nisam prvi vlasnik šprice,ali mislim da su orginal!
pa kultivatorom možeš očistiti jedio ulice,a drač i trava kaj je u redu između kukuruza možeš jedino riješit prskanjem ili kopanje...
Ja se držim prihrane samo kultiviranjem tj. preko korijena. Nemam povjerenja u folijarno..čini mi se kao šminka kratkog vjeka...nabildane stabljike s slabim korijenom..i evo rezultat nakon vjetra:
To si ti montiro ove bakrene šprice ili su original na toj konstrukciji?
Lp cros!
Istina je da imaju kuglične ležajeve na točkovima, u ovih 7-8 godina koliko imamo taj kultivator samo je jedan točak otpao i popravak je koštao cijelih 40 kn za dva ležaja, na točku koji pokreće kutije za gnojivo su plastične čahure i one su nam otišle ove godine ali ih nismo zamijenili, lanac koji pokreće gnojivo do sad je pucao 2 puta prvi put prije 2 godine znači imao je 5 godina i budući da u trgovini u kojoj smo ga kupovali nije bilo 8 B lanca stavili smo 8 A i on je puko ove godine, a ove godine sam kupio 8 B koji je koštao 180 kn, taj lanac smo samo jednom došpanali nakon što je okultiviro 70 ak jutara ove godine. Nema ulagače nego posipa uz red kukuruza i zemlja zatim zagrne gnojivo, ne vidim tu lošiju izvedbu nego kod olta, a ni kukuruzi mi nisu lošiji nego prije 8 godina kad smo koristili 4 redni oltov kultivator,meni taj kultivator baš i nije neki......ja ga nebi kupio, jer na točkovima ima kuglične ležajeve koji često odlaze, pa otpadne točak, trebali su napraviti čahuru.......ležajevi i kučišta kod točka koji pokreće kutije za gnojivo, također loše, dugačak lanac, koji nerjetko puca, loša kučišta ležajeva, nema automatski spaner lanca kao olt, nego se mora stalno kontrolirati i zatezati......nema ulagače u zemlju za umjetno, kao olt, nego prosipa ga po zemlji.......itd itd
Još samo da napišem i agrotehniku (koju sam većinom usavršio čitajući ovu temu na forumu :8): ):
Jesensko oranje bez gnojiva, zatvaranje brazde u rano proljeće (ove godine nije bilo moguće), 2 prohoda sjetvospremačem (nikakvo tanjuranje i zatrpavanje jaraka i ostale gluposti koje su samo trošenje goriva), sjetva uz 300 kg/ha gnojiva 15-15-15 bačeno sa sijačicom i 100 kg/ha UREE bačeno prije prohoda sjetvospremača, prskanje kontaktnim sredstvom protiv trave - EQUIP mi se pokazao vrhunski na jako zakorovljenim tlima, i kultivacija sa cca 200 kg KAN-a. U prošlogodinjoj suši za mene dobitna kombinacija uz minimalna ulaganja i prinos preko 8t/ha! :icon_razz:
Trebam hitno pomoć. Na komadu od 1,5 ha kukuruza imam par fleka gdje je kukuruz znatno niži i blijedo zelen. Da li bi to bilo od vlage pošto su to kao manje depresije, ili zbog nerdostatka nekog miktoelementa. Nešto sam tražio od čega bi moglo biti pa neki autori spominju i cink kao važan element. Tko je probao taj cink i kakva su iskustva.