kaj nije najbolje na analizu tla pa onda dodavati kako i fali?
a ionako se gnoji kako tko ima financijskih mogućnosti,kaj ne?
s jedne strane ako bude sušna i jadna godina,žali bože novaca utrošeno u NPK ili PK.
a,gle,kad bi na to gledali,žali bože zraka što ga dišeš,kad buš ionako umro...
kad bi mogli znat kakva će biti godina,seljaci bi bili najbogatiji ljudi u državi,a još kad bi znali što će ove godine imati dobru cijenu...
nebi bilo zanimljivo
znam,samo velim,ljudi se zamaraju stvarima a ne racunaju na jos neke stvari koje ih mogu zadesiti...
tak da velim,baci gnojivo koliko mozes i kakvo mozes i nadaj se dobroj godini pa sta bude,sad jel bude 400kg 7ice ili 300kg 15ice i 150kg uree vrijeme ce pokazati...
druga stvar je ko kalkulira sa velikim površinama,tu su ipak drugacije cifre u igri,pa 100kg manje po hektaru na 100+ hektara donosi ogromnu uštedu u novcima!
Jel tko gnoji kukuruz sa vukovarskim umjetnim gnojem, kako se pokazalo, i koje su cjene, imam neku ponudu pa me zanima.......
Jel tko gnoji kukuruz sa vukovarskim umjetnim gnojem, kako se pokazalo, i koje su cjene, imam neku ponudu pa me zanima.......
Topivost ova dva gnojiva je ista, jer je oblik fosfora i kalija isti u oba gnojiva, razlika je samo u koncentraciji (15-15 naspram 20-30).
Načelno, 15-tica ide prije sjetve/u sjetvi zbog dva razloga:
- veća količina dušika koji će kukuruz iskoristiti za početni porast (onih 7% iz jesenske gnojidbe, preko zime je u potpunosti ispran, i od Petrokemije bi bilo korektno da za jesenski gnojidbu (za kukuruz) prodaje 0-20-30)
- zbog fosfora, kojeg u 15-tici ima 15% i koji se djelomično iskrištava u prvim fazama rasta kukuruza (onih 20% iz 7-20-30, koje je dodano u jesenskoj gnojidbi je gotovo potpuno neiskoristivo za kukuruz u proljeće. Da se ne ponavljam, ima tu priča što se događa sa (SKUPIM) fosforom koji se dodaje u jesenskoj gnojidbi za jare kulture http://www.gnojidba.info/gnojidba-ratarskih-kultura/upotreba-startnih-gnojiva-u-gnojidbi-ratarskih-kultura-i-dio/
:icon_pidu:
sije li itko bc 282, 304, 306 i 354 kakvi su
Vukovarsko 15-15-15 ja plaćo 418kn