• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Ljudi ovdje kod mene nigdje nema stocnog graska moracu da ga trazim preko ovog jednog lika, da mi ga posebno naruci odakle on vec sve ostale stvari nabavlja, sorta mi je nebitna. Inace koliko se krece cijena? A taj sjemenski koji vi nudite jel to samo cist grasak ili vec u smjesi sa zitom?

ja sam imao jari erby to je čisto zrno, nema žitarice jer je to niski grašak.
e sad ako kupuješ sjeme kupi ga ćistog, bez žitarice jer ako je pomješano teško je odredit normu sjetve , a nejde ni na istu dubinu garšak i žitarica.

hm cjene, ima od 5,8kn +pdv na dalje, to je direkt od proizvođaća veleprodajna, dok u dućanima je katastrofa, proljetos je bio preko 10kn kila.
nabavi bilo kako jer je jako malo graška na tržištu

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
hm cjene, ima od 5,8kn +pdv na dalje, to je direkt od proizvođaća veleprodajna, dok u dućanima je katastrofa, proljetos je bio preko 10kn kila.
nabavi bilo kako jer je jako malo graška na tržištu

Pa i nije strasno kad se sjetim da sam kilu onog klasicnog graska za ljudsku upotrebu placao skoro 8-9KM proljetos!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Pa i nije strasno kad se sjetim da sam kilu onog klasicnog graska za ljudsku upotrebu placao skoro 8-9KM proljetos!

:shock: :shock: :shock: ideššššššš, pa dobro da ne treba bon 1 i bon 2 da kupiš kilu graška, i dva jamca :shock:

inače ko ne zna, jari grašak , zrnaš, bijelog cvijeta je pogodan i za ljudsku ishranu, mi ga koristimo godinama za jelo i fini je :D :D , nema razlike od onog za ljudsku ishranu, a i puno je jeftiniji :!:
ostavim komadić u čošku na polju koji ne tretiram insekticidima protiv žiška i baka to pobere :D

inače vidim svi sve znaju , sve mila majka, svi kukuruze pošpricali sa LUMAXOM, a sad idu sijat grašak :lol: :lol: :lol: :lol: neće moći ove noći :!: :!: :shock: :shock:

i opet ja moram svoj nos svud turnit :shock:
Herbicidni pripravak Lumax ima tri
djelatne tvari. To su TERBUTILAZIN, ALFA-METOLAKOLOR i MEZOTRION. Zbog poslijednje navedenog herbicida MEZOTRIONA i herbicid Lumax ima ograničenje plodoreda od 24 mjeseca za sjetvu ozimog graška.
Stoga Vam ne preporučujemo sjetvu ozimog graška nakon primjene Lumaxa jer može izazvati znatnu fitotoksičnost vašem usjevu.
i sad će ispast da radazin extra koji sadrži atrazin je bio mila majka spram lumaxa :!:
potvrđeno na nekoliko zavoda na agronomiji :!:

eto bolje je ovako sprećit katastrofu nego kad je sjeme u zemlji :!:

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
juxi je napisao/la:pa i nije strasno kad se sjetim da sam kilu onog klasicnog graska za ljudsku upotrebu placao skoro 8-9KM proljetos!

:shock: :shock: :shock: ideššššššš, pa dobro da ne treba bon 1 i bon 2 da kupiš kilu graška, i dva jamca :shock:

Mislio sam na sjemenski, valjda smo se razumjeli. A ovo sa herbicidima je klasicna prica znam na fakultetu nam je profesor pricao za probleme koji su bili sa atrazinom, ali zato postoji Krese test sa kojim se provjerava kontaminiranost zemljišta herbicidima.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
da naravno da se radi o sjemenskoj robi

e radazin extra tj atrazin nema takva ograničenja u plodoredu, a u lumaxu se radi o djelatnoj tvari mezotrion, i samo zbog toga ima ograničenje jer utječe na rod pisum, iliti grašak, a i na soju.
zvao sam syngentu i rečeno mi je da tek jari grašak može proći, na proljeće, a sad ovu jesen ništa, evo ako sam kome pomogao jer večinom grašak dolazi poslije kukuruza.
meni sve ide u plodored, ja sam išao sa radazin extra i samo nešto sa lumaxom ali tamo ide ječam :D

a ustvari posijte pa da se uvjerimo, svako na svoju odgovornost, inaće rade se pokusi više godina i vidi se na šta djeluje, inače ne bi pisali da ima ograničenje u plodoredu jer im to smanjuje prodaju, več je to stvarno tako.
inače evo malo statistike, znanstvenici na 1000 proizvedenih tj otkrivenih djelatnih tvari imaju samo 1 koja djeluje a tek ta onda ide dalje na ispitivanja kojih 10 godina
al o tome nekom drugom prilikom, ipak je ovo graškograd :!:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ovim putem vam želim nešto zanimljivo ispričati, danas je bio jedan član sa foruma kod mene, došao je po sjeme graška jarog, crnu zob, i jaru zob sa udjelom graška, ali ja nisam bio doma kad je bio , stoga mu se ispričavam, jer sam bio na satanku određenih faca u poljoprivrednom miljeu,ali bitna u ovoj priči je njegova želja da dođe do sjemena i da pokrene proizvodnju, iako ima radni odnos i on i supruga mu, stvarno se vidi po onom što je učinio da voli poljoprivredu.
e , stvar je kako je došao do mene, bogca, a nikad nisam dao broj telefona, nije mi poslao poruku, ništa, samo točan poziv na telefon koji inače ne glasi na moje prezime, na babi je.
e sad volio bi da on ispriča kako je došao do mene , jer je podosta zanimljivo, zapravo koga je angažirao u potrazi, a samo je jedan detalj vidio na slikama koji ga je vodio cilju :!:
i kad sam vidio da stvarno čovjek to želi i da to voli, iako sam napisao da nemam više sjemena, ovo je vrijedilo nagradit :!:
majstore svaka čast ovo treba smislit što si ti načinio da dođeš do mene :!:
valjda će ovo pročitat :!:
a taj član uvjek može nazvati i pitati što god želi, jer ipak me je čekao a dođem doma, a nisam mogao napustit sastanak, stoga moje isprike još jednom, iduče godine dobije extra popust :D

i ako sam upućen, ovo je moj 1000 post, 1000 savjeta, 1000 dobrih želja da uspijete i budete uspješnih, a moja nagrada je da budete uspješni, nitko sretniji od mene.
iako sam poznat jako u temama o krmnom bilju, tehnologiji proizvodnje, ishrani krava, ima toga još što nisam pokazao, samo treba pitat, jer vidim po privatnim porukama, pozivima, da ipak ljudi slušaju malo po malo, mic po mic, i znaju da sam uvjek tu, vjeran poput najvjernijeg psa.
pomogao sam ljudima koje nikad nisam vidio, čuo,nikad nisu napisali ni jedan post, samo pročitao njihove probleme, želje, tugu i veselje, a to je život i to treba cjenit, svakog čovjeka kakav god da je ako je čovjek :!:
hvala svima :!:

A

Alen

Guest
bogec kaže:
jer sam bio na satanku određenih faca u poljoprivrednom miljeu

Ajd mi reci što se saznali na sastanku? gov*o smrdi ili? :mrgreen: :blackeye :scratch :?: :?:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:
bogec kaže:
jer sam bio na satanku određenih faca u poljoprivrednom miljeu

Ajd mi reci što se saznali na sastanku? gov*o smrdi ili? :mrgreen: :blackeye :scratch :?: :?:

ma kad je gov*o smrdilo, meni miriše na med :mrgreen: :mrgreen: il mi je nos zaštopan :scratch
ruše sve cjene, kukuruza, teladi...........ja sam samo slušao, ti te face znaš poimence, ali nemoj ih nabrajat jer od slušanja sam čuo riječ poljoprivredni forum i šta se tamo kao piše, a znaju ko je bio tamo jer nas je bilo jako malo :!:
eto nekad je dobro bit blizu velikih i močnih da se pomogne malom :!:

A

Alen

Guest
Mene to nemuči... Ja bih ih drage volje nabrojao ali zbog tebe neću...
I da mr.T - pozdrav od susjeda!!!!!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:

taj mr t s kojim surađujem indirektno, a ovim drugim direktno je vlasnik pola države :!:

A

Alen

Guest
bogec kaže:
Alen kaže:

taj mr t s kojim surađujem indirektno, a ovim drugim direktno je vlasnik pola države :!:

Jaooooooo..... tako rado bi ih sve nabrojao.... svrbe me prsti...... jojjjjjjjj....... A mr.B sa njim ni rodbina neče imat posla.... Ima u kupinovcu rodbine i baš sam neki dan sa njima pričao.....

