• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Moj grašak :D
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

CABAGE
Super balirka :D :D
S kojom si to kosom kosio?
Izgleda dosta loše iskošeno :scratch

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Kosio sam s rotacionom fahr 165. Bilo je toliko leglo da sam morao sve od jednog kraja kositi. Kad sam probao malo jače pik složiti, dizao sam zemlju, a to mi se nije dopalo. :blackeye
Tako će biti i u drugoj parceli, jućer sam pogledao i opet je pola kiša zatukla u zemlju. Nevjerojatno kakav je pljusak kod nas bio.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Bio je dobar silos, hehe, da. A i kravama se svidio. Nekako su tužne bile kad su ga pojele. ;)
Bogec, koliko ti kila graška siješ i koliko kila žitarica? Na primjer, koliko graška i pšenice u jesen? Ili koliko u proljeće sa zobi. Ja sam stavljao oko 140 kg graška i otprilike 120 kg jećma na hektar. Nekako mi izgleda da ima graška premalo.
Lani što sam sijao u proljeće sa zobi, stavio sam 70 kg zobi i 150 kg graška na hektar, ali grašak nije poniko. Mislim zato jer je dosta tvrda zemlja, a ja zavaljao i došla stravična kiša, pa napravila koru ko kamen tvrdu. Čudim se da je i zob ponikla. Grašak gdje koji.

pa količina koju ti siješ je dovoljna, ja sijem na ha 120kg graška i 120kg žitarice bilo da je jesenska il proljetna sjetva, što više kasniš od optimalnih rokova to povečevaš količinu.
ja mečem u bale jer imam previše za biranje hrane, tu je sjenaža ljuljeva, sjenaža graška, silaža kukuruza, sirak i sudanska trava, s tim da sirak i kukuruza ide u silos a drugo u bale.
ah više razloga može bit zakaj je bio loš grašak, ako ostane na površini neče niknut dobro, loše sjeme,, nikad nemoj prefinu zemlju napravit za grašak , to je jaka biljka , a tu da se nadovežem na komentar o loše pokošenom grašku, nije loše pokošeno, da je ječe ukosio kosu da obrije sve dignuo bi zemlju i bilo bi pokvarana mase, što zbog zemlje što zbog djela stabljike koji manje vrijedi, uglavnom dobra košnja :D

e MARIO odličan ti je grašak :D el to kutivar exclusiv :?:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Uh, ljudi, jesam se namučio danas. Kosio sam grašak i jećam, pa nebi nikad rekao da je to tak komplicirano. Sve se vuče jedno za drugo. Došao mi prijatelj z rusom pomoći, pa veli: što to nebi išlo. hehehe
Stisne on rusa, a ono ... ops, pa to nejde. Veli on: pa ja kosim inače u četvrtoj, a ovo u prvoj ne mogu. :mrgreen: :mrgreen:
Ovako su naše muke izgledale: Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link.
Sutra siliram, bar mi je tak obečano :blackeye

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
e prijatelju kako te sluzi massey,elektronika nista ne zeza?? :?:
vidim ovj rus je sav nekam nagnuti. :scratch :scratch :arrow: :blackeye

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pa služi dobro. Uglavnom nema nekakvih većih kvarova. Elektroventili i filteri, a oni su ionako potrošna roba. Rus je bio u jarku od oranja.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Uh, ljudi, jesam se namučio danas. Kosio sam grašak i jećam, pa nebi nikad rekao da je to tak komplicirano. Sve se vuče jedno za drugo. Došao mi prijatelj z rusom pomoći, pa veli: što to nebi išlo. hehehe
Stisne on rusa, a ono ... ops, pa to nejde. Veli on: pa ja kosim inače u četvrtoj, a ovo u prvoj ne mogu. :mrgreen: :mrgreen:

odličan usjev majstore :D , moj još malo nek raste, moram kukuruze sadit :shock:
znam ja kak je to kosit, prije smo mi kosili sa grebenom, pa svaki dva metra van iz traktora odštopavat kosu, 4 rali nam je dvojci trajalo cijeli dan, sad kosimo sa rotacionom zekan kosi u prvoj drugačije neide :shock: :mrgreen:
daj mi reci kakve inkulante koristiš, kak ih apliciraš u grašku i kolko tog potrošiš :?:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Za sada koristim Pioneerov inokulant 1188, isti ko i za kukuruz. Stavljam onu jednu bočicu pola litre na 10 tona mase otprilike. Sutra ćemo vidjeti kak to bude išlo. U kukuruzu sam lani polijevao sa špric kantom za zalijevanje, a tako mislim i sutra. Bilo je odlično.
Još si razmišljam da bih probao nešto od Alltecha, ali nemam pojma kakvi su. Možda ti znaš što o njima?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Za sada koristim Pioneerov inokulant 1188, isti ko i za kukuruz. Stavljam onu jednu bočicu pola litre na 10 tona mase otprilike. Sutra ćemo vidjeti kak to bude išlo. U kukuruzu sam lani polijevao sa špric kantom za zalijevanje, a tako mislim i sutra. Bilo je odlično.
Još si razmišljam da bih probao nešto od Alltecha, ali nemam pojma kakvi su. Možda ti znaš što o njima?

