• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
Zato i ne volim tandemke, uz jos par razloga.

Taj podatak o teretu ce nam morat otkrit vlasnik.
Kad bi svaku manu proizvodaci placali svi bi propali.
Polako, hajdmo detektirati razlog, uzrok - zašto.

Razgovarajmo molim te i idemo baratati činjenicama.
(Kao referencu da navedem da smo, dok sam radio "u firmi" iz Njemačke uvezli rashodovani rabljeni obradni centar, s dva izmjenjiva stola, za malo manje od 100.000 EUR-a. Kod puštanja u rad smo skužili da kod izmjene stolova, na jednome nastaje poplava hidrauličnog ulja ispod stola, ali na prvi mah nitko živ nije znao odakle i zašto. Uprava firme prvo nije dala da sami radimo defektažu i popravak, angažiran je bio vanjski specijalizirani servis. Nijemci su nam za popravak nudili drugi "stol" za ni manje ni više 50.000 EUR-a, ali i njima je bio preskup pa su stroj kao neispravan prodali nama. Da ne duljim, nakon višemjesečnog pokušaja defektaže i popravka vanjski je servis ODUSTAO. Uprava nije dala da se kupi pre-skupi stol.
Dobili smo "mi iz održavanja firme" odriješene ruke.
Jedan se naš kolega zatvorio na stroj, sjeo na stol i pustili smo ciklus - bez alata. Uočio je odakle pršti "uljna magla", na šeširičima klipova za indeksiranje stola. Napravili smo / istokarili i zakalili nove. U Gumiimpexu izradili nove gumice, brtvila. Trošak je bio par stotina kuna, ne računamo svoj rad. Primili smo "pohvalu i naklon Uprave", kolega je dobio i novčanu stimulaciju, Nijemci nisu mogli vjerovati, ja sam otišao u penziju, stroj je ostao raditi punim kapacitetom. Sve ovo sam ti napisao da ti ukažem da znam konstruktivno razmišljati, ako treba može i inovativno....)
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
Zato kaj kod skretanja prvi kotač zagrize i zadnji uvijek malo nastrada.
Pogledaj nekad slepera kaj mu zadnji kotač na prikolici radi i kakvu crtu ostavlja.
Nagledao sam se kamiona, prikolica, prikolica s jednom, s dvije, ili onih s dodatnom osovinom itd. U penziji sam, ali nisam se nagledao sfrkanih šasija. Oprosti - samo sam iskren.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,976
Ma znam ja da si se nagledal i da kužiš problematiku.
Ja sam samo htel reči da su ove gume s njuskala širje možda i duplo od onih na prikolici (logički, sama osovina ima veču nosivost) i da bolje love pa sam u zafrkanciji napisal da ako stavi dvije takve osovine s takvim širokim gumama bude usukal šasiju ;)
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
Bio je svojevremeno ZJ natuknuo da su i drugima pucale osovine na tom tipu prikolice. Ja se samo tehnički pitam - zašto.

(Nama je dok sam to radio došlo do samozapaljenja nekoliko NOVIH tehničkih borbenih sredstava. Ja sam par dana iza takvih ekstremno opasnih slučajeva ronio ispod njihovih Mercedes motora 320 KS, pa ispod transmisije, pa ispod kupole, pa.... i onda skužio da se na svima to događa tamo gdje snop "negorljivih" žica / kablova prelazi preko lule auspuha Webasto uređaja. Sve sam te žice doštuka cca 20-30 cm i povukao po podu sredstva. Za par tjedana sam se našao kod proizvođača, u krojačnici instalacija i samo su me blijedo gledali i slušali. Kolega koji puši je uzeo jedan komad negorljive žice sa stola u krojačnici i upaljačem ga zapalio - gorio je. Bila je to konsternacija, nevjerica. Otvorili smo im oči da su u zabludi.
Dok smo se kasnije sretali više puta sa serviserima proizvođača uvijek su bili srdačni, a drugim kolegama jasno davali do znanja - pusti, ne miješaj se ovi ljudi znaju neke stvari i bolje od nas.
Ne nisam zaljubljen u sebe i nisam narcisoid, samo na žalost imam previše životnog iskustva po tim šklopocijama. Uvijek mi vrag neda mira i ja se zapitam zašto, kako...)
 

