juxi kaže:
cabage kaže:
bogec kaže:
e ta kalkulacija se podosta razlikuje od svih vaših
Pa mogu ti reči da i mi, bar neki,
imamo nešto soli u glavi. Moji do lani nisu nikada ni pokušavali davati kravama sjenažu, dok ih nisam ja nagovorio. I to što su davali već je bilo veliko poboljšanje, a nije bilo neke ekstra kvalitete. Ja ih pokušavam nagovoriti da se to sve promijeni, iz temelja. Pomalo uspijevam, ali teško :?
Još kad krene sudanska trava, mislim da će krave jesti ko napušene :weedman:
Volio bih kad bih imao par ljudi poput tebe BOGEC u mojem selu da se malo porazgovaramo o agrotehnici i slično. Čisto iz razonode.
evo za pocetak sam krenuo sa 7 krava i jos nekog priplodnog podmlatka pa cemo polako da idemo do 20. Vidim vecina vas ima Rolo balirke, to bi mi bila prava stvar za ove moje prirodne uslove, ali i velika investicija za mene kao pojedinca,
a nemam neku razvijeniju proizvodnju mislim na broj grla. Imaju li ove vase balirke nozeve ili ovaj grasak balirate bez nozeva bas mi izgleda krupno ovo na ovim slikama. Da li bi ga covjek mogao silirati ako bi ga kupio sa samoutovarnom prikolicom? Inace ona sjece odreske na 15cm, da li bi se to dalo zbiti u silos, dok se ne nabavi kakav silo kombajn?
uhhhhh malo me se krivo shvatilo, nisam mislio nekog omalovažavat, pogotovo ne CABAGE
naime moja kalkulacija se razlikuje u tom što ja 90 % mlijeka dobijem iz voluminozne krme, a svi vi znate da pogotovo stari imaju shvačanja da ak krava ne dobije kantu brašna da nebu dojila :shock:
inače CABAGE i ja volim s tobom popričat jer vidim da ideš sličnim putem ko i ja
i shvačaš da bez prave krme nema mlijeka, ti sam pitaj kaj god želiš
CABAGE ja sam isto muku mučio sa svojima oko hranjenja, dok jednostavo nisam reko ajmo van svi iz štale, ovako više ne ide, preuzeo stvar u svoje ruke i polako je sve sjelo na svoje mjesto, ništa nije došlo odjednom ali polako i uz maximalnu kontrolu sve se može
a moje su krave več sad ko napušene, ja dođem u štalu i nijedna se neče dignut kad im dam jest, kak bi rekla moja baba prstom u grlu moš dotaknit kolko su se najele :shock:
:lol:
JUXI ja sad imam 30 komada sa podmladkom,ti veliš da ideš na 20, znači uz visoku produkciju mlijeka možeš si osigurat balirku s noževima koja če ti još više koristi kravama donjeti
da ja baliram grašak s noževima, naime to je ogromno i kad bi takvo metnuo nenasjeckano u balu ko bi s tim baratao, isto tako s utovarkom možeš navest u silos ali jako dobro treba nagazit i pazit kad se izuzima jer bi moglo bit poteškoča zbog dužine :!:
a silokombajn samohodni je jako skup i polovni, pošto ti ideš da samo sebi radiš, isplativija ti je balirka i jači trakor, jer če silokombajn stajat besposlen večinu vremena, osim valjd kod mene jer kod mene nema mira nikad stalno nekaj spremamo.
bdw, još si spremišljam da prodam dio graška na polju jer imam ponudu od 15000kn za ha, sve njihov posao, ionako imam svega viška , al još valja presanjat to, kaj velite :?: