• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
bogec je danas balirao grašak, 3 rali i frtalj, iliti 3,15 rali, bilo je 70 bala, to je polovica drugo kosim u ponedjeljak.
balirao je bratić sa zetorom cristal 120konja 6 cilindara, i deutz balirka s noževima i omotačem :D
jučer je pokošeno, nisam uopče prekretao, samo otkose zgrnuo i to je to narode :D
e sad treba opet se navažat po bale :shock:
taman pobalirano jedan sat prije kiše :D

evo slikica detalja baliranja s jednog komada
Obrisan neispravan link.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
par pitanje..

prvo:kad kosiš grašak i sakupljaš u redove,zar ne zgrneš nešto zemlje,koja kvari sjenažu?jer ipak je to busava zemlja,ako nije valjana...
drugo:jel to naknado montiran omotač na balirku?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
abrkili kaže:
par pitanje..

prvo:kad kosiš grašak i sakupljaš u redove,zar ne zgrneš nešto zemlje,koja kvari sjenažu?jer ipak je to busava zemlja,ako nije valjana...
drugo:jel to naknado montiran omotač na balirku?

nema zemlje jer ne zgrnem sve do zadnje mrve, nekaj ostane iza mene jer ne stisnem do zemlje, a ni balirka ne struže po zemlji, a inače bi bilo ovak nema, ionako imam hiperprodukciju hrane pa sam zmrljam da sam prije gotov ;) , svejedno sad ide tanjuranje i kukuruz :D

to je bratić kupio u njemačkoj tak da neznam el je naknadno monitiran, on je kupio u kompletu i dobro radi, jedino je omotač podosta nizak pa se treba pazit kad se ide preko jaraka

evo detalj mašinerije
Obrisan neispravan link.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
BOGEC, koliko ti bala godišnje imaš :scratch :shock: :?: :?: :!:
Vjerojatno imaš neku kalkulaciju koliko rolo bala godišnje pojede jedna krava u prosjeku. :mrgreen:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
e bogec takvoga cristala ima tocni i moj vuća..
mogu reči da je to nepoderiva zvijer samo dere i dere...
ima li hidrauličnoga volana ili ima poluhidrauličnog''?

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Da se i ja malo uključim jer smo danas balirali stočni grašak sa žitom .Površina je jedan hektar i bilo je 43 bale . Nisam to nikad radio niti smo mi sijali ali mogu vam reći da mi se ta kultura svidjela te ćemo probati na godinu sa manjom površinom dok ne vidimo kako će to kravice jesti i ima li mlijeka od toga . za sada sijemo Talijanski ljul i on mi se najviše sviđa a i da se odlično upresati.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
ero malo poslikas da vidimo đonija i balirku..
onda je bilo dobro ako je bilo 43bale :shock: :shock: :lol: :evil:

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Prvom prilikom šaljem slike samo moram vidjeti kak se to radi. Sutra idemo još balirat zob i graoricu kaže da je još bolje pa budemo videli. :?:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ovo gore je definitivno nekakva prerada. :scratch Frizirana balirka :lol:
Inače krepavam od posla. Treba održavati 15 rali povrća i još k tome ići susjedima gaziti silaže :blackeye
Sva sreća da ima vrijednu suprugu, jer sam nebih stigao nikako.
Danas sam poorao ono gdje je bio grašak. Sve je puno milijuna žilica i zemlja se samo rastresa. Još da nema hrpa uklinaka. Još sam uspio i sjetvospremaćom rasturiti banderu. A bome i sjetvospremaća. Sad moram na restauraciju, a star samo 2 godine. :oops: žalosno

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
BOGEC, koliko ti bala godišnje imaš :scratch :shock: :?: :?: :!:
Vjerojatno imaš neku kalkulaciju koliko rolo bala godišnje pojede jedna krava u prosjeku. :mrgreen:

za sad sam napravio 300 bala sjenaže :D :D :D :D :D al nismo još gotovi, još imam polovicu graška za balirat :D
e ta kalkulacija se podosta razlikuje od svih vaših, naime ja ne dajem kravama smjesu, niti super, niti soju, kupujem samo vitamine sa bakterijama.
obrok mi se sastoji od sjenaže trava, sjenaže graška i žitarica, sirka i silaže kukuruza, uz mali dodatak brašnatog dijela vlažnog kukuruza ječma i zobi( to bi i ja mogo pojest)
e da sjeno ne dajem kravama, to dobiju kad ih zasušujem :!: i tako radim godinama, stelnost super, litraža krava preko 50 litara dnevno
tako da je na 5 krava 50 bala godišnje dovoljno, al sve je to plus minus :!:

ERO nemaš kaj isprobavat sa graškom, krave jedu ko mutave, mlijeko super jako, litraža odlična, oderi odma veliku površinu, a tih 43 bale je super prinos

a što se tiče balirke el nafrizirana moram pitat bratića, al kaj je je dobro izgleda

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
bogec kaže:
e ta kalkulacija se podosta razlikuje od svih vaših
Pa mogu ti reči da i mi, bar neki, imamo nešto soli u glavi. Moji do lani nisu nikada ni pokušavali davati kravama sjenažu, dok ih nisam ja nagovorio. I to što su davali već je bilo veliko poboljšanje, a nije bilo neke ekstra kvalitete. Ja ih pokušavam nagovoriti da se to sve promijeni, iz temelja. Pomalo uspijevam, ali teško :?
Ja osobno nemam vremena za baviti se kravama, ali me to itekako interesira, pa zbog toga i čitam puno literature i članaka o takvim stvarima. Spremanje kvalitetne krme mi je najinteresantnija tema što se tiće stočarstva.
Mama mi i ovako rekla da od nagodinu ja brinem o hrani i papirima, pa će onda valjda biti još bolje.
Ova sjenaža graška i jećma će biti pravo osvježenje u hranidbi. Još kad krene sudanska trava, mislim da će krave jesti ko napušene :weedman:
Volio bih kad bih imao par ljudi poput tebe BOGEC u mojem selu da se malo porazgovaramo o agrotehnici i slično. Čisto iz razonode.

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
cabage kaže:
bogec kaže:
Pa mogu ti reči da i mi, bar neki, imamo nešto soli u glavi. Moji do lani nisu nikada ni pokušavali davati kravama sjenažu, dok ih nisam ja nagovorio. I to što su davali već je bilo veliko poboljšanje, a nije bilo neke ekstra kvalitete. Ja ih pokušavam nagovoriti da se to sve promijeni, iz temelja. Pomalo uspijevam, ali teško :?
Ja osobno nemam vremena za baviti se kravama, ali me to itekako interesira, pa zbog toga i čitam puno literature i članaka o takvim stvarima. Spremanje kvalitetne krme mi je najinteresantnija tema što se tiće stočarstva.
Mama mi i ovako rekla da od nagodinu ja brinem o hrani i papirima, pa će onda valjda biti još bolje.
Ova sjenaža graška i jećma će biti pravo osvježenje u hranidbi. Još kad krene sudanska trava, mislim da će krave jesti ko napušene :weedman:
Volio bih kad bih imao par ljudi poput tebe BOGEC u mojem selu da se malo porazgovaramo o agrotehnici i slično. Čisto iz razonode.

Ja imam slican problem sa tim ubjedjivanjem, evo pri kraju sam sa fakultetom i odlucio sam da ostanem na selu i razvijem neku odrzivu proizvodnju, krave su u pitanju. Inace moji su se uvijek bavili stocarstvom imam objekte, masine, sve, samo je trebalo uloziti neki dinar pokrenuti tocak sto kazu i to je to. Ovaj nesretni rat je ucinio svoje pa je devastirao stocni fond ali evo za pocetak sam krenuo sa 7 krava i jos nekog priplodnog podmlatka pa cemo polako da idemo do 20. Pokusavam pomalo eksperimentisati na nekim njivicama sta bi se najbolje pokazalo jer ipak dolazim iz planinskog kraja 900m n/v. Vidim vecina vas ima Rolo balirke, to bi mi bila prava stvar za ove moje prirodne uslove, ali i velika investicija za mene kao pojedinca, a nemam neku razvijeniju proizvodnju mislim na broj grla. Imaju li ove vase balirke nozeve ili ovaj grasak balirate bez nozeva bas mi izgleda krupno ovo na ovim slikama. Da li bi ga covjek mogao silirati ako bi ga kupio sa samoutovarnom prikolicom? Inace ona sjece odreske na 15cm, da li bi se to dalo zbiti u silos, dok se ne nabavi kakav silo kombajn?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
cabage kaže:
bogec kaže:
Još kad krene sudanska trava, mislim da će krave jesti ko napušene :weedman:

evo za pocetak sam krenuo sa 7 krava i jos nekog priplodnog podmlatka pa cemo polako da idemo do 20. Vidim vecina vas ima Rolo balirke, to bi mi bila prava stvar za ove moje prirodne uslove, ali i velika investicija za mene kao pojedinca, a nemam neku razvijeniju proizvodnju mislim na broj grla. Imaju li ove vase balirke nozeve ili ovaj grasak balirate bez nozeva bas mi izgleda krupno ovo na ovim slikama. Da li bi ga covjek mogao silirati ako bi ga kupio sa samoutovarnom prikolicom? Inace ona sjece odreske na 15cm, da li bi se to dalo zbiti u silos, dok se ne nabavi kakav silo kombajn?

uhhhhh malo me se krivo shvatilo, nisam mislio nekog omalovažavat, pogotovo ne CABAGE :D naime moja kalkulacija se razlikuje u tom što ja 90 % mlijeka dobijem iz voluminozne krme, a svi vi znate da pogotovo stari imaju shvačanja da ak krava ne dobije kantu brašna da nebu dojila :shock:
inače CABAGE i ja volim s tobom popričat jer vidim da ideš sličnim putem ko i ja :D i shvačaš da bez prave krme nema mlijeka, ti sam pitaj kaj god želiš :D
CABAGE ja sam isto muku mučio sa svojima oko hranjenja, dok jednostavo nisam reko ajmo van svi iz štale, ovako više ne ide, preuzeo stvar u svoje ruke i polako je sve sjelo na svoje mjesto, ništa nije došlo odjednom ali polako i uz maximalnu kontrolu sve se može :D a moje su krave več sad ko napušene, ja dođem u štalu i nijedna se neče dignut kad im dam jest, kak bi rekla moja baba prstom u grlu moš dotaknit kolko su se najele :shock: :D :lol:

JUXI ja sad imam 30 komada sa podmladkom,ti veliš da ideš na 20, znači uz visoku produkciju mlijeka možeš si osigurat balirku s noževima koja če ti još više koristi kravama donjeti :D
da ja baliram grašak s noževima, naime to je ogromno i kad bi takvo metnuo nenasjeckano u balu ko bi s tim baratao, isto tako s utovarkom možeš navest u silos ali jako dobro treba nagazit i pazit kad se izuzima jer bi moglo bit poteškoča zbog dužine :!:
a silokombajn samohodni je jako skup i polovni, pošto ti ideš da samo sebi radiš, isplativija ti je balirka i jači trakor, jer če silokombajn stajat besposlen večinu vremena, osim valjd kod mene jer kod mene nema mira nikad stalno nekaj spremamo.
bdw, još si spremišljam da prodam dio graška na polju jer imam ponudu od 15000kn za ha, sve njihov posao, ionako imam svega viška , al još valja presanjat to, kaj velite :?:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pa, budući da znam koliko je trošak za sjetvu i održavanje takvog usjeva, ja bih bez razmišljanja prodao za tu lovu. Osim ako nebi kalkulirao kakva će biti cijena rolo bale u zimi i rano proljeće ;)
Da nebi malo da sam se uvrijedio, samo sam htio da tako izgleda ;)
E, al je ovo vrijeme zeznuto. Tak se brzo suši zemlja koju sam poorao, da mislim da neću ni saditi kupus prije neke kišice. Ko bi osigurao navodnjavanje za sve rascjepkane parcele :?: :scratch

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Pa, budući da znam koliko je trošak za sjetvu i održavanje takvog usjeva, ja bih bez razmišljanja prodao za tu lovu. Osim ako nebi kalkulirao kakva će biti cijena rolo bale u zimi i rano proljeće ;)
Da nebi malo da sam se uvrijedio, samo sam htio da tako izgleda ;)
E, al je ovo vrijeme zeznuto. Tak se brzo suši zemlja koju sam poorao, da mislim da neću ni saditi kupus prije neke kišice. Ko bi osigurao navodnjavanje za sve rascjepkane parcele :?: :scratch

realna cijena bale graška s obzirom na ulaganja i kvalitetu mase i količine i kvalitete mlijeka koju se može dobit od te bale, ja cijenu imam od 700kn po bali graška, ko voli nek izvoli, ispod ju nedam jer za manju cijenu se prodaje nekaj kaj ja kravama nebi nikad dao jest :shock:
aliiiiiiii cijena od 15000kn za ha je tu negdje plus minus bez mog rada , tak da bi mogo to riješit.
CABAGE ti bi isto mogo dobro utržit bale ak imaš koju viška :D :D :D
e sad če neki reči da je to skupo jer ima trave na polju bla bla bla, ali nije ni vama isto kaj če te pojest pa tak ni kravi :D krave su kalkulatori, samo zbrajaju hranidbene jedinice.
e ja sam danas poorao onaj komad sa slike gdje je grašak, oranje milina, zaooro npk i ureu i podrljo i sutra idu kukuruzi grupa 200 pioneer k38

Najnoviji postovi

Na vrh