• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2013.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Mireek

Član
Tu od
6 Ruj 2011
Poruka
390
Kak sam rekel........

"Nove pšenice ima toliko da se jedan dio koristi kao stočna hrana što predstavlja konkurenciju kukuruzu. U takvim situacijama tržište pšenice i kukuruza se ponašaju proporcionalno, tako da je cijena kukuruza pala za 13 posto i izjednačila se sa cijenom pšenice, objašnjava se u izveštaju Burze"

M

MOCO

Guest
ma majketi kak su pametni ti s burze!

a kolko su oni pridonijeli cijenama, o tome nećemo?

1. Ne troše ljudi pšenicu za stoku zato što je ima previše, nego zato što nemaju kukuruz!!!
2. Pšenica nije adekvatna zamjena za kukuruz u stočarstvu!
3. Kukuruz je preskup i stočar ga ne može platiti sa svojim prihodima!
:icon_hang:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Repromaterijal u grubo 4000 kn i još zakup zemlje i osiguranje oko 800 kn hektar
Zakup 800 kn po ha ili osiguranje? Kod nas je zakup od ove godine 1000 kn po jutru ili oko 1700 po ha. Polako se razilazimo sa vlasnicima i obradjivat cemo svoje a idioti koji dizu cijene nemaju ni svoj kombajn kao ni pola drugih strojeva. Brzo ce se isti vlasnici vratit nazad nama.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Sve kuzim kolega podravec,samo Nitko nije napisao iznos amortizacije i vlastitog rada.
Na poticaj gotovo da ni ne racunam!

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Osiguranje je oko 180 kn a zakup prosjek 600-700 kn
Najgore je kaj 3 tjedna nenajavljuju neke oborine tako sam gledal.
Jučer je kolega Slovencu prodo psenicu i kaže frajer da bu kuruza plafon 150 eura samo manje...
I da nagodinu nebude bolja cjena pšenice.
3 zadnje godine su bile loše i nevjerijem da jedna godina nadoknaditi 3 loše.
Malo i špekulacije, kaže taj Slovenac da su ga iz Agrokora zvali i rekli da kaj se mjesa na naše tržište da podiže cjenu psenici...

Mireek

Član
Tu od
6 Ruj 2011
Poruka
390
To za slovenaca i Agrokor sam i ja cuo, vele da su mu se cak i prijetili, al ovog to bas, sva sreca i ne j**e previse, a ovo za 150 €, to je nekih 1, 10 kn/kg, ja bi bio osobno zadovoljan........

Tak da reci i spekulacije se pozlatili i tebi i njemu!!

shteva

Član
Tu od
2 Sij 2012
Poruka
66
Takve ja zovem vikend poljoprivrednike,koji bi za jednu godinu zaradili milijone na poljoprivredi pa ne zarade ništa pa odustanu pa opet za koju godinu nešto probavaju,pa im nije jasno kako netko od toga može živiti.

A ****** majku kad me se vuce za jezik , evo brojki : prosle godine 1/2 ha kukuruza , 2500 kg , prodano po 2.1 kn.

Ostatak posadjen kod bake koja hrani tri prasca , nesto kokosi i pura tako da tamo neznam tocke brojke.

Od ostale poljoprivredne proizvodnje imamo 1 ha vocnjaka jabuka , i 2 ha bozicnih drvaca. Nebih rekao da je to bas vikend poljoprivreda. nazvao bih je prije dopunskom poljoprivredom. Osim te kuruze , to se vise sije jel stari ne zeli da mu raste trnje po zemlji a za bozicna drvca nije.

Zaboravih, ove godine smo spakirali i 320 bala sijena po 20 kg, to me isto zivo interesira kak ce proc, ukoliko cijena bude i 30% manja od proslgodisnje , ispada da se vise isplati pokosit i zbalirat sijeno nego sijat psenicu na istoj povrsini kaj je smijesno.

matijas311

Član
Tu od
19 Tra 2010
Poruka
243
A ****** majku kad me se vuce za jezik , evo brojki : prosle godine 1/2 ha kukuruza , 2500 kg , prodano po 2.1 kn.

Ostatak posadjen kod bake koja hrani tri prasca , nesto kokosi i pura tako da tamo neznam tocke brojke.

Od ostale poljoprivredne proizvodnje imamo 1 ha vocnjaka jabuka , i 2 ha bozicnih drvaca. Nebih rekao da je to bas vikend poljoprivreda. nazvao bih je prije dopunskom poljoprivredom. Osim te kuruze , to se vise sije jel stari ne zeli da mu raste trnje po zemlji a za bozicna drvca nije.

Zaboravih, ove godine smo spakirali i 320 bala sijena po 20 kg, to me isto zivo interesira kak ce proc, ukoliko cijena bude i 30% manja od proslgodisnje , ispada da se vise isplati pokosit i zbalirat sijeno nego sijat psenicu na istoj povrsini kaj je smijesno.
to je već ozbiljna proizvodnja

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Sve kuzim kolega podravec,samo Nitko nije napisao iznos amortizacije i vlastitog rada.
Na poticaj gotovo da ni ne racunam!

iskreno neznam kolki je iznos amortizacije, to ti sve ovisi kakve si sreče s karovima, a i ovi moderni traktori nakon 10 000 radnih sati večinom moraju na generalku ili moraš uzeti drugi, a neznam osobu koja se bavi poljoprivredom i računa svoj rad

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
To drugu Todoriću bude sad najviše smetalo .još ako se ljudi uspiju organizirat da mogu prodat izvan granice,jer todorko drži cijelu vlast i poljoprivredu za jajca,sad kad mu počne slabiti utjecaj možda pukne pa se ubije,uglavnom više pojedinci na Hrvatskom tržištu ne budu diktirali cijenu kukuruza ni bilo čega samo da se to malo posloži i stranci uvide da Hrvatska ima kvalitetan proizvod koji ne bude nitko podcjenjivao jer hrana je svugdje u svijetu deficitna

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
bome neznam kud bi došel da računaš svoj rad,a i amortizacija se ne računa baš,ajd jedino gorivo...dobro je dok nema nekih večih kvarova ,pa se nabere... dobro je barem dok dobiš poticaj donekle,pa da pokriješ sam sebe,uloženo-dobiveno..nego vrag je dok niti ne pokriješ troškove,ali i to se prebrodi 1,2 godine,ali dok ih je više za red onda nemože se više tak raditi...

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Čuo sam da bi početkom tjedna Agrokor trebal izaći sa cijenom pšenice.
Priča Slovenac Vozac " Gospodo samo nemojte prihvatiti euro jel sve je poskupilo 100 %
Ja velim samo da nebude puno ispod kune...
Već bude nekako...
Veli moj otac" stedi se dok se ima a troši se dok se nema" ali većina nas radi naopacke.

shteva

Član
Tu od
2 Sij 2012
Poruka
66
Jel netko procuavao / citao / ima iskustvas navodnjavanjem kukuruza.

Tj.koliko je to ekonomski opravdano ove godine, kolko prosle kad je bila strasna susa.

Pretpostavimo da izvor vode imate u blizini i opremu, zanima me dali bi dodatni prinos pokrio cijenu potrosenog goriva.

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
kolko sam čul od jednog poznanika,isplati se navodnjavati kukuruz,ali na pregornim površinama,a gdje je dobra zemlja i ne baš previše...jer na dobro zemlji dobi nešto malo viši prinos,nego bez navodnjavanja,ali na losijoj zemlji se pozna dosta razlika u prinosu..tak mi je bar on prical kak je nejmu uspjevalo...

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
To za slovenaca i Agrokor sam i ja cuo, vele da su mu se cak i prijetili, al ovog to bas, sva sreca i ne j**e previse, a ovo za 150 €, to je nekih 1, 10 kn/kg, ja bi bio osobno zadovoljan........

Tak da reci i spekulacije se pozlatili i tebi i njemu!!

Ako je to istina i ako se to može dokazati trebalo bi to sve dati novinarima,pa šta on misli,od nas seljaka viječno raditi budale!Kukuruz je to odlična cijena ako tako bude,samo se bojim da se gospodin todorić ne uvrijedi sada pa nam i za kuruzu da neku smiješnu cijenu,recimo 0.60 kn/kila

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Slovenac je reko plafon 150 eura samo manje...
Nista još nezna dal da proba ugovoriti kaj na zeleno.
Veli da rade bu platio vise u jesen nego da sada se zaleti sa visokom cijenom i popusi...
Jučer me kolega zove i veli da Rwa nudi 0.95 kukuruz a 2.60 za soju na zeleno

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Zakup 800 kn po ha ili osiguranje? Kod nas je zakup od ove godine 1000 kn po jutru ili oko 1700 po ha. Polako se razilazimo sa vlasnicima i obradjivat cemo svoje a idioti koji dizu cijene nemaju ni svoj kombajn kao ni pola drugih strojeva. Brzo ce se isti vlasnici vratit nazad nama.

1000kn po jutru......uskoro i kod mene takva cjena, sada je kako navodiš 600-700kn.......al ljudi koji daju zemlju u najam, kažu, što ti je 600kn za cjelu godinu, njima će uvijek biti malo, a nama puno......neznam koliko bi ja ponudio, jer trebam zemlje.....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
400 kn najam po rali/jutru uvrh glave.

Nek si probaju sami radit zemlju, nek ulože i nek imaju doab urod pa nek na kraju izbroje sve troškove i vide kolika im je zarada.
Kladim se da nema ni 400 kn zarade jedan takav koji nma pojma obrađivat zemlju, a ima ju u posjedu. Tako da mu je tih 400 kn najma uvrh glave, nit oro, nit kopo. Eto toliko ja plačam najam.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh