• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

A

Alen

Guest
Bogec,kad čitam što pišeš dođe mi da odma kupim kravice.... Ali život me naučio da papir trpi.... Svaka čast tebi na znanju i volji da nas naučiš ali,čuj jesi li kad stavio sve na papir i računao.... Zanima me tvoja računica uloženo-dobiveno + rad tvoje obitelji i dobitak na kraju?

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
JUXI ja sad imam 30 komada sa podmladkom,ti veliš da ideš na 20, znači uz visoku produkciju mlijeka možeš si osigurat balirku s noževima koja če ti još više koristi kravama donjeti :D
da ja baliram grašak s noževima, naime to je ogromno i kad bi takvo metnuo nenasjeckano u balu ko bi s tim baratao, isto tako s utovarkom možeš navest u silos ali jako dobro treba nagazit i pazit kad se izuzima jer bi moglo bit poteškoča zbog dužine :!:
a silokombajn samohodni je jako skup i polovni, pošto ti ideš da samo sebi radiš, isplativija ti je balirka i jači trakor, jer če silokombajn stajat besposlen večinu vremena, osim valjd kod mene jer kod mene nema mira nikad stalno nekaj spremamo.
bdw, još si spremišljam da prodam dio graška na polju jer imam ponudu od 15000kn za ha, sve njihov posao, ionako imam svega viška , al još valja presanjat to, kaj velite :?:

Nisam mislio na samohodni silokombajn, vec na prikljucak za traktor kao sto ga na ovom forumu prodaje djuka, jos bi bilo idealno da ima oba adaptera i za travu i za kukuruz jer nikad se ne zna. Balirka me malo odbila za sad jer kad sam procitao na ovom forumu da bez traktora od 80KS nema nista, zato to ipak predstavlja jednu dugorocniju investiciju. Za sad gledam kako da poboljsam krmnu bazu i dobijem neku normalnu mljecnost, pa polako boze moj nista ne ide preko noci.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:
Bogec,kad čitam što pišeš dođe mi da odma kupim kravice.... Ali život me naučio da papir trpi.... Svaka čast tebi na znanju i volji da nas naučiš ali,čuj jesi li kad stavio sve na papir i računao.... Zanima me tvoja računica uloženo-dobiveno + rad tvoje obitelji i dobitak na kraju?

sve je metnuto na papir i na račun tekuči i žiro :D
ima dobitka ali ništa stihijski ko sa kladionice, polako se ulaže iz poljoprivrede u standard života, pošto smo na veliko se počeli bavit 2004 još nije sve u blistavilu jer se stalno ulaže u mašineriju koja je podosta skupa.
što se mene tiče krave su među najdohodovnijim poslovima, ali pod uvjetom da te krave daju primjerenu količinu mlijeka.
od ovog posla imam više nego da radim negdje u nekom poduzeču, a za takvo stanje bilance treba znanje, ne spavam ni ja potpuno mirno, svaki dan neko novo sra..., ali to je takvi posao.
ja sam jedini poljoprivredni sektor i to čisti, drugi su pomagači u svojem slobodnom vremenu, tj ako su voljni pomoč ok ak ne onda ne, a ja moram al mi nije teško :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Nisam mislio na samohodni silokombajn, vec na prikljucak za traktor kao sto ga na ovom forumu prodaje djuka, jos bi bilo idealno da ima oba adaptera i za travu i za kukuruz jer nikad se ne zna. Balirka me malo odbila za sad jer kad sam procitao na ovom forumu da bez traktora od 80KS nema nista, zato to ipak predstavlja jednu dugorocniju investiciju. Za sad gledam kako da poboljsam krmnu bazu i dobijem neku normalnu mljecnost, pa polako boze moj nista ne ide preko noci.

a ha ti bi takvi, trebaš se dogovorit sa đukom :D
mislim da je taj samo za travu, al pitaj ga , za kukuruze su isto podosta povoljni rabljeni.
nisam te pitao kakvi traktor imaš, jer za balirku bez noževa bi te zadovoljilo i cca 70ks traktor.
ideš dobrim putem najprije digni mliječnost i brojnost stada , uvedi krmne sve kulture , pa se onda baci na veče investicije

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Moja iskustva s priključnim silokombajnom za travu baš i nisu blistava. Probali smo to raditi s jednim iz sela, ali stalno se neki đavo štopao. Jednostavno smo odustali od posla jer nije bilo moguće raditi na taj način. Istina, da nema kontranoževe, ali sve ostalo je ok. No, to možda i je najveći problem. Koliko uopće kod vas okolo računaju siliranje sjenaže po jutru. Kod nas je to 300 kn i to je više nego prepovoljno :roll:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
traktor oko 120-150ks ,malo manji plasti malo polakse ides i mora da radi ako je silokombajn ispravan...
mi smo balirali s claasom 84ks i prednjim silokombjano 1-2reduktor znaci jako polagano ali ide ko urica...
i ja mislim da su ti silokombajni za traktore koji mogu okrenuti volan i onda prema iza siliraš.. :!: :idea:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Nego, BOGEC, čujem da se u nedjelju vol vrtio na ražnju kod vas. Bio jedan francuz, pa se čudi, veli da toga nigdje u europi nema. Jedeš i piješ koliko ti želudac može premoči, a sve džabe.
I te tvoje krave, koje daju 50 litara. Vjerojatno holstein. Još nisam čuo za simentalca koji bi toliko davao. Koja ti je mliječna masti i bjelančevine na tu litražu?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Nego, BOGEC, čujem da se u nedjelju vol vrtio na ražnju kod vas. Bio jedan francuz, pa se čudi, veli da toga nigdje u europi nema. Jedeš i piješ koliko ti želudac može premoči, a sve džabe.
I te tvoje krave, koje daju 50 litara. Vjerojatno holstein. Još nisam čuo za simentalca koji bi toliko davao. Koja ti je mliječna masti i bjelančevine na tu litražu?

a nego CABAGE i te kako se vrtio vol, riba na rašljama, paprikaš, kotlovina.......i još puno toga, to opčina organizira da se ljudi vesele :D sve zabadava, to je trajalo 3 dana te sve manifestacije, imamo super načelnika :D
http://velika-pisanica.hr/
evo stranica od naše opčine da se divite ljepoti sela 8)

a te kravice imam pola simentalac pola holstein, s tim da sam pobornik holsteina jer s njim dosegnem bez problema gornju granicu kaj mljekare plačaju, dok simentalac ima prejako mlijeko pa tak da poklanjam
holštajni imaju 4,4mast i 3,7 proteina, a simentalac 7,5 mast i 5 proteina, najviše kaj mogu izvuči iz simentalca je cca 45 litara, a od holštajna puno više, naravno nikaj bez ljulja graška i sirka

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Bogec smanji malo litražu ja se bavim kravama već 30 godina i imam i simentalca i holštajna i hrane kao u hotelu koja ide bar dva puta godišnje na ispitivanje kakvoće . Krave su iz Holandije iliti Nizozemske koje sam sam birao pa nisu takove rekorderke .Rijetke su one koje prijeđu 40 litara mislim na holštajna a simentalac odličan koji prijeđe i 30 litara. Pogledaj malo sa sajma u Gudovcu kolika je rekorderka .Nemislimo se napričavati nekim pričama jer ja sam na forumu da izmijenim neka iskustva i nešto naučim neki savjet a ne nekoga uputiti u krivom smjeru.No ako sam te imalo uvrijedio iskreno se izvinjavam.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Ero kaže:
Bogec smanji malo litražu ja se bavim kravama već 30 godina i imam i simentalca i holštajna i hrane kao u hotelu koja ide bar dva puta godišnje na ispitivanje kakvoće . Krave su iz Holandije iliti Nizozemske koje sam sam birao pa nisu takove rekorderke .Rijetke su one koje prijeđu 40 litara mislim na holštajna a simentalac odličan koji prijeđe i 30 litara. Pogledaj malo sa sajma u Gudovcu kolika je rekorderka .Nemislimo se napričavati nekim pričama jer ja sam na forumu da izmijenim neka iskustva i nešto naučim neki savjet a ne nekoga uputiti u krivom smjeru.No ako sam te imalo uvrijedio iskreno se izvinjavam.

nemam ja kaj smanjivat, to je tak jer imam vrhunsku krmu i rijetko da mi itko može parirat, provjeri u selekciji, A TI MJENJAJ KRAVE ILI NAČIN RADA jer ti tvojih 30 godina nije dalo napretka u litraži , dođi kod mene uvjek si dobrodošao pa pomuzi jednu kravu po tvom izboru pa reci litražu :D , ima ovdje na forumu još članova koji imaju i litražu i veču od mene ali sa puno više koncentrata.
SAJAM U GUDOVCU PRODAJE JUNICE KOJE JA DAJEM NA KLANJE, to je obični šrot , pitam ja čovjeka sa šampionkom kolko mu daje krava veli on 25 litara sa puno supera, ja se okrenem i odem :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovo moram napisat velikim slovima NIKAD NITKO NIJE PRODAO NAJBOLJE GRLO IZ ŠTALE, PA TAKO NITI NIZOZEMAC NITI NJEMAC, to kaj vi kupujete je najobičnija roba sa dobrim exterijerom, ali katastrofa genetika za mlijeko , a to se odnosi i na gudovac, čast iznimkama
imaš malu litražu krava, malo se posavjetuj sa ljudima na forumu oko držanja krava, nikaj skupo i fensi šmensi :shock:
ja kolko sam upučen da ljude navodim na dobar put isplative proizvodnje, jer sam pomogao mnogim članovima(bar tak mislim), od proizvodnje krme do rekordnih uroda extra kvalitete, pa tako i mlijeka, a ti ERO prodavaj foru o nizozemskim kravama nekom drugom, a sad uzmi digitron i izračunaj kolko krava daje mlijeka ako u 305 dana dade 7000 litara il 8000 litara il 9000litara, to ova sa 30 litara u vrhu laktacije nema ona ima 5500 litara

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Nemoj se ljutiti vjerovat ćemo ti.I mi u Slavoniji imamo stručnjaka za hranu .Imamo i mi selekcijske i savjetodavne službe i udruge holštajn goveda ali naše krave u Slavoniji daju nešto manje mlijeka :lol: :lol:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Ero kaže:
Nemoj se ljutiti vjerovat ćemo ti.I mi u Slavoniji imamo stručnjaka za hranu .Imamo i mi selekcijske i savjetodavne službe i udruge holštajn goveda ali naše krave u Slavoniji daju nešto manje mlijeka :lol: :lol:

ma kaj bi se ljutio, prijatelju samo pitaj kaj god želiš, ja ti mogu pomoči kolko je u mojoj moči i vjeruj mi zajedno čemo podič litražu to ti garanitram, nezvao se ja bogec :!: :!:
inače mi smo skroz stočarski kraj i tu je konkurencija gorja nego na njujorškoj burzi, samo najbolji opstaju , drugi se gube u svemu tom i propadaju, tužno ali takav je život.
nego reci ti meni kaj ti siješ za svoje kravice :?:

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Sijemo Talijanski ljulj lucernu silažu i normalno smjesu i to je to :!:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Ero kaže:
Sijemo Talijanski ljulj lucernu silažu i normalno smjesu i to je to :!:

eto vidiš tu se ima za doradit milijun stvari, prvo talijan ti može prestarit taj čas i imaš masu sa malo mlijeka, lucerna super ovisno kak ju spremaš sjanaža il suho, silaža standard ovisno o fazi zriobe, a gdje ti je engleski ljulj i križanci koji su duplo kvalitetniji, gdje je stočni grašak sa žitaricama, gdje je stočni sirak i sudanska trava :?: :?: :?:
sjeno koristi samo za suhostaj ( to su babske priče da krava mora jest sijeno).
i od toga se mora počet, lakše je nego mjenjat krave :D
ljudi nisu vjerovali da ja imam tri kulture godišnje na jednoj parceli i da imam laganu obradu baš zbog toga, visoke prinose, pa sam to na forumu dokazao, pa tako i mlijeko, to se zove intenzivna poljoprivreda, a o tom čemo negdje drugdje jer ovo je tema o grašku

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
eh BOGEC, i moje sesvete imaju svoje dane opčine ;). I kod nas se jede i pije na veliko, skoro cijeli tjedan. Tamo je to negdje u jesen, ne znam točno napamet datume. Kraj rujna čini mi se. Pozovem te kad bude, da se zajedno pogostimo na mojem teritoriju :lol: :lol:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
eh BOGEC, i moje sesvete imaju svoje dane opčine ;). I kod nas se jede i pije na veliko, skoro cijeli tjedan. Tamo je to negdje u jesen, ne znam točno napamet datume. Kraj rujna čini mi se. Pozovem te kad bude, da se zajedno pogostimo na mojem teritoriju :lol: :lol:

e taman kad se kukuruz bere, super če ta fešta doči da nemoram nikaj radit :D :D
kod nas su te fešte nekak postale jako učestale, za svaku prigodu udri brigu na veselje bar dva dana, samo jest i pit i vesel bit :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
no no :!: sezona sjetve samo što nije počela a vi spavate :!:
el ste nabavili sjeme napravili plan gdje ide grašak, malo intenzivirali poljoprivredu :!:

Q

quercus_robur

Guest
Ako nekom treba graška za sijat, iz domaćeg uzgoja, maksimirski rani mislim da je sorta, nek nazove na broj 031/861-187, bude dobio i više informacija nije bilo ni trunke korova u njemu. Selo je pored Đakova, prema Osijeku - Josipovac Punitovački.

Edit:

U grašku ima nešto žita, no jako malo, Pod jako malo mislim na ono jedno zrno na tisuću zrna graška. Vidi se i a slici, malo je poveća da se može zumirat i sve. Slika je od onda kad sam kosio za sjenažu. Grašak je tak gust bio da ništa nije moglo preživjet pored njega.
Obrisan neispravan link. -Kliknuti na link jer glupo mi ju je smanjivat jer onda se baš ništ ne vidi, a kad je velika server je ne želi procesuirat.
A bude i video na jutubu uskoro, valjda.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ja sam si sve nabavio, maksimirski rani, maksimirski ozimi, erby, sve čeka
ovaj maksimirski rani je grašak visoki bijelog cvijeta , a samim time pogodan zelenu masu i za kombajniranje sa pšenicom jer dozrijevaju u isto vrijeme i sličnu krupnoću zrna imaju , od pšenice se preporučije sana :!:
tako kombajniran se koristi za izhranu stoke kao koncentrat, dok maksimirski ozimi je ljubičastog cvijeta i samo je za zelenu masu :D
erby je jara sorta zrnaš,krupnog zrna, što sam imao sve sam prodao :D

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
Ljudi ovdje kod mene nigdje nema stocnog graska moracu da ga trazim preko ovog jednog lika, da mi ga posebno naruci odakle on vec sve ostale stvari nabavlja, sorta mi je nebitna. Inace koliko se krece cijena? A taj sjemenski koji vi nudite jel to samo cist grasak ili vec u smjesi sa zitom?

Najnoviji postovi

Na vrh