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
974
Kod jednih je pucala tri pita.
Ova je jucer bila natovarena cca 7 tona, a sama nosivost joj je 8t
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,976
Kolega koji puši je uzeo jedan komad negorljive žice sa stola u krojačnici i upaljačem ga zapalio - gorio je.
Oko toga smo jednom prilikom ja i ZJ imali raspravu i dokazal sam mu da gori ;)

A to kaj ZJ zna da te osovine pucaju je najvjerojatnije več negde pročital ili čul.
Po svemu sudeči je to istina a proizvođač bi se trebal zabrinuti zbog toga jer to očito nije jedini slučaj.
Nazalost, bojim se da njih boli briga.
@plus bojim se da su prošla vremena o kojima ti pišeš. Danas je cilj svakog proizvođača prodati, zaraditi i na brzinu nestati ....
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,642
Ima jedna takva prikolica u susjednom selu i čul sam da su na njoj mijenjali osovinu(ne) jer su pucali rukavci. Uglavnom, osovina većih dimenzija je riješila stvar.
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
A zašto puca osovina...... Ili je prettovarena i vozač vozi po lošem putu kao Šumaher, ili je loša kvaliteta materijala osovine, ili je osovina poddimenzionirana...... Nije zanemarivo ni to što je već puklo više takvih osovina,..... što bi ukazivalo na ili poddimenzioniranost i lošu kvalitetu materijala osovine..... Sjećam se kad su Hittneru pucali konusnotanjurasti zupčanici kao repa, jbg, lanac je dug, puno je karika, i ako je na jednoj kariki greška, ta puca, i puca lanac.... Možda najbolje kak je rekao ZJ, staviti komplet nove osovine, jače, veće nosivosti i nebu problema.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,880
................ Uvijek mi vrag neda mira i ja se zapitam zašto, kako...
Ima nas više takvih! Najprije se zapitaš kak to treba raditi ili kako radi.
Onda kad jednom nos gurneš u problem - najebo si...."zovi njega on to zna"!
Ja sam u Rafineriji Sisak bio u Održavanju instrumentacije. Nastao problem jer se ne može zapaliti Baklja.
Pročitaš upute, odeš na teren i kresneš Baklju. Od tada mi je to bila "dužnost" iako nisam procesno osoblje.
Još jedan kolega je "gurnuo nos" u problem i od tada, prilikom kretanja pogona (tzv. KP6) nas dvojica smo radili 12/12 na dan.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
A zašto puca osovina...... Ili je prettovarena i vozač vozi po lošem putu kao Šumaher, ili je loša kvaliteta materijala osovine, ili je osovina poddimenzionirana...... Nije zanemarivo ni to što je već puklo više takvih osovina,..... što bi ukazivalo na ili poddimenzioniranost i lošu kvalitetu materijala osovine..... Sjećam se kad su Hittneru pucali konusnotanjurasti zupčanici kao repa, jbg, lanac je dug, puno je karika, i ako je na jednoj kariki greška, ta puca, i puca lanac.... Možda najbolje kak je rekao ZJ, staviti komplet nove osovine, jače, veće nosivosti i nebu problema.
Ja nisam napisao da to nije kvalitetno rješenja, jedino napominjem, ako smo legalisti, onda je za takvo što potrebno izraditi eleborat o tehničkim preinakama na prikolici (ugradnji drukčije osovine, ili osovina), te na temelju njega napraviti / ishoditi atest, nužno potreban za registraciju prerađene prikolice.
Pretpostavljam da se sad može netko od forumaša "usprotiviti" ovoj proceduri koju sam napisao, kao: što to treba, pa ovo, pa ono.
Unaprijed velim, tako nekako bi moralo biti, ali ja nikoga na ništa ovime ne prisiljavam, samo razgovaram, raspravljam i iznosim moje osobno mišljenje o dotaknutoj problematici.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
bojim se da su prošla vremena o kojima ti pišeš. Danas je cilj svakog proizvođača prodati, zaraditi i na brzinu nestati ....
Skužili su "takvi proizvođači kako fukcioniraju naši mali i veliki mozgovi: da se mi uvijek "nadamo" da njihov najbolji proizvod na svijetu, istovremeno samo za nas bude i najjeftiniji na svijetu.
Ja na to velim "malo morgen", koliko para toliko muzike - uz obavezan dodatak - dobrog poznavanja problematike i tehnike onoga koji taj proizvod kupuje i eksploatira...
Lijepo molim da se sada nitko ne uvrijedi...
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
Na raspletu sage o osovinama. Uzroku i posljedicama 😆
Daleko smo još od bilo kakvog realnog raspleta.
Iz prethodnih navoda imamo informacije:
- da su pukla dva rukavca od zadnjih osovina,
- da je trenutni teret bio oko 7 tona, a da je prikolica nosivosti 8 tona.

Da li je to navedeno odmah dovoljan razlog da okrivimo proizvođača tih dijelova "da su dijelovi od lošeg materijala i pod dimenzionirani"? Po meni nije, evo zašto mislim da nije.

