• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2014.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Imaš ih na svakom koraku gdje u tražilicu upišeš mjerač vlage. Samo što su cijene jako solidne da ti za njega treba bar dvije tone kukuruza.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Da...... nasel sam jednog u Ferencaku .... sitnica od cijene .... 2999 kn

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Decki, decki ... Kaj se ljutite !?
Nemojte im prodat i slus ... Nak si misle kaj budu onda !?

I ja isto tako mislim, zašto raditi na nula kuna? Mislim da onaj tko ima za posijati 20, 50, 100 ha kukuruza ima i za sušaru i za silose, starih duhanskih sušara ima za kupiti za razliku cijene suhog i mokrog kukuruza na 2 hektara... Mene proizvodna cijena kukuruza izlazi oko 50 lipa i nepada mi napamet ga dati za 60 lipa :s:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
I ja isto tako mislim, zašto raditi na nula kuna? Mislim da onaj tko ima za posijati 20, 50, 100 ha kukuruza ima i za sušaru i za silose, starih duhanskih sušara ima za kupiti za razliku cijene suhog i mokrog kukuruza na 2 hektara... Mene proizvodna cijena kukuruza izlazi oko 50 lipa i nepada mi napamet ga dati za 60 lipa :s:

Je, al ja sam zbog tog razmisljanja "dobil po nosu" :p:

Evo došao za tjedan dana prekjučer. Isti ko i Wile. U Americi se samo sklapa. Sa carinom me izašao 1900 kn. Ovi za 60 dolara prošo budeš 500 kn jeftinije, ali ovaj je ipak ozbiljan, a i ovi su za mjeriti samo u silosu.[/QUOTE]

Kaj se meni to isplati za jedva jedni ral kukuruze ??
Da sam ozbiljniji ratar kupil bi takav !

Posljednje uređivanje od moderatora:

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Je, al ja sam zbog tog razmisljanja "dobil po nosu" :p:

Ma pa samo treba biti profesionalan i realan, pa u svakom poslu ima rizika. Zbog toga i otkupljivači daju malo, a mi "mali" nemamo kuda s njim i onda oni to obilno iskorištavaju pa ucjenjuju s cijenom. Inače ove godine imam oko 6 ha kukuruza i planiram oko 40 tona pobrati, za skladištenje će biti kombinirana metoda (većina u čardake) jedan mali dio za probu u sušaru pa i mene jako zanima nekakav barem priručni vlagomjer.
Neznam dali je već neko prije komentirao ovu kantu, dali vrijedi ičemu? Cijena je stvarno simbolična. http://www.ebay.com/itm/Digital-Gra...K_BOI_FarmingEquipment_RL&hash=item1c33f52eba

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Cijena je pristupacna, ali kak se s tim radi ? Vidio sam aparate u koje stavis zrno, okrenes cep par puta i to je to.
Ako ima koji nacin, drugaciji, ubadanjem u zrno ??!
Netko zna !!

matijas311

Član
Tu od
19 Tra 2010
Poruka
243
Prošle zime sam ja takav kupio, ako ti vlaga nije bitna u 1% može proći.

Što se tiče cijene i prodaje kukuruza, lako je biti pametan s 5-10 ha kukuruza to spremiš u čardak ili ti ga koš, po meni cijena od 0,60 kn/kg za 30% vlage i neće biti katastrofa. Prošle godine smo prodali s vlagom 30-35% po 0,80 kn/kg, a prinos je bio blizu 10 t/ha na 60 ha. Ove godine imamo 70 ha i ako bude približan prinos neće biti tako loše uz uvjet da cijena ne bude manja.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Samo kaj nece svugdje biti 10 tona prosjek ima depresija kaj je voda pojela itd sve to utječe na prinos.
Tak smo svi puni love i cvjetaju nam ruže da sad krećemo graditi silose a nemamo ni za naftu...

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
@matijas
Ovo je mjerenje " izvana " . Koliko je to relevantno u odnosu na " slomljeno " zrno koje se mjeri izbutra !? ( nadam se da nije komplicirano pitanje !? )

matijas311

Član
Tu od
19 Tra 2010
Poruka
243
Nije tako precizno, zna pokazati manju vlagu za 1% to sam se uvjerio u žetvi pšenice ove godine, pokaže mi vlagu 13% kad odvezem na silos tamo bude 14% :) . Preciznije je kad elektrode gurneš dublje u masu, iako neki tvrde da možeš samo prisloniti elektrode na zrno klipa kukuruza i da možeš vidjeti vlagu klipa.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Ma bit ce ko grom za te novce, a taj 1% je, u mom slucaju, zanemariv ....

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Mislim da su koliko toliko relevantni ovi vlagomjeri sa posudom. Za ove sa elektrodama trebalo bi u posudu koja je bar do pola elektroda staviti zrno kojemu se želi izmjeriti vlaga. Ali sve je to nebitno jer se u Zagrebu i široj okolici u idućih 15 dana predviđa preko 100L/m2 kiše. I kada se bude mogao brati možda bude prirodno suh. Zanima me da li ima netko u krugu 50km oko Zagreba da može reći kada će moći beračima u njive a da ne napravi kolotečine do koljena.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
Kompa imam ja, pola mojih oranica su šudrovate i jučer sam brao sa kombajnom malo za svinje da im zmješam malo friškog kukuruza a moalo starog i ništa ne propada, kombajn je bio claas dominator 76 i ima ti negde oko 13t prazan... al nije to problem nego je problem kaj kuruza koja je grupa 200 i sijana je 9.4. nije ni malo suha tak da od sramote nisam ni isel mjerit u mlin vlagu da mi se nebi smijali...(sam sam kriv kaj se kuruza ne suši je sam malo pretjeral s ureom ove kodine, što na kultiviranju što na sjetvi).... tak da ce s beračem ići još nekak, a ova druga polovica oranica di je uvjek blato o tom ne želim ni ramišljat...

Posljednje uređivanje od moderatora:

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
Ja sam danas uterao kombaj u njivu,i odmah upao,teren ravan,kanali svuda okolo ali svejedno...jedva se izvukao i parkirao! a od sutra opet kiša kiša i samo kiša ;) Neću ni izlaziti iz stana neko vrijeme.. samo se sekiram kada vidim situaciju :mur:

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Gledam juce i danas po Italiji kombajni sve u šesnaest skidaju kuruzu čak sa sleperima se voze po polju a kod nas nemos ni traktorom

Novajlija

Član
Tu od
8 Sij 2014
Poruka
325
Da se pohvalim kod mene je Kupa lijepo ušla u kukuruz i baš me zanima šta će biti sad od toga svega.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh