Grinje napadat tako napamet, mora da se ima para
ŠLJIVINA OSICA
CHROMGOR 40-u konc. 0,075-0,1%(7,5-10ml/10l vode)
KARATE MAX WG-u konc.0,02%(2gr/10l vode)
ROGOR 40 EC-u konc.0,075-0,1%(7,5-10ml/10l vode)
CALYPSO SC 480-u konc.0,02%(2ml/10l vode)
CONFIDOR SL 200-u konc.0,0375-0,05%(3,75-5ml/10l vode)
MOSPILAN 20SP-u konc.0,025-0,035%(2,5-3grl/10l vode)
ipak calipso:toimonster:
Ne znam, ja bi prvo sa povečalom ušao u nasad i gledao imali ih Ako nema preskočio bih to prskanje. Vertimec je oko 850 kn, Kraft 18 EC isto nije preko 1000 kn. Kralj svih akaricida preparata a košta kao dizel je pak Omite 570 EW. Poz
svake godine imam gadan napad grinje , uvjek zakasnim ili neuspije prskanje
koliko sam pročitao sad je jedino moguče i najlakše smanjiti im brojnost
mislim da imam envidor 1200kn
Ortus 5 Sc(Herbos) Vam je najjeftiniji i grinje morate pratiti povećalom kada su aktivne onda prskate:mrgreen:
Kada grinja poćme biti pokretna najjbolji trenutak zaštite
kako su meni objasnili grinju je jedino moguće suzbiti u trenutku izlaženja zimske grinje i penjanja na vršne listiće, jer kao tada je ima najmanje i najranjivija je jer nema puno zaklona niti legla
a ujedno je zaštita najeftinija jer sa 400 litara dobro oprskate , što kad olista teško može i 1000l:weedman:
A čuj mi koji imamo jabuke(crv.pauk) a pogotovo kruške(kruškina buha) znamo jako smo dobro upoznati s njima.
Najbolji trenutak je kada kao što si rekao kada se presvlaće s velikim utroškom (1000lit)he i dodatkom okvašivaća obavezno
mislim da malo brkaš pojmove
crveni pauk je mačji kašalj, vidiš ga prostim okom
a ova grinja kod šljive je mala mala
mislim da povečalo 30x jjedva da je vidi
znam da gospođa iz savjetodavne jedva je nađe a štete več katastrofa
Jel bi htio poslikati sljive napadnute grinjom ili objasniti kako prepoznati napad? Nov sam sa sljivom i s većinom problema se susrećem prvi put.
nemam baš nekh slika ( ili nemogu naći)
ali ovako izgledaju posljedice
Uploaded with ImageShack.us
ove metle što se vide na vrhovima grana su posljedica
a kako izgleda, kad je najezda onda vrh mladice kao da bude sfuren (opaljen)
odmah izbijaju novi pupovi, kreču nove grančice i tako stalno
i dobiju se visokokvalitetne metle:rolleyess:
pa neznam baš calipso za šljivinu osicu
CALYPSO SC 480 je sistemični insekticid za folijarno suzbijanje kukaca koji sišu i grizu na slijedećim kulturama:
* jabuka: jabučna zelena uš (Aphis pomi), jabučna pepeljasta uš (Dysaphis plantaginea), jabučna osica (Hoplocampa testudinea) i miner okruglih mina (Cemiostoma scitella), u koncentraciji 0,02%. Ne smije se prijeći pojedinačni utrošak sredstva od 370 ml/ha.
* breskva: breskvina zelena uš (Myzus persicae), u koncentraciji 0,01%,
* šljiva: šljivina zelena uš (Hyalopterus pruni), u koncentraciji 0,01%
Ajoj, pa to ja imam na jednom dijelu. Ja mislio da je to nedostatak nekog elementa :roll: Na par šlljiva nisam orezao te metle na vrhovima grana i cvatu ko blesave, a ostatak šljive slabo ili nikako. Ovo je druga godina. Ta pojava mi je više napala Top šljive, a valjevka nije jako napadnuta. Što sad da radim. Vertimec, demitan ili nešto treće?
Bio kod mene Zvonis jučer, i opet plaši Kod nejga zeleno pa zeleno Mislim na list. Ali ne može grinja biti sada, hladno joj je. Sumnjam da je sada vrijeme za nju. Evo prognoza iz 28.06.2010 savjetodavna služba
U mladim nasadima šljiva kontrolirati pojavu eriofidnih grinja. Ako je došlo do sušenja vrha mladice i pojave novih mladica iz pazuška vršnih listova tada ti simptomi upućuju na napad eriofidnih grinja.
Primijeniti akaricid Demitan, Vertimec 018 EC ili Kraft + Bijelo ulje.
Zagor njih isto dokači, nije valjda da je toliki jak napad? Gledam sve šljive imaju žučkaste navorane listove, ali sve pa nije sad valjda neka hiper hiper napad grinje u četvrtom mjesecu? To se meni čini od hladnoće :/ Ali eto za svaki slučaj berem lišće i idem u savjetodavnu pod mikroskop.
Javila SS da nema ništa, ali da je mali broj uzoraka da bi trebao donjeti svježe listove. No samo neka nema jaja i ostale gamadi