Bili bi pametniji da imamo na vidjelu mjesta puknuča ta oba dva rukavca / osovine. Slika mjesta loma bi možda ukazala da je postojalo nekakvo djelomično, staro napuknuče, pa je sadašnji teret i nekakav "trzaj", udar u grabu na putu, samo dokrajčio od ranije "ranjenu" napuknutu osovinu.
Definitivno na toj prikolici mehaničar nije "nedavno" radio demontažu i preventivni pregled i servis kotača i ležajeva tih kotača, ako i je - onda nije spomenuto, jer je itekako bitno.

Također nemamo pojma koliko je ta prikolica stara, što je sve pretrpjela na svojim leđima, te koliko je zaista puta u svojem postojanju bila pretovarena i u kakvom omjeru.

Viđao sam u praksi u radionicama gdje sam sve radio koje kakve poluosovine na kamionima koje su pucale, kao i one koju su se usukale. Neznaš što je gore za popravljati.

A vidio sam i doživio kako nam je pukla osovina vitla mosne dizalice nosivosti 8 tona, bila je kao skalpelom prerezana. Ali, opet taj vražji ali, bezbroj su ju puta korisnici koristili tipkanjem po komandama ono "cap, cap, cap, cap" tko se razumije odmah bude znao da to ne piše niti u jednoj uputi, nije to teret 100 kg. Isto tako su nebrojeno puta dizali radne komade, proizvode težine do 12 tona (dizalica je bila nosivosti 8 tona). Uvijek su se svađali s nama iz održavanja "pa ima i faktore sigurnosti", da imala je, ali su ju maltretirali milijune puta. Nisam pretjerao, radno intenzivna proizvodnja... Ali dok je ta osovina pukla i to pod teretom od samo kojih 5 tona, dok je njezina sajla zasvirala, a radni komad tresnuo između njih, naših pametnjakovića, nitko od njih nije priznao, ali je možda neki od njih i napunio gaće. Ako i nije, tresli su se od straha, blijedi kao krpe, a tako mudri i neodgovorni korisnici. I ova je osovina bila "hrga od čelika", s ogromnim faktorom sigurnosti - ali onda je samo tako "prdnula na rosu" kao skalpelom prerezana. Znamo zašto: zbog "cap, cap, cap" i učestalog pretovara dizanjem tereta i po 12 tona - dizalicom nosivosti 8 tona. "Vrč ide na vodu dok se ne razbije."

Hebiga opet je ispao esej :cry:, isprika onima koje je zasmetala dužina teksta-
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,642
Puno toga (od prije) ne znamo...a znamo samo kaj se (sad) dogodilo.

Ja bi to riješil na moj jednostavan, staromodni način: ugradnjom predimenzioniranih rabljenih osovina, u miru i tišini.
Time bi ujedno povećal faktor sigurnosti (i gotovo eliminiral mogućnost da se to ponovi), bez obzira kaj propisi CVH gledaju papire a ne stvarno stanje stvari.

Zanemarimo to da bi "prikolica bila radi toga veće nosivosti", jer to nije točno. Njezinu nosivost određuje šasija, koja ostaje nepromijenjena.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,441
Duga je zima. Sad svi lagano kotace dolje i u pregled rukavaca. Imam 6 prikolica sa 11 osovina tj. 22 rukavca. Sve su redovno u pretovaru.
Kad bi svi proizvodaci postovali vlastite deklaracije nitko nebi davao recimo 2x vise novca za isti proizvod.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,976
Jučer sam igrom slucaja mjenjal pakne na nekom Pasatu B3 karavanu.
To ima doboše teške i ogromnog promjera kojeg se mogu posramiti danasnji kombiji, a i rukavci su kak treba. Taj zadnji most bi poderal sve nasljednike Pasata...
To se danas nazalost vise ne radi
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,738
Puno toga (od prije) ne znamo...a znamo samo kaj se (sad) dogodilo.

Ja bi to riješil na moj jednostavan, staromodni način: ugradnjom predimenzioniranih rabljenih osovina, u miru i tišini.
Time bi ujedno povećal faktor sigurnosti (i gotovo eliminiral mogućnost da se to ponovi), bez obzira kaj propisi CVH gledaju papire a ne stvarno stanje stvari.

Zanemarimo to da bi "prikolica bila radi toga veće nosivosti", jer to nije točno. Njezinu nosivost određuje šasija, koja ostaje nepromijenjena.
OK dao si svoj savjet.
Dopusti mi jedno pitanje: da li si dovršio "problematiku" ugradnje prednjeg pogona na tvoj privatni traktor, te je sve sad "normalno" na registraciji?
 

Najnoviji postovi

Na vrh