vlage,da skineš na 14% moraš oduzet 15% a i više uzmu na silosu 16t -15%=13.6T a u katalogu je bio prinos 16 t suhog zrna naveden.
ako nevjerujete provjerite u lanjskom katalogu...mislim tako da i druge kuče lažu...
Znam da su pioner izbacili sa komparativnih pokusa u VGUK jer su se žalili kad je bio bolji drugi hibrid da je on imal bolju zemlju i slično,a nije...

J

jandro

Guest

E dećki moji kaj vi raspravljate,pa nemreš verovat,kaj vas plaćaju ti pionirci i becejci kad se tak ložite na njih.
Ni njihovi terenci se tak ne pljuju,to su više manje normalni ljudi,koji danas rade kod jedne kuće a posle bi mogli dojti u drugu,kak je onaj jen Međimurec bil u Pioniru promotor pa je posle otišel u Dekalb,pa u Bc,sad neznam jel je još tam il je sad kod kog drugog,al falil je one u kojima dela,a kudil druge i tak redom,pa kak da takve ozbiljno shvatim.
Dedek ti se jadiš kak da delaš u Bc-u,a Pionir ti se jako zameril,a kukuruzni kak da ne želi probat ništ osim Pionira.
A mislim da je taj B23 u prodaji samo u Hrvatskoj i Srbiji,tak da je dedek pomešal nekaj.
A tomonh poglej sve te komercijalne kataloge svih kuća,svi oni navedu koja je vlaga bila u berbi i koji je prinos suhog zrna,znaći odbiju od prinosa i svedu na 14%,bil sam na tom centralnom danu polja pionira u KŽ na VGUK,a bil sam i na Dekalbovom pokusu i KWS-ovom i dali mi ljudi formulu za izračun prinosa sveden na 14% vlage,ali moraju napisati sa kojom vlagom skidaju pokus,tak da nisi dobro skužil stvar,a taj B23 je imal taj prinos o kom prićaš svedeno na standardnu vlagu...
Inaće najbolje FAO grupe za suho zrno,znači ko suši su 300 i 400,bar za naše područje,kaj mi znaći da grupa 500 naspe tonu više ak moram dati dve tone više za sušenje,mislim da smo to svi skužili.Kolega "Kuruzni", ma jebe mi se kad on cvate i kak se pari,sam mi je bitno da mi sušara ne skuri 100 litri loža više,a pak ti "dedek" ak misliš da je dobro sušit grupe 500-600 onda ti suši,meni je skupo,a ova godina ak bu ovakva do kraja,neznam kakve vlage budu. Dećki moji preveć vi teorizirate,a to u ovakvoj krizi ni dobro...Dost bedaćosti,odite na pivce za živce...

M

marinko

Guest

Momci jedno pametno pitanje,ma pusti sad ko što sije!!!
Kolko planirate zaradit-popušit sa kukuruzom,koja su predviđanja za jesen,jel opet pušiona ili
mali oporavak,jer ja se nečem velikom ne nadam.
Možda ko ima kakve statistike,prognoze...?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh