• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
BOgec
Koliko vidim na tvojoj slici na prvoj stranici, izgledaju mi dosta maleni zbojevi nakon košnje.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
marko hurlimann xa86 kaže:
ma dečki iv morate biti zadovoljni kakav vam je grasak,,,
kod nas je šudrata zemlja i grašak nije niti počeo cvasti več se suči a visok je oko 30-50cm
i danas smo pokosili..

ja sutra kosim, pa čmo vidt kolko če dat :!:
došle su jako visoke temperature naglo, na što grašak reagira cvatnjom bez obzira na visinu, vidi se več sad da če bit i ova godina extremna :shock:

MARIO, ja mečem pšenice 120kg na dvije rali, može bit da je taj grašak tolko jak da je prevladao pšenicu, znači da ga treba manje sijat na ha :D

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
SIjali smo 60 kila na 0.7 hektara, što iznosi 85 kila na hektar, a svi vi ste sijali po 120 kila na hektar. :scratch
ILi hoćeš reć da je to zato jer je riječ o ovom novom ozimom s bijelim cvijetom?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mario kaže:
BOgec
Koliko vidim na tvojoj slici na prvoj stranici, izgledaju mi dosta maleni zbojevi nakon košnje.

eeeeee IZGLED VARA ;) ;) ;) ;) ;) ;)

naime grašak sami kad baliraš ispadne jako malo bala, masu mu daje žitarica, znači trebaš iskombinirat kvalitetu i količinu, isto tako kod kombajniranja grašak daje manje od svih žitarica ali ima veču kvalitetu od svih žitarica, sve je to u korelaciji, zato sam ti rekao da ne vidim pšenicu kod tebe iza kose, a kad padne na tlo to se mora vidjet :!:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
da pšenica se niti ne vidi..
kod mene je to u prosjeku 50:50
kod ,mene se vidi oba dvoje jako lijepo ali je bilo nisko i slabo....
prekosutra baliramo pa cu reci koliko bala je bilo.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mario kaže:
SIjali smo 60 kila na 0.7 hektara, što iznosi 85 kila na hektar, a svi vi ste sijali po 120 kila na hektar. :scratch
ILi hoćeš reć da je to zato jer je riječ o ovom novom ozimom s bijelim cvijetom?

na ha metni 100 i 100kg i to je to, tak je bilo na polju sa početka teme, ove godine imam gušču sjetvu 120 i 120kg jer sam uvidio da ima mjesta za manipulaciju, evo član ALEN je bio se šetat po mom grašku pa je vidio kakva je to masa, ovom sve ide u prilog cabageov prinos.
budi bez brige ti imaš kvalitetu da boli glava :D :D , a ko zna možda ta balirka radi turbo sprešane bale, pitaj frajera kolko ga ispadne ljulja na ha u odnosu na druge balirke kod tebe :?:
taj grašak ja još moram ispitat
pšenica nije imala vegetacijski prostor za busanje i rast jer je grašak bio vladar na polju, inače ako ge smjesa za sjenažu valja da bude naglasak mrvicu na žitarici, il bar 50:50

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Evo, sve je počelo ovako Obrisan neispravan link. pa smo nastavili malo štopati kombajn u polju. Jadnik je mislio da može tjerati stroj po volji, pa je zdrobio ležajeve :mrgreen: . Morali smo čekati do 7 navečer dok smo opet počeli, pa smo do 11 sati riješili 20 prikolica :scratch , a ostatak slijedeći dan dopodne. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link. ovakva je zabava bila kod kuće Obrisan neispravan link. a ovako je izgledalo kad je sve bilo gotovo. Danas još samo zemlju navoziti na oba silosa, u biti jedna prikolica je već doma. Inače, ispalo je negdje oko 70 tona mase. Bilo je 30 prikolica, računam da je svaka bila oko 2,5 tone prosjek. Jedan je silos dugačak 35, a jedan 45 metara. Obrisan neispravan link.
Mislim da mogu biti zadovoljan. Moglo je biti bolje, ali i gore. Ne treba biti lakom ;)

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
747
Budući da neznam mnogo o tome, pitam se šta se radi s time da se to stavi pod najlon, čemu to poslije služi, za krave....

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
cabage kaže:
ovako je izgledalo kad je sve bilo gotovo. Danas još samo zemlju navoziti na oba silosa, u biti jedna prikolica je već doma. Inače, ispalo je negdje oko 70 tona mase. Bilo je 30 prikolica, računam da je svaka bila oko 2,5 tone prosjek. Jedan je silos dugačak 35, a jedan 45 metara.

Bas je dobro ispalo, nego me cudi zasto nisi isao sa manjom duzinom a vecom visinom sloja, kazu da je neki minimum 80cm.

bogec kaže:
mario kaže:

na ha metni 100 i 100kg i to je to, tak je bilo na polju sa početka teme, ove godine imam gušču sjetvu 120 i 120kg jer sam uvidio da ima mjesta za manipulaciju, evo član ALEN je bio se šetat po mom grašku pa je vidio kakva je to masa, ovom sve ide u prilog cabageov prinos.
budi bez brige ti imaš kvalitetu da boli glava :D :D , a ko zna možda ta balirka radi turbo sprešane bale, pitaj frajera kolko ga ispadne ljulja na ha u odnosu na druge balirke kod tebe :?:
taj grašak ja još moram ispitat
pšenica nije imala vegetacijski prostor za busanje i rast jer je grašak bio vladar na polju, inače ako ge smjesa za sjenažu valja da bude naglasak mrvicu na žitarici, il bar 50:50

Cudi me da grasak tako moze zagusiti psenicu koja je poznata kao dobar kompetitor, kod mene se prosle godine desilo prilikom sjetve zobi i crvene djeteline da zob potpuno zagusi djetelinu.
Danas sam isao da obidjem grasak i zob i sve je niklo kako treba, mozda ce graska biti manje posto sam ga stavio manje nego zobi ali vidjecemo kako ce se ponasati.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Išao sam na tu debljinu zbog toga što moji imaju malo stoke, pa da se ne kvari prilikom korištenja silosa. Poznato je naime da ako ne trošiš silos dovoljnom brzinom, moguće je da se pokvari. Zar ne?

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
u john-deere je pravi stroj :shock: 8)
i koliko je to konja motor???
e cabage koji je tvoj massey broj?

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
cabage kaže:
Išao sam na tu debljinu zbog toga što moji imaju malo stoke, pa da se ne kvari prilikom korištenja silosa. Poznato je naime da ako ne trošiš silos dovoljnom brzinom, moguće je da se pokvari. Zar ne?

Da, to je opste poznata stvar ali ako ga pravilno izuzimas, dakle da je ravno odsjecen tada gubici i nisu toliko veliki. Ja sam prosle godine pravio sjenazu jedna strana mi je bio zid stale a drugi sam improvizovao sa ubetoniranim sinama tj. "i" profilom i poslaganom daskom debljine 8cm, zbog male kolicine mase, i kad sam sve zavrsio to je bilo formata 10m x 3.5m x 1m. Ali sam imao drugi problem pa su gubici veci nego sto je trebalo, izgleda da masu nisam dobro uspio zbiti jer je bila previse prevenula a nisam imao silokombajn.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
JUXI ima razlike u tome što si ti sijao zob i crvenu djetelinu, večinom se ta kombinacija sije s tim da nakon skidanja zobi se pojavi u velikoj mjeri djetelina, to još rade samo poneki stari ljudi kod nas, a sasvim je nešto drugačije ljulj i djetelina i grašak i pšenica, naime forsiranjem jedne kulture ometa se rast druge kulture :!:

PATRIK to pod najlonom je sad konzervirana hrana za krave koja ima super kvalitetu dugo vrijeme, naime ti to pod najlonom zatvoreno možeš držat jako dugo i kad otvoriš mora bit ko eva sardine iz vojnih rezervi iz 50ih ko novo :!:

CABAGE s kolko površine je to graška u silosima :?: kolko si inokulanata potrošio :?:
e da respect :D :D :D svaka čast majstore, odličan usjev, sad češ bit omiljen u štali kravicama :mrgreen:

MARIO pogledaj sliku na kojoj su flanke i silokombajn, el vidiš da se vidi žitarica, e tu se dobije velika masa, a grašak daje super kvalitetu :D

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
bogec kaže:
CABAGE s kolko površine je to graška u silosima :?: kolko si inokulanata potrošio :?:
e da respect :D :D :D svaka čast majstore, odličan usjev, sad češ bit omiljen u štali kravicama :mrgreen:
Tri jutra su to bila, BOGEC. Očekivao sam i nešto malo više, možda, ali i ovo je dovoljno. Uglavnom, ovu količinu mase na takvoj površini nitko do sada nije ni sanjao kod nas, a kamoli vidio. :lol:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
cabage kaže:
Ovisno o vremenu. Ne kosiš ako je ovakvo vrijeme. Maksimalno 24 sata od košnje do pospremljeno u silos. Dosta se brzo suši i još kad to kombajn propuše...
Napomenuo bih da sam našao optimalan stroj za svoje potrebe :arrow: :blackeye Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link.

Ovo je zgodan strojcic, a kao dodatna oprema je dalekozor da vidis di su mu krajevi :) a u jednom prolazu i svoju i susjedovu njivu obradis :) , a ako su uze njive i od drugog susjeda :)

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ovdje se vidi moja jad od graška i zobi... :(

Obrisan neispravan link.

ista parcela,ali je ovdje nešto bolji... inače ga je utušila voda koja je tjedan dana ležala na njivi,koja je kraj kanala..
Obrisan neispravan link.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Opće je poznato da voda uništava sve živo, osim riže :blackeye
Koja je gnojidba tu bila? Ipak za visoke prinose treba mnogo gnojiva.
I odgovor koji sam zaboravio na pitanje koliko inokulanata sam potrošio. 8 bočica.

Najnoviji postovi

Na vrh