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
pusti ih sve, nek rade svoj posao , mi svoj, život je takav čupav i dlakav i kad se obrije ljepši nije :!: :!: :!: :!: :!:

ipak ostaje zgonetka kako je čovjek došao do bogca :shock: po sjeme, tj kako me je našao :?:
čudni su putevi graškovi :D

B

Bobo

Guest
Bas i mene zanima kako te je pronasao, kad mu nisi dao nikakve podatke o sebi...

Bas gledam da li negdje pise na MF-u ili na necemu drugome naziv OPG-a pa da te tako nasao, ali mi ne ide za rukom... Sve mi se cini da jna krovu MF-a ima naljepnica s imanom OPG-a ili je to bilo na nekom drugom traktoru :scratch

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:
Bas i mene zanima kako te je pronasao, kad mu nisi dao nikakve podatke o sebi...

Bas gledam da li negdje pise na MF-u ili na necemu drugome naziv OPG-a pa da te tako nasao, ali mi ne ide za rukom... Sve mi se cini da jna krovu MF-a ima naljepnica s imanom OPG-a ili je to bilo na nekom drugom traktoru :scratch

čak mu ne znam ni nadimak na forumu jer nisam razumio kad mi je rekao :shock: da na jednoj slici je vidio detalj, i po tom tragu je došao do mene, genijalan um :!: svaka čast, to se rijetko ko sjeti :!:
to mi je sve stara ispričala kad sam došao doma, ali takvu volju još nisam vidio, vjerujte toga koga je on angažirao večina nikad ne bi se usudila angažirat :!:

dvije zanimljive stvari, sve vezano graškom, tema o kojoj sam najviše pisao uz sirak i krmno bilje i travnjaštvo, i prešao 1000 postova u manje od godinu, u želji da ipak svoje znanje prenesem drugima , a ko zna kad če meni nešto trebat i valjda ču i ja nači ovdje odgovore :!:

sad slijedi u plodoredu sirak zrnaš , za kombajniranje ali o tom po želji članova u svojoj temi

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:

ima veze s traktorom, vidio je tablicu na jednoj slici, i kaj sad :shock: :shock: :shock: :shock: zvao je policiju, da mu provjere broj tablice, što su mu učinili, tako je došao do imena i sela, e sad moj telefon nije na mom prezimenu, več od babe, i on nazove čovjeka u selu sličnog prezimena i on mu da moj broj, sve točni redoslijed podataka, svaka čast, jer je ipak želio pitat za sjeme osobno oči u oči, riječ na riječ, a to cjenim :!:

eto to je ta potraga, baš me zanima ko bi zvao policiju da me pronađe :!: zanimljivo čak policija treba tražit bogeca, eto šta radi sjeme graška :D

šta bi bilo da imam konoplju :scratch :shock: i osobno bi policija došla :mrgreen:

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
da naravno da se radi o sjemenskoj robi

e radazin extra tj atrazin nema takva ograničenja u plodoredu, a u lumaxu se radi o djelatnoj tvari mezotrion, i samo zbog toga ima ograničenje jer utječe na rod pisum, iliti grašak, a i na soju.
zvao sam syngentu i rečeno mi je da tek jari grašak može proći, na proljeće, a sad ovu jesen ništa, evo ako sam kome pomogao jer večinom grašak dolazi poslije kukuruza.
meni sve ide u plodored, ja sam išao sa radazin extra i samo nešto sa lumaxom ali tamo ide ječam :D

a ustvari posijte pa da se uvjerimo, svako na svoju odgovornost, inaće rade se pokusi više godina i vidi se na šta djeluje, inače ne bi pisali da ima ograničenje u plodoredu jer im to smanjuje prodaju, več je to stvarno tako.
inače evo malo statistike, znanstvenici na 1000 proizvedenih tj otkrivenih djelatnih tvari imaju samo 1 koja djeluje a tek ta onda ide dalje na ispitivanja kojih 10 godina
al o tome nekom drugom prilikom, ipak je ovo graškograd :!:

Jao Bogec sa svakim postom me odusevis kao da najboljeg profesora na faxu slusam jedino je kod tebe prica "ziva" sto se kaze iz prakse, iskustva. Tek sad vidim na koliko sam niskom stadiju razvoja poljoprivrede i stocarstva, moje omiljene preokupacije i skolskog zvanja, tacno me nekad sramota da komentarisem citajuci ove vase poruke, ali polako dok se ja uhodamipak sam ja amater i počnem proširivati ovu svoju mini farmicu, nauka ce se morati primjenjivati u punoj mjeri.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Jao Bogec sa svakim postom me odusevis kao da najboljeg profesora na faxu slusam jedino je kod tebe prica "ziva" sto se kaze iz prakse, iskustva. Tek sad vidim na koliko sam niskom stadiju razvoja poljoprivrede i stocarstva, moje omiljene preokupacije i skolskog zvanja, tacno me nekad sramota da komentarisem citajuci ove vase poruke, ali polako dok se ja uhodamipak sam ja amater i počnem proširivati ovu svoju mini farmicu, nauka ce se morati primjenjivati u punoj mjeri.

ma zašto bi te bilo sram :?: imaš vrijednost kao i svaki drugi čovjek, i nije sramota pitat ako nešto neznaš :!: čak što više to je bolje, mislim pitati, nego raditi napamet.
ti samo pitaj a ja ču pokušati od tebe napraviti uzoritog stočara i ratara :!:
to me veseli ako nekoga oduševljavam :D spoj znanosti , teorije i prakse čini čuda :D

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
Hvala ti sad si me malo rasteretio, nego kasnim sa ovim sjetvenim rokovima totalno! Ove kise ne daju sraditi nista, nisam ni uzorao a gdje tek djubre i ostalo, mislim da necu uspjeti da provedem plan u djelo, do kada je po tebi bogec krajnji rok za sjetvu stočnog graška u smjesi sa žitom? Dobro kod tebe je ravnica pretpostavljam i klima je blaza nego kod mene, ipak je ovo 900m n/v, svi se nadamo u tzv. miholjsko ljeto sad u oktobru pa ne bi li stigli uraditi jos sta prije zime, a ovdje kad dodje zima, onda bas i dodje a opet se zna desiti da vrijeme do decembra bude kao da je tek pocetak jeseni.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Hvala ti sad si me malo rasteretio, nego kasnim sa ovim sjetvenim rokovima totalno! Ove kise ne daju sraditi nista, nisam ni uzorao a gdje tek djubre i ostalo, mislim da necu uspjeti da provedem plan u djelo, do kada je po tebi bogec krajnji rok za sjetvu stočnog graška u smjesi sa žitom? Dobro kod tebe je ravnica pretpostavljam i klima je blaza nego kod mene, ipak je ovo 900m n/v, svi se nadamo u tzv. miholjsko ljeto sad u oktobru pa ne bi li stigli uraditi jos sta prije zime, a ovdje kad dodje zima, onda bas i dodje a opet se zna desiti da vrijeme do decembra bude kao da je tek pocetak jeseni.

ja još nisam sijao grašak, još se stigne, sve dok vrijeme dozvoli, tokom 10 mjeseca bude valjda lijepih dana pa onda lijepo u sjetvu, od jutra do mraka i sve če se napravit, samo nemoj odustajat.
optimum je do 15 .10.,ovisno kakva je godina
pošto si ti na višoj nadmorskoj visini, čim možeš u zemlju odma pripremaj i sij,jer je kod tebe žešća zima, a bitno je da se biljka ukorjeni i nakupi hranjiva za prezimljavanje, tj kalenje (tu se dešavaju procesi sa šečerom i vodom tj smanjuje se voda u biljci da bi mogla preživjeti niske temperature)

Å

Željko

Guest
Da ne otvaram novu temu, stavit ću tu par slika od današnje sjetve graška i pšenice za sjenažu,
druge godine kad pokosimo ide kukuruz za silažu.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Najnoviji postovi

Na vrh