MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,311
Ja sam isto išao u Čakovec i tamo su svi kukuruzi totalno izgorjeli
Gdje je moguće treba neko navodnjavanje, ako ništa drugo, par cisterni pustiti pa nek teče, barem se malo snizi temperatura,
Z Palinovca sam..Od kud si Marko? Prošlu nedelju dok sam išel ujutro s posla iz Ivanovca, tu na ulazo u Ivanovec od Čakovca, kukuruz je bil još malo zeleni, u ponedjeljak poslepodne je siliral taj isti kukuruz zgorel je doslovce kroz noč, kompletno žuto, katastrofa!
suši se suši polako bez navodnjavanja,a na pregorima tolko kaj nekaj i ima...a kolko vidim ima i u @ šananinom kraju su se počele sušit polako,nema vlage...sad bar da padne neka dobra kiša ,ali i to bi več teško spasila...
ma nega ti spasa niti ovak,makar sam ja čistamce v kotu između drave i mure,i tu jbmu slabo curi i desc,dok npr. v cakovcu je cela ploha,a prinas nikaj ili nekaj malo i slabo...a voda mi je 3 metra ispod površine ...
Ja sam uzeo KWS DECO 12 vrečica u agronomu i ispala me vrečica 314 kuna bez PDV-eja.
Kaže mi kolega da je dobar kukuruz,i ima zaštitu od zemljišnih nametnika.
I sad zamisli da daš 15-tak parcela od 400 do 800 čhv koje su dobre kvalitetom, za komad od 6 Ha, koji ti je cjeli u pijesku, i nemaš nikakav prinos! Nema tog navodnjavanja koje bi ti se isplatilo na takvoj zemlji. Za kukuruz treba tvrda koja drži vlagu, onda ima i od navodnjavanja nekaj.
Lako je pričat dok imaš večinu dobih zemlja,a kaj bi rekao da ti je 70% parcela šljunak???...Eh nebi se vi snašli na takvim tlima...
Navodnjavanje spašava bilo kakvo tlo,sve je bolje nego se prepustit suši..
Kakav ti je klip na DECO? Mi smo uzeli jednu vrečicu toga i izgleda da čemo požalit jer klip je mali,a stabljika skoro 3 metra.