OPG HORVAT
Član
- Tu od
- 24 Ožu 2011
- Poruka
- 696
Jutro ili ral kak se kod nas mjeri zemlja meni na ral ide vreča od 25000 zrna ..
STA TI SIJEŠ KUKURUZ NA RAZMAK U REDU 32 cmm
Jutro ili ral kak se kod nas mjeri zemlja meni na ral ide vreča od 25000 zrna ..
Ove godine ce bit nesto malo veci razmak, 21-23cm.
Valjanje sam radio prošle godine na pol zemlje kukuruza kaj sam imao.Mi sijemo i na 25 za klip, jedino za silažu 21-23.
Kakvog ste mišljenja o valjanju kukuruza??
Jel može naškoditi pri nicanju i dali se može kakva pokorica napraviti zbog toga??
Jel može pomoči protiv isparavanja vlage iz zemlje?
Valjanje sam radio prošle godine na pol zemlje kukuruza kaj sam imao.
Malo je kasnilo nicanje nekih par dana na povaljanome,nekih drugih razlika nisam vidio u odnosu na ovo gdje nisam valjao..
A meni nekaj pada na pamet da ove godine sve povaljam, kakti da zatvorim zemlju zbog isparavanja vlage...neznam ni sam. Čekam vaša mišljenja.
Pa kod nas još ni rode nisu došle u selo,znači bit će još zime,rano je za sijetvu kukuruza.Prevelika su ulaganja u sijetvu da bi reskirao.To mogu ljudi koji siju par jutara,al tko sije više sigurno mu se ne isplati reskirati.Ja sam uvijek sijao poslije 15.4 i uvijek je bilo dobre kuruze.
istog sam mišljenja,sve do prvog maja ide jer su jeseni tople i suhe postale.za berbu ima dosta vremena.vlaga je sad bitnija.
Pozdrav, što stavljate od umjetnog gnojiva i u kojim količinama po hektaru, mene konkretno zanima što da od umjetnog stavim u sijačicu.. ima tko kakav savjet??
mike, pogrešno objašnjavaš, u sijačici je dovoljno 150 kg/ha 15-ice, a ostalo zatanjurati,mlada biljka je kao dijete, dadeš joj gnojivo uz stabljiku i ona će jako brzo rasti dok ne pojede sve gnojivo, i budući da joj je sve bilo na par cm, nije se trudila razvijat korijen u dubinu i širinu, i kad joj je potrebno za razvoj klipa gnojiva više nema, i slab korijen ne pronalazi niti vlagu, za razliku od gnojiva koje je zatanjurano ili zaorano, te biljka širi korijen prema vlazi i gnojivu koje je udaljeno od stabljike.sad ti ide KAN i 15-ica,do 500kg/h...možeš više 15-ice,a KAN u prihranu...količinski koliko imaš love ova količina gore je gornja granica(mislim da sijačice nemru biše izbaciti),al ak imaš para i više nebude nikakva pogreška...:mrgreen:
...ja osobno nebudem išel ni približno sa tim količinama,ali zato je gnojeno sa gnojnicom...