alltech je jako dobra firma što se tiče tih pripravaka, na primjer imaš kod nas u prodaji za krave bakterije koje se stavljaju u hranu kravama tj one djeluju u buragu, zove se yea sacc 1020, znači sve što je na bazi bakterija i nekakvog vrenja je alltech dobar :D ali i pioneer je isto dobar

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Jel imaš iskustva s alltechom? Mislim, je li za preporučiti ili da se držim pioneera? Koliko znam pioneer je baziran na bakterijama, a alltech na kvascima. Možda i nije tako, ali sam tako nešto pročitao nekad davno :scratch
Pitanje je što je bolje?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Jel imaš iskustva s alltechom? Mislim, je li za preporučiti ili da se držim pioneera? Koliko znam pioneer je baziran na bakterijama, a alltech na kvascima. Možda i nije tako, ali sam tako nešto pročitao nekad davno :scratch
Pitanje je što je bolje?

koristim alltech za krave žive kvasce, nikad nemam problema sa prelaskom na drugu hranu i sa probavom, funkcionira bolje neg švicarski sat :D
bakterije=kvasci, u kvascu djeluju bakterije, pa znaš i sam nema diganog tijesta bez kvasca iliti bakterija, uglavnom kaj god da uzmeš dobro je i alltech i pioneer

EDIT baj d vej ovo je 40000iti post :D :D :D :D :D :D :D :D

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Bogec
KOje ti inokulante koristiš?
NJih treba špricat neposredno prije baliranja, jer inače sunce uništi te bakterije.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mario kaže:
Bogec
KOje ti inokulante koristiš?
NJih treba špricat neposredno prije baliranja, jer inače sunce uništi te bakterije.

e ovako radio sam sa inokulantima kod susjeda jer on ima jedan veliki silos koji je otvoren pa skoro godinu dana, korisitli smo traktorsku prskalicu i svaki sloj pređe traktor po masi i poprska isto pioneer inokulante ali za brzi proces vrenja, da je bilo po mojem bolje bi bilo da je uzeo pioneer za sprečavanje naknadnog vrenja kad ga otvori, al eto tuđi silos tuđe pare.

ja ne koristim kod sebe inokulante , naime ja imam više manjih silosa tako da tokom cijele godine imam zatvorenih silosa, a druga stvar najbolji inokulant se zove traktorist koji gazi silažu, kod mene ja gazim konstantno i cijelo vrijeme, natrpam soka i keksa u traktor i udri gore dolje, i nikad nemam ništa pokvareno :D

kod baliranja, nek bude na polju traktor sa špricom i nek poprska sam par flanki pa nek čeka dok to ne izbalirate, pa onda opet prođe pa opet vi balirate, a druga kombinacija je imat na balirki deponator za inokulante

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
juxi kaže:
Inace studiram poljoprivredu i nekad dobar savjet koji je iskustveno provjeren vrijedi ko citava knjiga, Treba timski djelovati i razmjenjivati iskustva. Nego odkad se bavis ovim poslom?

el u zg studiraš :?:
a kod nas u selu baš i nečeš čut nikvi savjet, prije če ti nešto reči da napakoste :evil:
ja volim kad meni neko pomogne pa tak i ja to tu radim :D
mi smo se oduvijek bavili poljoprivredom, ali bavljanje na veliko se počelo 2004 kad sam se vratio iz zg gdje sam radio kao financijski savjetnik u european consalting group, ipak je ovo moj prvi poziv, što se najbolje vidi na poljima :D

Studiram u Sarajevu, i kod nas slabo ces kakav savjet konstruktivan cuti od ljudi iz sela sve se to svodi na to kako je samo dobro sijeno za krave zakon, joj kad bih mogao odrzati im jedno predavanje sa ovim slikama vasih usjeva mislim da bi u nevjerici ostali, kad sam i sam vise nego odusevljen. Inace nekidan sam obilazio njivu, zob je sva nikla a graska jos nema, proslo je 10 dana, vrijeme mu je super vlage za sad ima dovoljno vidjecemo sta ce biti.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Evo slika od košnje graška kod mene
Vidite i sami koliko je to mase za vrijeme kosidbe
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Sad slijedi baliranje, na površini od 0.7 hektara 12,5 bala :( :(
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mario kaže:
Evo slika od košnje graška kod mene
Vidite i sami koliko je to mase za vrijeme kosidbe
Sad slijedi baliranje, na površini od 0.7 hektara 12,5 bala :( :(

gledajući izbliza i iz daleka, uvidio sam slijedeće, a to je jako dobar grašak, super visine :D
a zašto se ne vidi žitarica u otkosima :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
dobio si bale super extra kvalitete ali malo komada, naime žitarica daje masu pa znaš i sam primjera radi kolko na rali pšenice imaš bala slame, iz navedenog proizlazi grašak ti je utušio pšenicu, grašak je super gustoće, ali pšenica se je trebala vidjet u otkosu, pogledaj prve strane ove teme moje otkose.
kod hranidbe če ti trebati mala količina toga jer imaš koncentriranu krmu :D
a viš drugi primjer cabage ima puno bala, đuka isto, trebo sam doči na uviđaj

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
ma dečki iv morate biti zadovoljni kakav vam je grasak,,,
kod nas je šudrata zemlja i grašak nije niti počeo cvasti več se suči a visok je oko 30-50cm
i danas smo pokosili..

Najnoviji postovi

Na vrh